Hlavní navigace

PC v novém tisíciletí.

1. 3. 1999

Sdílet

Počítače zítřka budou chytřejší, menší, lépe propojené a krásnější. Není to jen váš dojem - věci se o...


Počítače zítřka budou chytřejší, menší, lépe propojené a krásnější.

Není to jen váš dojem - věci se opravdu mění rychleji než kdykoliv dříve. Jako příklad si vezměme hardware -průměrné nové PC má skutečně jepičí život. Firemní skládečky jsou naplněné úžasnými technologickými pokroky, jež se nikdy nedostaly přes verzi 1.0. A tak ty nešťastné duše, které tyto vymoženosti nakoupily, bezpochyby objevily, že cesta do počítačového pekla je vydlážděna dobrými vynálezy.
Ale abychom parafrázovali jistého softwarového magnáta, co cesta vpřed (The Road Ahead) ? Je vůbec možné se vyhnout nákupu hardwaru, který zastará ještě dříve, než jej splatíte? Možné to je - pokud budete nakupovat moudře. A to je také důvod, proč jsme sepsali tohoto průvodce technologiemi a trendy, jež budou ovlivňovat vývoj počítačů po další tři roky.
I když předvídání budoucnosti je práce, kterou je lépe nechat určitým výjimečným lidem, lze bezpečně říci, že uvidíme stále chytřejší křemík uložený v elegantnějších skříních. V příštích 18 měsících se objeví více než dva tucty nových procesorů, a spolu s nimi nové rychlé typy pamětí a datových spojení. Počítače budou lépe vypadat (díky tenkým a dostupným LCD displejům) a budou lépe naslouchat (díky softwaru pro rozpoznávání řeči, gest, a dokonce pohybů oka).
V roce 2001 písíčko možná vlastně ani nepoznáte. Mnohá budou ve velikosti dlaně, téměř všechna budou umožňovat spojení na Internet a mezi sebou navzájem. Ale cesta vpřed je také plná hrbolů, výmolů a slepých uliček. Následující stránky vám pomohou se zorientovat v ostrých zatáčkách technologií a ukážou vám, co je na obzoru a co hned za rohem.

Více než Intel inside

Čipy začínají pracovat s 3D, sběrnice se rozjíždějí na 133 - sbohem AGP?
Do roku 2000 dosáhnou CPU od Intelu, které se budou běžně objevovat v desktopech, šílených 700 MHz. To však nebude jediná změna uvnitř. Nadcházející tři roky přinesou početné nové rodiny procesorů (viz "Cestovní mapa CPU"), nový standard pamětí a zřejmě i konec motherboardu v podobě, jak ho známe nyní. Tato vylepšení umožní novým počítačům pracovat s objevujícími se úkoly těchto dnů - náročná 3D grafika, celoobrazovkové MPEG-2 video a aplikace jako rozpoznávání hlasu.
Otázkou je, zda vůbec bude dost aplikací, které ospravedlní zvýšené náklady. "Výkon procesorů umístěných v systémech bude v tomto bodě úplně děsivý", říká Nathan Brookwood, prezident konzultační firmy Insight64 z Kalifornie. "A pokud vývojáři softwaru nenajdou cestu, jak celý ten výkon využít , stane se trh chaotickým. Výkon, jenž bude dostupný i v low-end systémech, bude daleko přesahovat pracovní potřeby většiny lidí."
Brookwood ještě dodává, že to může trvat roky, než se objeví aplikace, které skutečně využijí přicházející generaci hardwaru. "Očekávám, že v roce 2002 uvidíme příchod techniky, která bude tím posledním úsekem cesty do domovů a kanceláří. A myslím, že bude bezprostřední příčinou k přehodnocení toho, co mohou lidé s počítači dělat."

