Hlavní navigace

Paraworld

20. 1. 2007

Sdílet

Realtimové strategie jsou oblíbeným žánrem, a je proto poměrně těžké najít nějaké neokoukané prostředí, do kterého takový titul zasadit. Nicméně občas se to povede.

Druhá světová válka, fantastická království, zničená postapokalyptická Země, planety vzdálené tisíce světelných let... to všechno už tu bylo. Ale co takhle pravěký svět plný dinosaurů a jiných nezbytných rekvizit?



Abychom byli úplně fér, ani toto prostředí není zcela převratné a doposud nepoužité. Je ale pravda, že do světa jak vystřiženého z Jurského parku, Ztraceného světa a konec konců i z pamětníkům jistě známého českého snímku Cesta do pravěku vývojáři svá dobrodružství nezasazují příliš často. Hra samotná se neodehrává přímo v „našem“ pravěku, ale v alternativní dimenzi, kterou objeví ambiciózní vědec Jarvis Babbit. Do tohoto světa jsou proti své vůli přeneseni tři vědci, kteří se pochopitelně – s vaší pomocí – snaží najít cestu zpět. Kromě hlavního děje se ovšem můžete pustit i do multiplayerového klání s kamarády, a to jak po lokální síti, tak pomocí internetu.



Příběhová linie je pojítkem mezi více méně klasickými misemi, kterých je připraveno celkem šestnáct a postaví vás postupně do role vůdce tří různých kmenů. Prvním z hratelných národů jsou drsní seveřané Norsemen, trochu podobní legendárním vikingům; jejich doménou jsou masivní stavby, nebezpečné válečné lodě a pěší lidské jednotky. Možná se divíte, jaké jiní nežli lidští bojovníci by se mohli v jejich řadách nacházet. Odpověď je nasnadě – ochočená pravěká zvířata. I ty v jejich vojsku najdeme, ale v menší míře než u dalších národů.



Třeba takový kočovný kmen – Dustriders – totiž proti svým soupeřům klidně nasadí strašlivého T-Rexe. Tento národ jinak vyniká zejména svojí pohyblivostí; jejich základna i přístavy se mohou přemisťovat tam, kde je dostatek surovin a ryb, což z nich činí velice flexibilní bojovníky. Daní za tuto výhodu je poměrně slabé opevnění. Třetí národ nesoucí jméno Dragon Clan vzdáleně připomíná asijské národy. Jeho příslušníci si libují v různých mechanických zbraních a pastech, jejich nejsilnější jednotkou je obří ještěr Seismosaurus nesoucí na svém hřbetě ničivé kanóny.



Herní systém je do jisté míry inovativní; jistě, stále těžíte suroviny, stavíte budovy a verbujete jednotky, ale zvláště produkce bojovníků a jejich management je vyřešen poměrně zajímavě. Jednotky totiž díky zkušenostem povyšujete do pěti různých úrovní, přičemž je potřeba počítat s celkovým populačním limitem i omezením počtu jednotku v té které úrovni. Celý systém asi nemá smysl podrobně popisovat, mnohem lépe ho pochopíte při vyzkoušení hry; spokojme se prostě s konstatováním, že správa armády je v Paraworldu vyřešena poměrně zajímavým způsobem. K tomu je potřeba připočítat i fakt, že díky bodům získávaným za plnění úkolů je možné přenášet některé jednotky či suroviny z mise do mise, což je příjemné. Důležitou roli hrají i hrdinové, kteří kromě nesporných bojových kvalit ovládají i různé speciální dovednosti, jako je třeba léčení zvířat ve vlastní armádě.



Jedním z taháků této strategie je velice líbivé audiovizuální zpracování. Grafika je opravdu úchvatná, a to tím spíš, že si během hry projdete různými typy krajiny, od zasněžených kopců přes lesíky a pláně až po nekonečné pouště. Atmosféru dokresluje střídání dne a noci i různé rozmary počasí. Velmi povedené jsou i animace, ať už jednotek, nebo třeba stromů kývajících se ve větru... Na druhou stranu filmečky vyprávějící herní příběh moc kvalitní nejsou a za ostatními částmi hry docela zaostávají. Nepříjemný je také fakt, že kameru není možné od bojiště dostatečně oddálit, takže při větších řežích lehce ztratíte přehled. Přes to všechno je ale Paraworldhodně dobrým titulem, který potěší každého stratéga. Přeci jen, bojovat s dinosaury ne nám nepoštěstí každý den, že?



Hodnocení: 8,4
Výrobce: SEK
Vydavatel: KOCH Media, Deep Silver
Distributor pro ČR: Hypermax
Lokalizace: titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano