Hlavní navigace

Ovládejte počítač pomocí telefonu s Androidem – 9. díl

28. 5. 2013

Sdílet

 Autor: (c) goodluz - Fotolia.com
V dnešním a zároveň předposledním díle našeho seriálu se budeme věnovat vlastnímu zprovoznění funkce Wake-on-LAN.K tomu přidáme několik rad, které by se vám mohly hodit, pokud se budete chtít ke svému počítači připojovat odněkud mimo domov.

Dálkové ovládání najdeme dnes i u další spotřební elektroniky a nejen tam. Jenže pokrok nezastavíte, a tak většinu domácí elektroniky dnes zastupuje počítač a klasický dálkový ovladač mobilní telefon. Pojďte si přečíst, jakým způsobem si můžete proměnit svůj mobilní telefon s operačním systémem Android na funkční dálkové ovládání svého počítače!

 

1. díl – Vzdálené ovládání počítače? Žádný problém!

2. díl – Ujistěte se, že je váš počítač správně nakonfigurovaný

3. díl – Pomocí Unified Remote budete moci ovládat svůj počítač pomocí mobilního telefonu

4. díl – VLC Direct Pro Free představuje to nejlepší z obou světů

5. díl – Instalace a konfigurace programu VLC Direct Pro Free

6. díl – VLC Direct Pro Free– několik tipů na závěr

7. díl –VNC – třešnička na dortu

8. díl –Zkušenosti se vzdáleným připojením přes VNC a funkce Wake-on-LAN

Úprava konfigurace pro používání funkce Wake-on-LAN

V podstatě by měla být funkce označovaná jako Wake-on-LAN v nějaké podobě k dispozici u každé síťové karty (výjimkou jsou bezdrátové adaptéry připojované přes rozhraní USB). Tuto funkci na síťové kartě rozhodně zapněte.

V dalším kroku si do svého mobilního telefonu stáhněte aplikaci, která se jmenuje stejně jako námi výše popisovaná funkce (stejně jako u VNC existuje několikero různých aplikací, nicméně když jsme je postupně a pečlivě prošli, vyšla nám jako nejlepší aplikace Wake On LAN pro operační systém Android.

Tentokrát ale nemusíte na počítači spouštět vůbec nic, ale pro změnu budete muset funkci Wake-on-LAN nakonfigurovat, a to tak, že budete muset ručně zadat jak MAC adresy, tak IP adresy obou zařízení (vzpomeňte si, kdy jste je naposledy potřebovali). Jakmile dospějete k závěru, že jste zařízení nakonfigurovali, pak počítač uspěte, chvíli počkejte a poté jej zkuste opět probudit k životu. A teď si jen v hlavě srovnejte, co všechno můžete dělat, pokud všechny aplikace spojíte dohromady: Můžete probudit počítač, spustit VLC, provést streamování filmu do svého mobilního telefonu – a to všechno, aniž byste museli vstát z postele!

 Počítač můžete mít kdykoliv a kdekoliv po ruce

Nebylo by od nás právě férové, pokud bychom vám zatajili ještě několik faktů, které by vám mohly vzdálené používání počítače komplikovat, a to zejména tehdy, pokud jste mimo domov. IP adresa 192.168.1.100, kterou jsme počítači přiřadili, se dá použít pouze v rámci místní sítě (to je důvod, proč může tuto IP adresu použít na světě kdokoliv). Pokud se budete chtít připojovat odkudkoliv, musíte použít svoji veřejnou IP adresu, kterou zjistíte jednoduše tak, že doma otevřete na svém počítači internetový prohlížeč a do políčka Adresa zadáte internetovou adresu www.mojeip.cz.

Varování: Někteří poskytovatelé internetového připojení mění veřejnou IP adresu pokaždé, kdy se váš modem pokusí znovu navázat připojení. Z toho vyplývá, že je nutno například po výpadku napájení znovu svoji veřejnou IP adresu překontrolovat (zkuste zavolat svému poskytovateli internetového připojení – někteří jsou tak velkorysí, že vám přidělí prakticky téměř se neměnící veřejnou IP adresu). Aby vám vše správně fungovalo, musíte nastavit svůj router tak, aby předával požadavky mimo vaši domácí síť do počítače s IP adresou 192.168.1.100, protože připojením na veřejnou IP adresu není přesně dáno, ke kterému počítači v síti chcete konkrétně vzdáleně přistupovat. Ostatně připojujete se přímo k routeru a ten musí vědět, ke kterému přesně počítači potřebujete přistupovat.


Některá z nich si určitě nastavila svůj domácí router tak, aby jí streamoval extrahovanou kopii nějakého vynikajícího filmu z Blu-ray disku přímo do jejího mobilního telefonu

V posledním díle našeho seriálu nakonfigurujeme váš router tak, aby byl schopen propustit datový provoz odkudkoliv z internetu až do vašeho počítače a opačně. Bez tohoto nastavení by nebylo možné se k vašemu počítače odnikud zvenčí připojit. Vzhledem k tomu, že rozhraní routerů jsou různá, bude se jednat pouze o jakýsi obecný postup.

Byl pro vás článek přínosný?