Rychlý křemík

Starosti analytika Brookwooda an i nezpomalily rychlé uvádění nových procesorů na trh Intelem, a ani tohoto čipového giganta nezadržely při provádění velkých změn na platformě PC. Za nějaké měsíce uvidíme, jak nový typ systémové paměti, nazvané Direct Rambus DRAM (RDRAM), začíná nahrazovat synchronní DRAM (SDRAM). RDRAM používá tenké a rychlé propojení a více než zdvojnásobuje tok dat k procesoru.
Prospěch z této rychlejší paměti RAM budou mít MPEG-2 video, AGP (Accelerated Graphics Port) - rozšířená 3D grafika a vysoce výkonné aplikace.
Má to však háček. Růst výkonu bude něco stát. Brookwood očekává, že jak RDRAM, tak i kompatibilní motherboardy budou dražší než dnešní SDRAM technologie - aspoň ještě během roku 2000. Tvrdí, že díky tomu se RDRAM univerzálně nerozšíří do roku 2001. Nicméně tato technologie má podporu klíčových výrobců CPU jako je AMD a divize Alpha firmy Compaq, čímž se její šance oproti SDRAM zvyšují.
Přibližně ve stejné době, kdy se začne s RDRAM, vypustí Intel novou verzi AGP, sběrnici výhradně určenou pro grafiku, která grafickým kartám umožní volat systémovou RAM, aby bylo možné vytvořit vysoce realistické 3D obrázky. AGP 4x zdvojnásobí datový tok dnešních karet AGP 2x. Větší rychlost může pomoci eliminovat problémy ve hrách s detailními 3D scénami.
Abyste tuto novou s běrnici plně využili, budete sice potřebovat grafickou kartu AGP 4x, většina starších karet AGP 2x by však měla bez problémů v nových slotech pracovat. Tak to tvrdí Niles Burbank, výrobní manažer firmy ATI Technologies, výrobce grafického hardwaru v Ontariu v Kanadě.
Později v tomto roce nebude mít mnoho levnějších počítačů vůbec žádný oddělený grafický čip, protože více úkolů začne spadat přímo do čipů připojených k procesoru. Motherboardy založené na intelovském Celeronu začnou používat nejbližší příští firemní čipset 810, který bude obsahovat vestavěný grafický kontrolér. Podobně i procesor Cyrix Mxi, který se očekává na jaře tohoto roku, bude mít integrovaný 3D grafický kontrolér.

Předělaný motherboard

Tento rok, podruhé za dva roky, zvednou procesory Intel sběrnicovou rychlost výkonnějších PC. Novější čipsety, jako ten pod kódovým označením Camino, zvednou obrátky systémové sběrnice ze 100 MHz na 133 MHz pro řady Pentium II a celeronovská písíčka zrychlí ze 66 MHz na 100 MHz.
Podle Petera Glaskowského, vrchního analytika firmy MicroDesign Resources z Kalifornie, by se měly uskutečnit ještě větší změny v roce 2000 nebo 2001, kdy se očekává, že Intel zatřese se současnou formou motherboardu. Tyto změny zvednou rychlost na systémové sběrnici a tak se rozšíří programy jako je rozpoznávání přirozené řeči v reálném čase, 3D modelování a softwarové dekódování MPEG-2 videa. (Na pomalejších motherboardech je stále potřeba používat MPEG karty - hardwarové dekódování.)
Intel o svých plánech nehovoří, ale Glaskowsky předvídá motherboard, který propojuje jednotlivé komponenty za použití tenkých a rychlých point-to-point spojení. Data poběží přímo ze systémové paměti do CPU, a budou tak obcházet čipset. Kratší spojky a jednodušší přenos dat umožní na motherboardech r y chlosti 200 MHz a více, říká Glaskowsky. A dodává, že tento nový typ motherboardu bude podporovat vysoce výkonnou sběrnici, která by měla běžet téměř desetkrát rychleji než současné PCI sběrnice. Tato sběrnice pravděpodobně nahradí AGP a stane se hlavním vedením pro grafiku, a dokonce i přístup k disku.

Cestovní mapa CPU aneb kam se budou procesory ubírat

Myslíte si, že je trh s procesory přeplněný? Jen počkejte. V příštích 18 měsících uvidíme více než dva tucty nových CPU od takových průmyslových obrů jako AMD, Cyrix a Intel a také od nováčků jako je Centaur a Rise Technology. Tito výrobci vytlačí rychlosti na závratných 700 MHz a víc. Zákazníci se budou muset v roce 1999 orientovat v bouři nejrůznějších názvů a hesel a rozhodnout se mezi tím, zda zaplatí víc za výkon nebo si vyberou levnější procesor, který bude na kancelářské aplikace stejně stačit. Většina asi bude ten druhý případ.
Nedávno ohlášené: 450- a 500MHz Pentium III s instrukční sadou Intel Katmai, následníkem MMX. Ta obsahuje 70 nových instrukcí, které zrychlí takové úkoly jako je 3D grafika a audiovýpočty, rozpoznávání řeči a MPEG-2 kódování a dekódování v reálném čase. Problémem však je, že stejně jako pro MMX musí být software optimalizován i pro tuto technologii, jinak její výhody nevyužije.

