Hlavní navigace

Ovládejte počítač pomocí telefonu s Androidem – 7. díl

26. 5. 2013

Sdílet

 Autor: (c) pilarts - Fotolia.com
Následující díl našeho seriálu se již bude věnovat zřejmě jednomu z nejpovedenějších nástrojů pro sdílení multimediálního obsahu, programu VNC. Do počítače nainstalujeme server VNC a do mobilního telefonu pak klienta VNC.

Dálkové ovládání najdeme dnes i u další spotřební elektroniky a nejen tam. Jenže pokrok nezastavíte, a tak většinu domácí elektroniky dnes zastupuje počítač a klasický dálkový ovladač mobilní telefon. Pojďte si přečíst, jakým způsobem si můžete proměnit svůj mobilní telefon s operačním systémem Android na funkční dálkové ovládání svého počítače!

 

1. díl – Vzdálené ovládání počítače? Žádný problém!

2. díl – Ujistěte se, že je váš počítač správně nakonfigurovaný

3. díl – Pomocí Unified Remote budete moci ovládat svůj počítač pomocí mobilního telefonu

4. díl – VLC Direct Pro Free představuje to nejlepší z obou světů

5. díl – Instalace a konfigurace programu VLC Direct Pro Free

6. díl – VLC Direct Pro Free– několik tipů na závěr

VNC – třešnička na dortu

VNC – nebo pokud chcete Virtual Network Computing patří mezi nejlepší systémy pro vzdálené sdílení multimediálního obsahu, o nichž jste měli možnost kdy slyšet. Na té nejzákladnější úrovni je srovnatelná s nástrojem Unified Remote – to v případě, kdy vám stačí, abyste byli schopni pohybovat kurzorem po obrazovce. S trochou kreativity záhy přijdete na to, že VNC má spoustu dalších a kolikrát i zajímavých využití. Nám se například podařilo zajistit, abychom mohli na počítači v kanceláři skenovat, převádět dokumenty do formátu PDF či posílat nejrůznější soubory elektronickou poštou, a to všechno právě tehdy, když jsme se na úplně jiném počítači v jiné místnosti dívali na film.

Instalace serveru VNC na počítač je velmi jednoduchá. Pokud pracujete v operačním systému Windows, pak postačí, když si z webu RealVNC stáhnete zdarma dostupnou verzi klienta, nainstalujete ji a poté v ní nastavíte skutečně dobré silné heslo.

 

/*obrázek vnc.jpg*/

/*komentář: Server RealVNC je ke stažení zdarma, jednoduše se konfiguruje a je i relativně nenáročný – stačí jej spustit a od té chvíle bude v operačním systému běžet na pozadí.*/

 

Uživatelé, kteří pracují v operačním systému Linux Ubuntu musí pro instalaci aplikace RealVNC použít x11vnc, které se nachází v Ubuntu Software Center. Poté je třeba otevřít nabídku pro aplikace spouštěné při startu operačního systému a sem přidat následující řetězec:

x11vnc -forever -passwd xyzzy -rfbport 5900 -bg

kde výraz xyzzy představuje heslo.

Nyní máte nastaveno vše potřebné na straně počítače! Je tedy ten správný čas pro instalaci aplikace VNC do vašeho mobilního telefonu. Pro tento účel existuje spousta aplikací VNC určených pro operační systém Android, jejich kvalita je však velmi různá. Naším favoritem je ale jednoznačně nástroj Free VNC. Stránka pro konfiguraci aplikace je naprosto standardní, což je ale v pořádku, neboť ve vašem případě stačí zadat pouze název počítače, jeho IP adresu, heslo a nakonec stisknout tlačítko Connect. Pravděpodobně přivítáte i možnost přepnutí režimu pro zadávání znaků na tzv. simulated touchpad (který se nám zdál intuitivnější), ale jinak je to všechno!

 

/*obrázek server.jpg*/

/*komentář: Nastavte server VNC, na tabletu s operačním systémem Android si zprovozněte zdarma dostupného klienta VNC, a budete moci ke svému počítači přistupovat naprosto odkudkoliv.*/

 

Příště se s vámi podělíme o naše zkušenosti se vzdáleným připojením k počítači přes VNC a připomeneme vám funkci Wake-on-LAN, kterou můžete použít k probuzení uspaného počítače jen tím, že do něj pošlete nějaký paket. Takto budete moci probudit a používat počítač i tehdy, pokud od něj budete na míle vzdáleni.

 

Byl pro vás článek přínosný?