Hlavní navigace

Panasonic PT-AX100E

1. 5. 2007

Sdílet

Patříte mezi příznivce filmů a stále ještě nemáte ve svém obývacím pokoji nainstalovaný domácí videoprojektor...


Patříte mezi příznivce filmů a stále ještě nemáte ve svém obývacím pokoji nainstalovaný domácí videoprojektor? Ne? Tak to je škoda. Domácí kino vybavené vhodným projektorem je totiž vážně něco jedinečného. Sledovat filmy na širokém plátně v pohodlí domova je zážitek. S obrazem v běžné televizi nebo na LCD TV se podívaná nedá srovnávat tedy za předpokladu, že máte doma kvalitní žaluzie či jinou možnost dokonalého zatemnění.
Videoprojektor Panasonic PT-AX100E není co do rozměrů a váhy žádný střízlík. Není ostatně divu je určen pro trvalou domácí instalaci a nikoliv pro časté přenášení na prezentace. Design v bílé barvě nás příliš neuchvátil, jistě si ale své příznivce najde.
Projektor generuje obraz pomocí tří LCD panelů s nativním rozlišením HD 720p, tedy 1 280 x x 720 bodů. LCD mají úhlopříčku 0,7" při (jak ostatně rozlišení napovídá) širokoúhlém poměru stran 16 : 9. Je tedy jasné, že se PT-AX100 bude primárně využívat pro projekci filmů z DVD, HD DVD a Blu-Ray nosičů, případně zobrazování DVB-T či IP televizního vysílání. Protože je rozlišovací schopnost projektoru vyšší než u filmových DVD, je samozřejmě nejvýhodnější k němu připojit buď některý z HD přehrávačů, či ještě lépe Media Center PC, pro nějž je nabídka HD filmů prostřednictvím P2P sítí o poznání bohatší a v našich zeměpisných šířkách snáze dostupná. Konečně posledním vhodným zdrojem HD signálu jsou moderní herní konzoly PlayStation 3 a XBOX 360, hry ale pochopitelně můžete provozovat i na zmíněném MCE počítači. K dispozici jsou rozhraní HDMI, komponentní video, VGA, S-Video a kompozitní video. Celkem pochopitelně chybí zvukový vstup, neboť o zvuk se v domácím prostředí postará zvuková soustava domácího kina.
Světelný výkon projektoru je 2 000 ANSI lm, což je pro domácí potřebu ideální. Kontrast obrazu dosahuje podle výrobce poměru až 6 000 : 1 to je hodnota u LCD projektorů velmi výjimečná. K dosažení vysokého kontrastu pomáhá motorově řízená clona (Dynamic Iris) ta dokáže podle potřeby regulovat aktuální světelný jas tak, aby byl promítaný obraz stále kontrastní. Pro zajištění konstantní kvality zobrazení v různém prostředí (v jasném i tmavém) osadil výrobce projektor světelným čidlem (ALS). Celou technologii označuje Panasonic jako Light Harmonizer (selský rozum ale napovídá, že vysokého kontrastu dosahuje projektor jen za určitých podmínek, a to patrně za cenu snížení aktuálního světelného výkonu/jasu). V přední části projektoru se nachází masivní objektiv s otočným kroužkem pro manuální řízení zvětšení obrazu (max. 2x) a druhým pro ostření. Hned vedle je vidět páčku (joystick), který slouží k ovládání funkce Lens Shift (optický posun obrazu naklápěním objektivu). Pokud obraz nastavíte podle svého přání přesně na vaši projekční plochu, stačí otočit joystickem a objektiv se v požadované pozici zafixuje.
Při testech jsme byli s projektorem velmi spokojeni. Obraz je na dobré úrovni barevné podání je pro filmovou projekci výtečné, v praxi pak potěší tichý chod a funkce Lens Shift, která usnadňuje instalaci přístroje. Vzhledem k tomu, že se jedná o projektor určený výhradně pro domácí kino a vybavený nativním HD rozlišením 720p, je cena vcelku adekvátní. Při kalkulaci ale nezapomeňte též na kvalitativně odpovídající plátno, které bude podle typu a rozměrů stát 5-20 tisíc Kč.


Panasonic PT-AX100E

HD projektor pro domácí kino. Nativní rozlišení 720p (1 280 x 720), 2 000 ANSI lm, kontrast 6 000 : 1 (dynamický), naklánění čočky. HDMI, VGA, S-Video.
Rozhraní HDMI Ň funkce Lens Shift
Ň menu v češtině Ň technologie
Barva produktu Ň pořizovací cena
Cena vč. DPH: 50 995 Kč
K testu zapůjčila firma: Panasonic, www.panasonic.cz

Autor článku