Hlavní navigace

Paměti GDDR7 se objeví zkraje roku 2025

14. 6. 2024

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Společnost SK Hynix plánuje pustit na trh rychlejší paměti v prvním kvartálu příštího roku. Její konkurenti snad dokonce ještě dřív.

Nic jako příliš rychlá paměť neexistuje. Zvlášť, pokud jde o hraní videoher. Proto výrobci lepí paměť přímo na grafickou kartu, a proto je speciálně optimalizovaná pro vizuální aplikace. GDDR6 neboli Graphics Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory version 6 je na trhu už sedm let a zdá se, že za dveřmi je další level.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Společnost SK Hynix, jeden z výrobců pamětí „velké trojky“ (spolu se společnostmi Samsung a Micron), tvrdí, že bude připravena masově vyrábět moduly GDDR7 od prvního čtvrtletí roku 2025. Na veletrhu Computex předvedla moduly o kapacitě 16 GB a 25 GB s rychlostí 40 Gb/s a šířkou pásma 160 GB/s. To je přibližně dvojnásobek rychlosti modulů GDDR6 v současných grafických kartách.

A společnosti Samsung a Micron mají ještě svižnější časový plán a údajně plánují moduly GDDR7 uvést na trh ještě do konce letošního roku. To znamená, že nové grafické karty – nebo alespoň nejvýkonnější a nejdražší z nových modelů – by mohly mít nové paměti GDDR7 a být připraveny na pultech obchodů již v polovině roku 2025.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

V této rovnici samozřejmě hraje roli několik proměnných a není to tak, že bychom v současné době zoufale toužili po větším grafickém výkonu. Nvidia by pravděpodobně mohla ještě dlouho prodávat své současné high-endové čipy a karty pro datová centra s umělou inteligencí a necítila by potřebu inovovat předpokládanou řadu karet RTX 50 kvůli spotřebitelům. 

AMD a Intel by se mohly cítit nuceny tyto spotřebitele na zatuchlém trhu zaujmout… nebo prostě následovat lídra ze strachu, že ztratí i ten kousek tržního podílu, který ještě mají.

Abych to shrnul, nejsem žádný Nostradamus, takže všechny tyto prognózy berte se zdravou dávkou skepse.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?