Hlavní navigace

Video: Ovládněte zařízení silou myšlenky

11. 7. 2009

Sdílet

Invalidní vozík lze ovládat pomocí mysli, internetová síť The Pirate Bay byla prodána a Sony Walkman slaví narozeniny. Tohle a mnohem více z minulého týdne ve Světě technických pokroků.

Svět technických pokroků


IDG Video

 

Microsoft stanovil cenu nového operačního systému. V USA dáte za upgrade na verzi Home Premium v přepočtu asi 2400Kč nebo zhruba 6400Kč za komplexní verzi Ultimate. Pro Evropu už zprávy tak dobré nejsou. Microsoft zde totiž nebude nabízet upgrade verze kvůli sporům s Evropskou komisí, které vyústily v odstranění Internet Exploreru. Ultimate verze v Evropě přijde na 299€, což je v přepočtu zhruba 8400Kč, tedy o 2000Kč více než v USA. Pokud si ale operační systém v USA objednáte během několika příštích dnů, nabízí Microsoft online slevy, zatím ale přesně nevíme, zda budou platit také v ČR.

Známe čerstvé čtvrtletní hodnocení ekologičnosti IT od Greenpeace, v němž ochránci životního prostředí kritizují některé přední výrobce PC za nedodržení závazků snížit množství nebezpečných materiálů v hardwaru. Mezi takové společnosti patří Hewlett-Packard, Dell a Lenovo. Zato společnosti jako Acer, Toshiba a Apple byly ekologickými aktivisty pochváleny. Apple si získal chválu díky představení nové řady počítačů, které jsou oproštěny od používání nebezpečných látek - PVC plastů a bromovaných zpomalovačů hoření. Seskupení Greenpeace protestovalo minulý měsíc přede dveřmi HP v Pekingu s maskami výkonného ředitele společnosti.

Ve Švédsku byla prodána jedna z největších a nejznámějších sítí pro sdílení dat, The Pirate Bay. Majitelé souhlasí s tím, že bude síť prodána švédské softwarové společnosti Global Gaming Factory X za 60 milionů švédských korun, což je asi 156 milionů Kč. Noví majitelé chtějí vytvořit systém umožňující vlastníkům autorských práv nabízet svůj obsah legálně a za poplatek. Rozhodnutí se nesetkalo s kladným ohlasem u většiny uživatelů, kteří obvinili současné majitele ze zaprodání se, které však proběhlo pod rostoucím právním nátlakem. Pět lidí stojících za sítí The Pirate Bay bylo nedávno odsouzeno k jednomu roku vězení a k uhrazení škod ve výši 30 milionů švédských korun, což je asi polovina částky, za kterou byla síť prodána.

Před pár měsíci jsme vám ukázali přístroj snímající mozkovou aktivitu od Hondy, přičemž byly mozkové vlny použity k ovládání robota. Minulý týden společnost Toyota představila systém, který mozkové vlny využívá k ovládání invalidního vozíku. Myšlenkové vzorce jsou zachycovány elektroencefalogramem, nebo-li EEG senzory umístěnými na hlavě. Data jsou přenášena do notebooku, který je vyhodnocuje a mění na povely pro invalidní vozík. S tří-hodinovým tréninkem denně po dobu jednoho týdne lze systém upravit pro specifické myšlenkové vzorce uživatele a dosáhnout tak míry přesnosti až 95 procent. Jakmile je cokoliv špatně, lze nafouknutím tváře aktivovat bezpečnostní senzor a nouzově zastavit. Systém společně vyvinuli japonský výzkumný institut Riken, Toyota Motor, laboratoře pro výzkum a vývoj Toyota Central a Genesis Research. Plány využít tuto technologii v řadě aplikací jsou již v plném proudu. Nejprve bude pravděpodobně použita v oblasti lékařství a ošetřovatelství, spolu s rozhraním BMI dekódujícím mozkové vlny související s pohybem imaginárních rukou a nohou.