AMD se nevzdává

Přibližně ve stejné době uvádí AMD na trh 400MHz Sharptooth. Sharptooth bude mít možná v náročnějších aplikacích vyšší výkon než procesory Pentium II na stejném kmitočtu, a to díky 256KB sekundární cache na desce, která poběží na plnou rychlost CPU. (Sekundární cache u Pentia II, která není umístěná přímo na čipu, běží na poloviční rychlosti procesoru.)
Sharptooth a budoucí AMD čipy budou také obsahovat instrukční sadu 3Dnow, která je podobná intelovské Katmai, i když není tak ambiciózní. 3Dnow je určena pro urychlení grafiky v optimalizovaných aplikacích jako jsou hry. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku by měla AMD dodávat čip K7 s rychlostí začínající na 500 MHz s podporou systémové sběrnice na 200 MHz.
Mezitím Intel dostane čipy Katmai na 533 MHz a uvede čipset 820, který bude podporovat systémovou sběrnici na 133 MHz. Další čtvrtletí to bude nová řada Pentií-III, vyrobená 18mikronovou technologií. Tyto čipy označované jako Coppermine poběží na 600 MHz a více a na desce budou mít sekundární cache 256 KB, která pojede plnou rychlostí. Podporované čipsety umožní 133MHz systémovou sběrnici a paměť.

Rychlé a levné

Ale to není zdaleka všechno. Mnoho můžeme očekávat na druhém konci PC spektra, kde se AMD, Cyrix, Centaur a Rise Technology snaží dostat se svými levnými procesory pod ceny Celeronů. A výsledek? Překvapivě výkonné desktopy za babku.
Levnější notebooky by se tento rok měly dostat pod 1 000 USD. Intel uvedl na trh čipy Celeron pro laptopy na rychlostech od 266 MHz, AMD a Cyrix chystají něco podobného. Tou hlavní novinkou je technologie Geyserville od Intelu, která umožní to, že procesory pojedou na plný výkon při zapojení do sítě a na nižší při používání baterií. Takto vybavené notebooky by měly přijít ve třetím čtvrtletí.
Na dalších stránkách je vidět, že opravdová konkurence - cenová i rychlostní - se připravuje. Jestli nic jiného, závod mezi výrobci o to, jak zákazníkům poskytnout co největší výkon za stejné peníze, by měl být dobrou legrací. Očekávejte, že nové hvězdy budou přicházet a odcházet, a žádná se neohřeje na výsluní. Pečlivě si všechny informace zvažte, ať už budete kupovat počítač za 20 nebo za 60 tisíc.

Jak budou vypadat

PC o velikosti krabice na boty, ploché obrazovky, průchodnější porty.
Vaše příští PC bude rychlejší, výkonnější a propojenější. Navzdory těmto vylepšením můžete očekávat, že tato PC budou menší a levnější než to, které vlastníte teď.
Nejviditelnější změny budou ty kosmetické. Apple iMac dokazuje, že počítače nemusí být nudné a béžové - ale stejně ne každý Dell nebo Compaq bude průhledný umělecký kousek. "Změny uvnitř skříně dají mnoha systémům půvabně štíhlejší figuru", říká Carl Everett, víceprezident oddělení osobních počítačů ve firmě Dell Computer v Texasu.
Everett říká, že do roku 2000 bude archaická ISA sběrnice jen neblahou vzpomínkou. A bez objemných ISA slotů si budou výrobci moci vybrat z menších motherboardů a experimentovat se stylovými, místo šetřícími tvary PC. "Miniaturizace a tlak trhu už vývoj nasměrují", říká Martin Reynolds, víceprezident firmy Dataquest z Kalifornie. Očekává, že do roku 2002 bude mnoho desktopů tak malých jako krabice od bot.

