Hlavní navigace

Panasonic FX70 s dotykovým ovládáním

10. 6. 2010

Sdílet

 Autor:
Lumix DMC-FX70 nabízí optiku Leica s širokoúhlým ohniskem 24 mm, světelností f2,2 a nahráváním high-definition videa.

Panasonic představil kompaktní digitální fotoaparát Lumix DMC-FX70 s objektivem Leica DC Vario-Summicron. Objektiv vyniká především širokým ohniskem odpovídajícím 24 mm u klasického fotoaparátu, světelností f2,2 a pětinásobným optickým zoomem. Jak se na nový kompakt sluší a patří, má zbytečně vysoké rozlišení 14,1 megapixelů, nabízí ale nahrávání videa v HD rozlišení ve formátu AVCHD Lite.

Širokoúhlé ohnisko odpovídající 24 mm není u kompaktů obvyklé, setkáme se spíše s ohniskovou vzdáleností 28 mm či klasickými 35 mm. Panasonic DMC-FX70 tak potěší především nadšené fotografy krajiny či architektury nebo milovníky skupinových záběrů. Optika Leica by měla přispět k omezení nepříjemných zkreslení obrazu, které je často patrné právě u širokoúhlých objektivů.

Další neobvyklou hodnotou objektivu je vysoká maximální světelnost f2,2, v této kategorii je obvyklejší hodnota nejvýše f2,8. Vysoká světelnost umožňuje lépe fotografovat z ruky i za horších světelných podmínek bez obav z neostrosti vlivem chvění fotoaparátu. Vysoká světelnost zrychluje a zpřesňuje ostření a snižuje úroveň obrazového šumu.

Jak je u kompaktů obvyklé, Panasonic slibuje „vylepšený režim inteligentní automatiky iA“, což znamená, že přístroj navolí vhodné parametry focení, motivovaný režim, samozřejmostí je stabilizace obrazu. V režimu iA funguje rovněž automatické rozpoznávání tváře, kontinuální ostření, inteligentní nastavení citlivosti, inteligentní automatický výběr motivového programu apod. Jen doufejme, že FX70 nabídne i dostatečné možnosti manuálního přizpůsobení.

LCD displej s úhlopříčkou 7,6 cm nabízí plně dotykové ovládání, dotykem lze ovládat i spoušť, což se hodí především při natáčení videozáznamů.

Model DMC-FX70 umí kromě souborů Motion JPEG ukládá záznam i do formátu AVCHD Lite, ten zabírá jen zhruba polovinu místa při obdobné kvalitě. V přístroji je integrovaný stereo mikrofon prohrávání zvuku, měl by nabízet i funkci pro filtrování šumu, například zvuku větru.

Na českém trhu bude Panasonic Lumix DMC-FX70 k dispozici koncem léta, cena zatím nebyla určena.

CS24

Panasonic Lumix DMC-FX70

Panasonic Lumix DMC-FX70