Hlavní navigace

Panda: Na 1 počítači ze 100 se kradou hesla

16. 3. 2009

Sdílet

Zpráva společnosti Panda Security uvádí, že přibližně na 1 % testovaných PC byly objeveny programy určené ke krádežím hesel a dalších citlivých zadávaných údajů včetně těch, které se vztahují k finančním službám.

Výsledek je založen na testu asi 67 milionů počítačů pomocí zdarma dostupné webové služby ActiveScan. Pokud bychom provedli prostou extrapolaci a odhadli, že na světě je dnes miliarda PC, pak by útočníci měli své trojské koně nainstalované na asi 10 milionech zařízení – jistě slušný byznys. Interpretace výsledků je ovšem obtížnější, na jednu stranu tento test počítače zkoušejí lidé, kteří se o zabezpečení zajímají, na druhé straně však k podobnému kroku mohou přistoupit v případě, že už mají podezření na přítomnost malwaru.

Podle studie společnosti Panda Security vzrostlo množství takto zjištěných infikovaných PC od poloviny loňského roku o 800 %. Svědčí to zřejmě o tom, že trojské koně procházejí v poslední době prudkou evolucí a zvyšují svoji funkčnost. Tak například ochrana bank, které v řadě zemí v rámci ochrany bránily ve vstupu do systému počítačům z Číny nebo Ruska, je už dnes neúčinná. Trojský kůň nepředá pouze někam získané údaje, ale sám pak přihlášení provede z infikovaného PC. Mimochodem – „rizikovými zeměmi“ se stávají také Brazílie a Jižní Korea.

Společnost Panda pokládá za alarmující, že 35 % infikovaných PC mělo přitom nainstalovaný (a aktualizovaný) nějaký antivirový apod. program od známého dodavatele.

 

CS24

Zdroj: InfoWorld.com