Hlavní navigace

Panasonic DMC-GH1: Kvalitní fotoaparát s HD videem

7. 3. 2009

Sdílet

Nový přírůstek od Panasonicu je fotoaparát Lumix DMC-GH1 s kvalitou na úrovní poloprofesionálních zrcadlovek, která je vyšperkována možností natáčet video ve vysokém rozlišení. Na špičkové úrovni je i záznam zvuku, a tak vám tento model zvládne nahradit na dovolené bez problémů i videokameru.

Panasonic Lumix DMC-GH1

Čím tedy novinka zaujme? Jde o velmi dobře funčně vybavený digitální fotoaparát, který umožňuje výměnu objektivů, přesto však nejde o zrcadlovku, neboť přístroj nemá zrcadlo. Model je samotným výrobcem označen jako hybridní FULL-HD SLR, protože umí zaznamenávat nejen fotografie, ale pořizovat i videozáznam, a to v plném vysokém rozlišení full-HD 1080/24p nebo 720/60p ve formátu AVCHD. Díky této kompresi se vám vměstná na kartu daleko více záznamu, než je obvyklé u formátu MJPEG.

Panasonic DMC-GH1Při natáčení videosekvencí lze používat kontinuální autofokus, což dál zvyšuje pohodlí a kvalitu záznamu. DMC-GH1 využívá tradičního SLR designu s využitím široké škály fotografického výrazu - díky tomu že lze používat různé objektivy podle dané situace a požadavku. Špičkový obraz video záznamu doplňuje zvukový doprovod v kvalitě Dolby Digital Stereo a možnost seberealizace díky sadě kreativních režimů a možnosti úplného manuálního nastavení.

Videozáznam v plném vysokém rozlišení Full HD je pořizován 12,1 Mpx vysokorychlostním snímačem Live MOS a expresním procesorem Venus Engine HD, jež zajišťuje rychlý výpočet a maximální kvalitu zpracování. Zmíněný snímač Live MOS dokáže reprodukovat obraz s minimálním obrazovým šumem, a to i při vysokých hodnotách nastavení citlivosti ISO. Funkce pravého výběru poměru stran snímače umožňuje pořizovat fotografie v poměru 4:3, 3:2 nebo 16:9, a to při zachování stejné hodnoty ohniska pro daný poměr.

Funkční výbava novinky je zcela na úrovni doby: inteligentní režim iA (Inteligentní Auto) obsahuje také funkci Rozpoznávání tváří (Face Recognition), která si dokáže „zapamatovat“ tváře konkrétních lidí. Kdykoli se tedy v záběru objeví důvěrně známý obličej, fotoaparát nastaví potřebné priority ostření a barevného podání a zachytí ji v nejlepší možné podobě. Tuto funkci oceníte zejména při fotografování konkrétního člověka ve skupině lidí. Režim iA je ovšem k dispozici i při nahrávání videosouborů. Automaticky vybere nejvhodnější režim a pak pomůže s korekcí ostření, jasu a chyb vzniklých roztřesenou rukou.

Novinka se bude také pohodlně ovládat: již vnější design fotoaparátu je uzpůsoben tak, aby vám umožnil přímočaré a rychlé fotografování i pořizování videoklipů. Pokud fotografujete a najednou chcete přejít do režimu videosekvencí, stačí jednoduše stisknout nové tlačítko nahrávání videa. Většina nastavení se přitom plynule přenese z fotografického režimu do režimu pro video.

Pro nový model DMC-GH1 byl vyvinut i zcela nový objektiv, LUMIX G VARIO HD 14-140mm/F4.0-5.8 ASPH/MEGA O.I.S. Jde o 10x optický zoom s optickým stabilizátorem MEGA O.I.S. a 28mm širokoúhlým počátečním ohniskem (přepočet na 35mm kinofilm). Tento objektiv byl jako první svého druhu vyvinut speciálně pro nahrávání videosouborů, a to včetně tiché a kontinuální funkce automatického ostření a plynulé úpravy clony.

Byl pro vás článek přínosný?