Lampa, kterou lze bezdrátově dobíjet a používat i jako svítilnu, je novým přírůstkem do řady výrobků společnosti Sanyo založené na jejich dobíjecích bateriích Eneloop. Tohle je Eneloop lampa - svítí bílým světlem a umožňuje korigovat intenzitu světla. Životnost baterií se pohybuje mezi 3 a 45 hodinami. Ve třetím módu lampa vydává uklidňující modré světlo. V základně má umístěny dvě tužkové Eneloop baterie, které se při postavení na podstavec automaticky dobíjejí. Pokud lampu zvednete a otočíte o 90 stupňů, stane se z ní svítilna. Sanyo dokonce propaguje tuto vlastnost jako užitečnou pro Japonsko, zemi typickou častými zemětřeseními. Pokud zemětřesení uprostřed noci shodí lampu na zem, automaticky se zapne a začne svítit. Nejprve bude Eneloop lampa dostupná v Japonsku, kde bude stát okolo 15 000 jenů, což je v přepočtu asi 3100Kč.

Recyklace spotřební elektroniky se rozmáhá v mnoha částech světa a díky nástupu plochých televizorů se staré CRT obrazovky dostávají do likvidace stále častěji. Společnost Panasonic nás nechala rozhlédnout se uvnitř a ukázala nám nový laserový přístroj určený k usnadnění recyklace. Přechod z analogových televizorů na digitální zvyšuje množství CRT modelů, které přicházejí na recyklaci. Továrna shromažďuje televizory z celého západního Japonska, stejně jako ledničky, klimatizace a pračky, které se zde rozdělí a recyklují. Továrnou projdou stovky tisíců použitých výrobků za rok, které se zde rozdělují a zachraňují se z nich cenné kovy a materiály. Tohle je doslova konec procesu. Co se s výrobky děje uvnitř tohoto přístroje, je snad až příliš naturalistický pohled, ale takový už je internet. Použité výrobky jsou uvnitř doslova roztrhány na kousky. Na rozdělávání televizorů má Panasonic nový nástroj - výkonný laser na řezání. Televizní obrazovky jsou klasicky tvořeny ze dvou typů skel, takže musí být pro efektivní recyklaci rozřezány napůl, což však není snadné, protože mají skla tloušťku jeden centimetr a více. Dříve se k tomuto účelu používala jiná technologie, ta však byla záhy vyměněna za laser, který vytváří potřebné pnutí kolem celé obrazovky, tím pádem je už pak potřeba jen ostrý majzlík a obrazovka je na dva kusy. Nová metoda umožnila jedinému pracovníkovi zvládnout až 72 CRT obrazovek za hodinu, což je 3x více než při použití starší technologie. Po představení časově úsporné technologie společnost očekává velký nárůst v počtu starých CRT obrazovek putujících k recyklaci. Japonsko roku 2011 přechází na digitální televizory, takže se bude hodně zbavovat starých přístrojů.

Před třiceti lety se začal prodávat jeden z největších hitů spotřební elektroniky, Sony Walkman.  Až na svou velikost nabízel přehrávač na svou dobu několik pokrokových funkcí, jako dvojí zástrčky na sluchátka, ovládání hlasitosti pro levý a pravý kanál a na vrchu zřetelné oranžové tlačítko "hotline", které potlačilo zvuk z kazety a aktivovalo mikrofon, takže mohl posluchač mluvit s někým poblíž, aniž by musel hudbu vypnout nebo si sundat sluchátka. Design i velká část mechanismu modelu TPS-L2 si vzala za příklad model TCM-100, který přišel na trh o rok dříve. Ten byl určen hlavně pro novináře a manažery a nikdy nenosil značku Walkman, avšak podobnost je tu více než zřejmá. Nakonec jedna maličkost, uznávaný pojem Walkman málem nikdy nevzniknul. Zatímco toto označení bylo používáno v Japonsku, původně se mu v USA říkalo "Soundabout", v Británii "Stowaway" a v Austrálii "Freestyle". Až od roku 1980 bylo označení celosvětově sjednoceno na Walkman a vznikla tak jedna z nejznámějších značek na celém světě. Nejnovější Walkman, X1000, kombinuje potlačení okolního hluku, pestrou dotykovou obrazovku, mobilní TV, možnost surfovat na internetu a sledovat videa na YouTube. Za těch 30 let urazil dlouhou cestu.

Byl pro vás článek přínosný?