Hlavní navigace

Panasonic představí první 4x Blu-ray disky

1. 8. 2007

Sdílet

Společnost Panasonic (součást výrobce spotřební elektroniky Matsushita Electric Industrial Co., Ltd.) dnes oznámila, že na celosvětový trh uvede nové disky Blu-ray (BD-R) se čtyřnásobnou rychlostí zápisu.


Nové disky budou k dispozici ve dvou kapacitách, 25 a 50 GB, a na trh budou uvedeny v srpnu a v září.


Model diskuPopisOčekávané uvedení na trh
LM-BR25LDEJednou zapisovatelný 25 GB jednostranný a jednovrstvý disksrpen 2007
LM-BR50LDEJednou zapisovatelný 50 GB jednostranný a dvouvrstvý diskzáří 2007


Nové disky budou uvedeny současně s 4x BD mechanikami, které uživatelům nabídnou 4x rychlost při čtení i zápisu, což by mělo zpříjemnit uživatelům práci s velkými objemy dat. Typicky např. při práci s videozáznamem ve vysokém HD rozlišení, při zpracovávání záloh a obdobně.

Panasonic uvedl na trh první dvouvrstvý disk 1xBD-RE už v roce 2004, nicméně dodnes jsme se masového nasazení BD technologie nedočkali. Doufejme, že vyšší rychlost zápisu a čtení BD pomůže. Snad se časem také dočkáme snižování vysokých cen za BD zařízení – nejprve logicky těch, které budou disponovat nižšími přenosovými výkony.

Nové modely disků se mohou pochlubit maximální rychlostí přenosu 144 Mb/s, což znamená, že složku o velikosti 1 GB zkopírují během jediné minuty (to alespoň tvrdí výrobce), zatímco běžný disk DVD-RW (2x rychlost) potřebuje ke stejnému přenosu (1GB dat) šest minut.

Společnosti Panasonic se podařilo technologii rychlého zápisu a čtení aplikovat nejen na jednovrstvý disk, ale také na dvouvrstvá média, která nabízejí 50 GB.

Výrobce uvádí, že je v nových médiích využita nová zápisová vrstva, která má značnou výkonovou rezervu. Tudíž je možné na médium zapisovat spolehlivě rychlostmi v rozsahu 1x až 4x.

Nové disky jsou vybaveny také upravenou fólií, která by měla eliminovat usazování prachu. Díky všem vylepšením by nová média měla vykazovat desetkrát nižší chybovost ve srovnání s konkurencí. Co na to říct? Uvidíme v září.


4X BD-R
Název formátuBlu-ray Disc Recordable Format Ver. 1.2
Číslo modeluLM-BR25LDE / LM-BR50LDE
Datová kapacita25 GB / 50 GB
Vrstvyjednovrstvý / dvouvrstvý
Formát nahráváníZápis prostřednictvím fázové změny
Vlnová délka laseru405nm Blue-violet Laser
Čočka
Numerická apertura (NA)
0.85
Disk
Průměr /Tloušťka
120 mm x 1.2 mm
Stopa0,32 mikrometru
Délka minimální značky0,149 mikrometru
Přenosová rychlost36 Mbps (1x) / 72 Mbps (2x) / 144 Mbps (4x)

- - Jaroslav Kasal

CS24