Hlavní navigace

Panasonic uvádí na trh HD kamery HDC-SD5 a HDC-SX5

30. 7. 2007

Sdílet

Panasonic uvádí na trh nové 3CCD HD kamery. Model Panasonic HDC-SD5 představuje miniaturní a lehoučkou HD kamerku. Panasonic HDC-SX5 oproti tomu hybridní HD zařízení se zápisem na DVD i paměťovou kartu SDHC.


Panasonic dnes představil dvě nové 3CCD videokamery se záznamem v plném vysokém rozlišení HD (tzv. Full HD). Miniaturní model HDC-SD5 ukládá záznam na velkokapacitní paměťové karty SDHC nebo SD. Druhý model, HDC-SX5 nabízí možnost ukládat natočené záběry na paměťovou kartu nebo na disk DVD. Panasonic reaguje oběma produkty na rostoucí poptávku po velkoplošných televizorech s vysokým rozlišením HD. Formát HD se dnes stává standardem i pro řadu televizních stanic (bohužel zatím jen zahraničních) a společně s tímto trendem se vyvíjí i trh video produktů, ať už profesionálních nebo spotřebitelských.

S oběma modely Panasonic HDC-SD5 a HDC-SX5 je možné pořizovat videozáznam v plném HD, tedy v rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Stejně tak jsou oba modely vybaveny původním systémem tří obrazových čipů 3CCD a řešením optické stabilizace obrazu O.I.S.

Oba nové modely jsou vybaveny funkcí Pre-Rec. S touto funkcí kamera neustále nahrává a automaticky ukládá do vyrovnávací paměti tři sekundy aktuálního záznamu. Pokud najednou stisknete spoušť, tyto tři sekundy před jejím spuštěním se automaticky přidají z vyrovnávací paměti na začátek záznamu.



Panasonic HDC-SD5 s podporou paměťových karet SDHC je ještě menší než videokamera Panasonic SD1 na paměťové karty (kamera SD1 získala ocenění TOP PC World). Model SD5 je dnes zřejmě nejmenší a nejlehčí 3CCD videokamerou s podporou plného HD na světě. Díky absenci mechanických částí je i model SD5 odolný vůči otřesům. Videokamera je vybavena novou funkcí USB Host, jež usnadňuje ukládání dat a usnadňuje přehrávání záznamů. Pomocí přenosné DVD vypalovačky Panasonic VW-BN1 můžete uložit záznam v původním formátu AVCHD a ihned si jej vychutnat na velkoplošném televizoru. Kamera bude k dostání ve dvou barevných variantách: v černém provedení a v kombinaci černé a stříbrné.



Panasonic HDC-SX5 ukládá videozáznam v plném vysokém rozlišení HD na paměťové karty SDHC/SD i na DVD disky. Na paměťovou kartu SDHC o kapacitě 8 GB (na trhu se objeví letos v září) uložíte až 180 minut (tedy ne v nejvyšší kvalitě) záznamu a na dvojvrstvý disk DVD-R až 60 minut (v nejvyšší kvalitě záznamu je to méně). Model SX5 je rovněž vybaven funkcí pro kopírování záznamu z karty SDHC/SD na DVD disk pomocí jediného tlačítka a bez nutnosti připojovat kameru k počítači. Na DVD disk můžete uložit záznam i ve standardním DVD formátu MPEG2, takže výsledný disk lze okamžitě přehrát na běžném DVD přehrávači. Před nahráváním stačí zvolit požadovaný formát záznamu.

Nové modely videokamer podporují formát AVCHD a oba disponují systémem 3CCD. Panasonic kamery rovněž vybavil zdokonaleným systémem optické stabilizace obrazu Advanced O.I.S.

Oba modely se objeví na našem trhu počátkem září letošního roku. Jejich cena ještě nebyla stanovena.

- - Jaroslav Kasal

CS24