Rozlučme se s monitory, přivítejme LCD displeje

Podle Everetta se písíčková dieta vylepší příští generací displejů. Dnešní objemné 17- a 19palcové monitory váží 25 kg a zabírají spoustu pracovního místa. LCD displeje nabízejí téměř stejnou zobrazovací plochu a přitom váží jednu pětinu, zabírají třetinu místa a mají poloviční spotřebu. Mají také lepší obraz a nebolí z nich tolik oči.
Slušný 15palcový LCD displej dnes stojí pod 30 tisíc - tolik, aby zaujal mnohé uživatele desktopů. "Naneštěstí sílící vlna prodeje těchto displejů převýší v roce 1999 výrobní kapacity", říká Ross Young, prezident výzkumné firmy DisplaySearch z Texasu. Výsledkem je, že se ceny 15palcových LCD displejů sníží do konce tohoto roku jen lehce, na nějakých 28 tisíc. Přibližně ve stejné době začnou výrobci uvádět na trh 18palcové modely s cenami kolem 60 tisíc.
Další problém: nejlepší LCD displeje se kvůli ostrému obrazu propojují s PC digitálně. Ale možná budete čekat, než se všichni výrobci grafických karet a LCD displejů dohodnou na standardním spojení. Znamená to, že vaše příští PC bude muset používat proprietární propojení na grafickou kartu.
"Přibližně další rok se budou grafická karta a LCD displej prodávat dohromady", tvrdí Glaskowsky z MicroDesign. "Standardní interface by se měl objevit do konce roku", říká Young z firmy DisplaySearch, "a tak bude nákup LCD tak snadný jako je dnes nákup monitoru".
Budoucnost displejů se přesto všechno rýsuje v jasnějších obrysech: IBM Research Labs (vývojové laboratoře IBM) předvedly plochý panel, který má věrnost obrazu srovnatelnou s potištěným papírem. Phil Hester, viceprezident a technický ředitel IBM Personal System Groups, říká, že nová technologie umožní výrobu elektronického displeje o vysokém rozlišení pro takové aplikace jako je lékařská radiologie a údržba letadel. "Za dva až tři roky cena takového displeje klesne na úroveň, kdy už o něm budete uvažovat, ale pořád to bude něco zvláštního."

Změny portů

Vaše příští PC shodí porty stejně jako kilogramy - a porty, které zůstanou, poběží rychleji a budou chytřejší než ty, které nahrazují. Můžeme čekat, že se všechny nové počítače budou dodávat s USB myšima, klávesnicemi a dalšími USB periferiemi. Podpora USB ve Windows 2000 také přinese prospěch mnoha uživatelům PC.
USB budou mít společnost v podobě IEEE 1394, známějšího jako FireWire. Tento ultrarychlý sériový bus běhá až stokrát rychleji než USB a umožňuje propojit více periferií do pohodlného řetězce, vše plug-and-play. FireWire bude výhodný pro přenášení digitálního videa, pro výstup v televizní kvalitě a pro vysokorychlostní disky.
Ve skutečnosti bus IEEE 1394 existuje už dnes: Sony a Compaq dodávají zákaznicky orientované desktopy s porty podporujícími tento bus. Sony dokonce přidala svou vlastní verzi FireWire, nazvanou I.Link, do nejnovějších notebooků VAIO PCG-505FX. Podle Glaskowského z MicroDesignu však Intel nebude ve svých čipsetech zahrnovat podporu pro tento bus do poloviny roku 1999, a kvůli nákladům na zvláštní čipy a konektory bude IEEE 1394 hrát trochu větší roli až někdy v roce 2001. Pak začne nahrazovat SCSI a IDE jako vhodná volba pro masová paměťová média - hard disky a mechaniky DVD-ROM.
V mezidobí můžeme očekávat, že nové desktopy budou podporovat vylepšený interface IDE pro interní zařízení. Interface ATA-66, představený firmou Quantum Technology na dobu, než se chytne FireWire, zdvojnásobí výkon nynějších ATA-33 periferií. Spěchat s pořízením ATA-66 však nemusíte, A TA-33 poskytuje dostatečný výkon pro většinu aplikací kromě těch nejnáročnějších.
USB a FireWire jsou také určitou etapou pro standard nazvaný Device Bay. Jde o modulární systém a bude znamenat pouhé zasunování plug-and-play periferií bez jakýchkoliv dalších nástrojů. Budete potřebovat přes sobotu a neděli pracovat na 500MB prezentaci? Jen vytáhnete hard disk z PC v kanceláři, stejně jednoduše jako autorádio, a doma ho zase zasunete do svého počítače.
"Myslím, že za tři roky už uvidíme
poměrně jasný průnik Device Bay s
IEEE 1394", říká Reynolds z Dataquestu. Reynolds vlastně předvídá den, kdy se výrobci systémů obrátí na technologii Device Bay jako na cestu, jak snížit náklady na výrobu motherboardů. "Procesor sám by se mohl stát modulem Device Bay", tvrdí Reynolds. "Myslím, že zákazníci na Device Bay přejdou, protože bude cenově výhodný a elegantní. Jeho prostřednictvím bude možné udělat spoustu upgradů."
Jen se nad tím zamyslete. Jednoho dne budou počítačové díly jednoduché, zasunovací moduly. Žádné kabely, žádné šroubečky. Možná už nikdy nebudeme muset sundat kryt počítače.

