Hlavní navigace

Ovládejte počítač pomocí telefonu s Androidem – 8. díl

27. 5. 2013

Sdílet

 Autor: (c) SkyLine - Fotolia.com
V dnešním se s vámi podělíme o naše zkušenosti se vzdáleným připojením k počítači přes VNC a připomeneme vám funkci Wake-on-LAN, kterou můžete použít k probuzení uspaného počítače i tehdy, pokud od něj budete daleko.

Dálkové ovládání najdeme dnes i u další spotřební elektroniky a nejen tam. Jenže pokrok nezastavíte, a tak většinu domácí elektroniky dnes zastupuje počítač a klasický dálkový ovladač mobilní telefon. Pojďte si přečíst, jakým způsobem si můžete proměnit svůj mobilní telefon s operačním systémem Android na funkční dálkové ovládání svého počítače!

 

1. díl – Vzdálené ovládání počítače? Žádný problém!

2. díl – Ujistěte se, že je váš počítač správně nakonfigurovaný

3. díl – Pomocí Unified Remote budete moci ovládat svůj počítač pomocí mobilního telefonu

4. díl – VLC Direct Pro Free představuje to nejlepší z obou světů

5. díl – Instalace a konfigurace programu VLC Direct Pro Free

6. díl – VLC Direct Pro Free– několik tipů na závěr

7. díl –VNC – třešnička na dortu

Zkušenosti se vzdáleným připojením přes VNC

Nyní můžete ke svému počítači přistupovat prostřednictvím mobilního telefonu prakticky odkudkoli. Na druhou stranu zřejmě nebudete chtít přistupovat přes mobilní telefon ke svému počítači tehdy, pokud budete doma, protože streamování pracovní plochy počítače, která sama o sobě představuje obrázek o vysokém rozlišení, zabere prakticky veškerou šířku pásma. Při vzdáleném přístupu k počítači prostřednictvím mobilního připojení 3G nebo 4G nebude kvalita připojení nijak závratně kvalitní, na druhou stranu pokud použijete pevné připojení k počítačové síti, pak je výkon VNC bezkonkurenční. Konkrétně máme zkušenosti s přenosem obrázku pracovní plochy o rozlišení 3 360 × 1 050 pixelů přes bezdrátovou síť s přenosovou rychlostí 150 Mbit/s, kdy jsme při vzdáleném používání počítače přes mobilní telefon dosáhli 10 – 20 snímků za sekundu (a to jsme ovládali počítač z garáže). Samozřejmě přenos nebyl stoprocentně plynulý, nicméně na vyřízení většiny operací, které jsme potřebovali na počítači provést, to bohatě stačilo.

Funkce Wake-on-LAN dokáže zapnout váš počítač odkudkoliv

Pokud chcete spravovat torrenty nebo streamovat multimediální obsah z vašeho počítače, ale máte jej nastaven tak, aby se po určité době nečinnosti uspal, a jste právě mimo domov, popřípadě jste natolik líní, že se vám nechce jít do vedlejšího pokoje počítač probudit, pak zbystřete. Většina počítačů má funkci s názvem Wake-on-LAN. Tato funkce je mimochodem k nalezení v počítačích už relativně dlouho a umožňuje vám probudit síťovou kartu, i když ostatní komponenta počítače spí a zapnout počítač, pokud do něj dorazí přes počítačovou síť nějaký paket.

Bohužel se jedná o problematiku, na kterou neexistuje jednoznačný návod, protože každý počítač je prostě jiný. Pokud vlastníte počítač se síťovou kartou integrovanou na základní desce, pak se podívejte do BIOSu a vyhledejte v něm možnosti konfigurace funkce Wake-on-LAN, popřípadě prověřte pokročilá nastavení síťové karty ve Správci zařízení.

 

Pokud nastavíte síťový adaptér tak, aby probouzel počítač po přijetí paketu, můžete takto probouzet počítač prakticky kdykoliv. Stačí mu totiž poslat speciální signál z jiného počítače, nebo jako v našem případě i z mobilního telefonu.

V příštím, již předposledním díle našeho seriálu, se budeme věnovat vlastnímu zprovoznění funkce Wake-on-LAN a k tomu přidáme několik rad, které by se vám mohly hodit, pokud se budete chtít ke svému počítači připojovat odněkud mimo domov.

 

Byl pro vás článek přínosný?