Hlavní navigace

Pálíme s průvodcem

1. 6. 2006

Sdílet

SwiftDisc 1.96 a mnoho dalších zajímavých programů(CD/DVD) Problematiku vypalování dat vám osvětlí program, k...


SwiftDisc 1.96 a mnoho dalších zajímavých programů(CD/DVD)


Problematiku vypalování dat vám osvětlí program, který nabízíme zdarma. Na CD i DVD jsme přidali nové rubriky a své zástupce na našich médiích má rovněž příloha GameStar. Veškerý software ke článkům najdete ve speciální sekci K obsahu PC WORLDu.
Přidáním GameStaru do našeho časopisu změny nekončí. Úpravy doznaly i naše přílohy. Jak na CD, tak na DVD nyní naleznete shodné tematické rubriky. S ohledem na možnosti jednotlivých příloh jsme se snažili optimálně využít místo a věnovat všem tematickým sekcím stejný prostor.

Audio Video

Tato část nabízí vše, co potřebujete pro přehrávání zvukových a obrazových souborů, pro úpravy či tvorbu formátu MP3, poslech internetových rádií, úpravy videa a aktualizaci kodeků.
Ulead VideoStudio 10 Plus (pouze DVD) je výkonný program pro editaci videa. Jeho používání si snadno osvojíte pomocí průvodců. Nabízí řadu modifikovatelných videofiltrů a přechodových efektů, titulky, overlay, možnost záznamu přímo na DV/D8 kameru, výstup ve formátu QuickTime, RealNetworks a Windows Media, který je použitelný na webových stránkách, a profesionální kvalitu (DV a MPEG-2). Podporuje také formát MPEG-4 a širokoúhlý formát obrazu 16 : 9.
Zmiňme také DivX DVD Ripper 1.6, velmi jednoduchý převaděč DVD disků do DivX MPEG 1/2 souborů. Práce s ním je opravdu snadná, pouze je třeba zvolit, odkud se má kopírovat který DVD disk, případně zvolíte zvlášť audio stopu a titulky. Výhodou je možnost vypnutí PC po ukončení konverze.

Domácnost a kancelář

Do této části jsme umístili software, který využijete při každodenní práci s počítačem v domácnosti i zaměstnání. Acrobat Reader 7.0.1 CZ (pouze DVD) je v současnosti prakticky nepostradatelný nástroj k prohlížení souborů ve formátu PDF. Dnes představuje tento typ dat jeden ze standardů pro šíření elektronických dokumentů na internetu. Mezi jeho hlavní výhody patří věrnost zobrazení podle originálu. V současnosti přibyla řada vymožeností, jako je např. elektronické podepisování či propracované formuláře.
SketchUp 5.0.245 dobře poslouží pro tvorbu 3D návrhů. S tímto produktem lze rychle a snadno vytvářet, prohlížet a modifikovat 3D myšlenky ve formě modelů. Zatímco tradiční systémy CAD jsou nezbytné pro tvorbu podrobných výkresů, SketchUp je nástroj pro návrh, skicování a design.

K obsahu PC WORLDu

Vzhledem k tomu, že stále více našich článků lze podpořit vhodnými programy, rozhodli jsme se vytvořit sekci, která by vám měla na CD/DVD usnadnit jejich hledání. Od tohoto čísla se budete s rubrikou "K obsahu PC WORLDu" setkávat pravidelně. Naleznete v ní veškerý software, který je zmíněn v článcích. Stejně tak zde nebudou chybět doplňující tabulky či grafy k našim hardwarovým testům. Naleznete zde textový procesor AbiWord 2.4.4, jenž umožňuje formátování písma, zarovnávání odstavců, kontrolu pravopisu, import a export dokumentů do jiných formátů, pravítka a zarážky a mnoho dalších funkcí.
Za zmínku stojí také balík internetových aplikací Seamonkey. Obsahuje webový prohlížeč, který nabízí například prohlížení stránek v několika panelech, blokování vyskakovacích (pop-up) oken, správce obrázků či postranní lišty. Další součástí je poštovní klient pro přehlednou organizaci pošty. Mezi jeho funkce lze zařadit účinný antispamový filtr, podporu více účtů, snadné vyhledávání či filtry pro třídění zpráv. Balík obsahuje i editor webových stránek založených na HTML a CSS, dále IRC klienta pro pohodlnou komunikaci a adresář pro jednoduchou a přehlednou správu kontaktů.
HDD Health 2.1 je plnohodnotný program pro detekci chyb na pevném disku. Utilita se po instalaci umístí do pravé části Hlavního panelu, odkud sleduje stav pevných disků a v případě hrozícího poškození váš včas varuje. Program využívá technologii S.M.A.R.T., která je implementována do všech novějších pevných disků a dokáže do jisté míry předpovídat jeho možné poškození. Varovná hlášení mohou být pak posílána různými komunikačními kanály.

