Hlavní navigace

Paramount uvažuje o dezerci k Blu-ray

10. 1. 2008

Sdílet

Filmová studia Paramount a Dreamworks, po ochodu Warner Bros a New Line Cinema, uvažují o opuštění HD DVD a přechodu ke konkurenčnímu Blu-ray. Ztratí HD DVD další silné spojence?

CS24

Odchod filmových studií Warner Bros od HD DVD a oznámení podpory pouze optických disků Blu-ray způsobily pravý poplach. O přechodu na Blu-ray už uvažují další dvě společnosti. Paramount je sice smlouvou vázán k podpoře pouze HD DVD, ale ve smlouvě je jeden dodatek. Ten říká, že je možné ji zrušit, pokud se Warner Bros rozhodne k podpoře pouze Blu-ray, což se stalo. Dreamworks je smlouvou vázán také, ale podobná klička tam zřejmě chybí (nebo se jí zatím nikdo nepochlubil). Vedení společnosti se však nechalo slyšet, že se jí současná situace moc nelíbí.

Podobný názor zastává také Paramount, pro něhož už není problém kdykoliv HD DVD opustit. Podle zákulisních informací se tak s největší pravděpodobností stane, oficiálně však vedení společnosti mlčí.

Pokud se informace opravdu potvrdí a Paramount a Dreamworks (stojí mimo jiné za sérií Shrek) opravdu HD DVD opustí, bude to pro Microsoft s Toshibou další rána, ze které se nebude snadné vzpamatovat. Při vší úctě k oběma společnostem toho začíná být v poslední době opravdu hodně. A pozitivní zpráva pro HD DVD žádná.

- - Tomáš Šulc