Komerční software

Program Kniha jízd Autopark od firmy Autologis nabízí rychlé a pohodlné vedení knihy jízd pro vozidla používaná v podnikání. Vyniká nejen jednoduchým a přehledným ovládáním, propracovanými funkcemi, jako je zpětná rekonstrukce chybějících kilometrů, hromadné vkládání jízd, upravitelný vzhled tištěné knihy jízd, ale i propojení s cestovními příkazy, načítání dat z tankovacích platebních karet (CCS, Benzina, Shell aj.) a práce s GPS daty (CCS Monitor, Commander, Lupus aj.).

Komunikace

Zde naleznete vše potřebné pro stahování dat, nejnovější edice prohlížečů, zabezpečení a další programy, jež potřebujete pro práci s internetem. Chybět nemohou poslední stabilní verze nejznámějších prohlížečů a betaverze prohlížeče Internet Explorer 7 (pouze DVD), tentokráte již určena i koncovým uživatelům.
Pro internetovou tvorbu lze použít AceHTML 009, editor pro tvorbu webových stránek. Nabízí nástroje, které pomohou začátečníkům i profesionálům rychle a snadno vytvářet vlastní webové stránky. Nabízí ověřování a zvýraznění syntaxe HTML, podporu mezinárodních znaků, Code Explorer, knihovnu 140 předdefinovaných JavaScriptů a DHTML skriptů, podporu šablon, výkonný editor CSS stylů či správce záložek.

Multimédia

Tato část obsahuje software pro prohlížení a úpravu obrázků a fotografií, tvorbu grafiky, flashových animací a vypalování dat. Do nové edice 8.1 pokročil ACDSee, rychlý a výkonný prohlížeč grafických souborů se zobrazováním obrázků ve vysoké rozlišovací schopnosti. Slouží také k organizování a hledání grafických souborů v archivech. Jako bonus nabízí ACDSee nástroje k vytváření jednoduchých grafických prezentací. Mimo jiné přináší i možnost rozšiřovat vlastnosti programu pomocí různých modulů.
Nero 7 (pouze DVD) je kompletní balík výkonných nástrojů pokrývajících celou oblast tvorby a zápisu multimediálních a datových souborů na CD a DVD disky. Vedle populárních Nero Burning ROM 7 a Nero Express 7 pro vlastní zápis na disky obsahuje nástroje pro zpracování videa a zvuku, zálohování, tvorbu a tisk obalů a štítků, program pro vytvoření virtuálního CD/DVD na pevném disku počítače, přehrávač Nero MediaHome a další.

Systém

Zde jsou připraveny utility pro údržbu a opravy systému, testování výkonu, diagnostiku PC a správu pevných disků. Pro kompletní testování grafických možností a výkonu vašeho počítače je připraven 3D Mark 06 (pouze DVD). Obsahuje několik pěkných a zároveň náročných grafických animací, pomocí kterých program poté provádí vyhodnocení testů.
HNetInfo 2.0 je komplexní nástroj pro práci s intranetem a internetem. Plnohodnotně nahrazuje profesionální produkty pro síťovou analýzu a strukturu intranetu a internetu, údržbu a scan HW/SW zařízení, komunikační prvky, IP telefonování, e-mailového klienta, FTP klienta, FTP server, web download, benchmarkové testy či podrobnou detekci hardwarových zařízení. Výhodou je možnost používání jen určitých částí produktu.

Téma CD/DVD

Správné zabezpečení počítače připojeného k internetu by mělo být prvořadým úkolem každého uživatele. Téma CD/DVD jsme proto věnovali této problematice.
Utilita Antiy Ghostbusters Professional Edition 5.1.0 nabízí sadu bezpečnostních nástrojů pro zneškodnění nebezpečných programů, které se mohou skrývat ve vašem systému. Dokáže také sledovat a řídit síťovou aktivitu různých aplikací, monitorovat citlivé oblasti disku a soubory (včetně ZIP archívů) a odhalit tak podezřelé aktivity.
Norton Personal Firewall 2006 je výkonný nástroj pro ochranu počítače před možnými útoky z internetu. Automaticky blokuje jakoukoli přicházející komunikaci, která se pokouší o prozkoumání vašeho PC. Záleží jen na vás, jakému softwaru z vašeho systému umožníte komunikaci prostřednictvím internetu. Software dále umožňuje automatické blokování zobrazování reklam ve vašem prohlížeči, jeho součástí jsou také automatické aktualizace.

Zabezpečení

Tato rubrika je věnována softwaru pro ochranu vašeho počítače před útoky, viry a ostatním nebezpečím internetu. Antidote SuperLite je zdařilý antivirový program pro jednorázové použití. Funguje jako spustitelná aplikace bez instalace a po spuštění kompletně zkontroluje váš počítač. Výrobce program neustále aktualizuje, takže čerstvě stažená verze obsahuje poslední variantu databáze virů.
Pro boj s nevyžádanou poštou slouží Spamfighter 4.4.7. Příchozí pošta je automaticky porovnávána s centrální databází, která je přímo aktualizována všemi uživateli programu. Podporuje Microsoft Outlook a Outlook Express.
Výkonná utilita 1st Security Center Pro 4.9.9.1 zajistí bezpečnost vašeho počítače omezením přístupu k důležitým prostředkům operačního systému Windows. S její pomocí lze zakázat přístup k jednotlivým komponentám ovládacích panelů (Zobrazení, Síťová připojení, Hesla, Tiskárny, Systém), k bootovacím klávesám, editaci registru apod. Program rovněž dokáže skrýt ikony pracovní plochy i položky nabídky Start nebo diskové jednotky, omezí spouštění aplikací nebo upraví řadu vlastnosti Internet Exploreru.Zadarmo: SwiftDisc 1.96 (CD/DVD)
Vypalování CD a DVD dnes již ovládá skoro každý uživatel počítače. Existuje řada vypalovacích programů s jednoduššími či naopak komplikovanějšími postupy vypalování dat. My vám dnes nabízíme produkt, který veškeré procesy, jež produkt nabízí, osvětlí a popíše formou průvodce. Nejdříve je však potřeba program registrovat. Přejděte na internetovou stránku http://www.swiftdisc.com/Register.aspx?PartnerID=1001, kde vás čeká malý formulář. Vyplňte jednoduše jméno a příjmení (zadávejte bez diakritiky) a dvakrát e-mail (pro jistotu), na který vám přijdou registrační informace. Po obdržení informací na e-mail program nainstalujte a v jeho úvodním okně klikněte na tlačítko Register. Do dialogu zapište informace, které jste právě obdrželi e-mailem. Správné zadání bude potvrzeno hláškou Registration successful.
V hlavním okně programu máte na výběr, zda chcete vytvářet CD či DVD. Pro každý druh média následuje výběr možných úkonů. U CD můžete vytvářet ze souborů MP3, WAV, WMA, CDA takzvané zvukové (audio) CD, tedy CD přehratelné v běžných audio přehrávačích a walkmanech. Dále můžete vypalovat datové CD pro zálohování libovolných dat. Na tomto místě také můžete vypálit předem vytvořený obraz disku (soubor ISO) nebo jej rovnou vytvořit. Pokud vlastníte přepisovatelná média, lze je zde i mazat. Zvláštní položkou je Create CD-Extra Disc takto vytvořené speciální CD obsahuje nejen zvukové stopy (pro přehrávání v běžných audio přístrojích), ale také datovou stopu pro počítač. Tam můžete umístit obrázky k albu, případně MP3 soubory, krátký klip atd. Při vložení do walkmana se tedy disk chová jako obyčejné hudební CD, ale v počítači se pro vás odkryje i část s daty, texty či klipy.
U možností tvorby DVD máte stejné možnosti jako u CD, jen je zde navíc položka Create Video DVD jak název napovídá, pomocí této varianty vytvoříte DVD, které bude možné přehrávat na běžných stolních DVD přehrávačích, stejně jako jste zvyklí přehrávat filmy z půjčovny. Musíte však nejprve připravit strukturu adresářů a souborů: buď ji překopírujete z nějakého existujícího DVD, nebo použijete některý nástroj pro výrobu DVD.

Autologis Kniha jízd Autopark

Program Kniha jízd Autopark od firmy Autologis je určen podnikatelům, malým i větším firmám pro rychlé a pohodlné vedení knihy jízd vozidel používaných v podnikání. Program si již získal tisíce uživatelů a vyniká nejen jednoduchým a přehledným ovládáním, ale především spolehlivostí, neboť je vyvíjen a zdokonalován více než 12 let. Naši uživatelé oceňují propracované funkce, jakými jsou zpětná rekonstrukce chybějících kilometrů, hromadné vkládání jízd, upravitelný vzhled tištěné knihy jízd, ale i propojení s cestovními příkazy, načítání dat z tankovacích platebních karet (CCS, Benzina, Shell aj.) a práce s GPS daty (CCS Monitor, Commander, Lupus aj.). Při výpočtu vzdáleností tras lze využít mapy nebo podrobné databáze. Program je plně v souladu s platnou legislativou a je neustále inovován formou aktualizací, které si uživatelé stahují z internetu. Na tento produkt vám přinášíme 30% slevu, kterou uplatníte při objednávce na stránkách výrobce. Při objednávce programu stačí do kolonky poznámka vepsat PCWORLD.