Přirozený vstup

Pokroky v počítačovém rozpoznávání řeči, výrazů obličeje a gest dodají rozhraním PC nové rozměry. Kamery umístěné na vrchu monitoru a superrychlý hardware umožní "multimodální interface", tvrdí Robert Morris, jeden z ředitelů IBM Research. "Snažíme se vše propojit dohromady - klávesnici, pero, kameru a řeč", říká. "Budou tu zařízení, která vás budou pozorovat a sledovat pozici očí. Jedna věc, s níž v této chvíli experimentujeme, je použití kamer ve vzdělávacích hrách pro děti." Budoucí multimediální tituly budou schopny určit, zda děti dávají na hru pozor, a podle toho adekvátně reagovat.
Postižení uživatelé budou mít také prospěch ze zařízení, která rozeznávají gesta. Podle Morrise chytrý software umožní rozpoznat normální pohyby člověka od konkrétních gest, znamenajících příkazy.
Podobně i vstupní zařízení budou inteligentnější a více interaktivní. "Konečně objevujeme, co se dá s myší dělat", říká Dan Coyne, marketingový manažer Microsoft Hardware Group. Coyne popisuje vyvíjenou myš, za pomoci které uživatelé budou "cítit" ikony ve chvíli, kdy se po nich bude kurzorem přejíždět.
Jako obvykle budou příznivci počítačových her mezi prvními, komu tyto nové technologie poslouží . Nový Freestyle Pro gamepad od Microsoftu bude detekovat pohyb. "Když se gamepad nakloní, detekuje pohyb", popisuje Coyne. "Takže když nakloníte kontrolér doprava, motocykl začne zatáčet doprava. Bude se hýbat spolu s vaším instinktivním pohybem."

Notebooky: tenká je v módě

Sexy handheldy možná upoutají všechnu pozornost, ale ještě notebooky neodepisujte. Oslňující 15palcové displeje nalákají mnohé kupce k vydání 4 000 dolarů a víc za notebook. Ale Peter Glaskowsky z firmy MicroDesign varuje před tím, že notebooky s tak velkou obrazovkou přesáhnou schůdný váhový limit mnoha zákazníků. "15palcový LCD displej je na notebooky příliš velký", říká. "Displeje musí zůstat mezi 13 a 14 palci, aby měly notebooky rozumnou velikost a hmotnost."
Ty s 15palcovými displeji budou fungovat jako náhrady desktopů - tam, kde většinu času leží na stole v kanceláři. Na cesty si kupující mohou vybrat šikovné přenosné počítače vážící 1,5 - 2 kg, jako je VAIO od Sony s povrchem z magnéziových slitin, nebo elegantní černý či stříb rný Actius od Sharpa. Do konce roku tu bude 400-MHz Pentium III s instrukcemi Katmai pro notebooky, a standardním vybavením se stanou mechaniky DVD-ROM a 100MB floppy.
Ale i když je "tenká v módě", zmenšování notebooků limituje klávesnice, na které se dá psát všemi deseti, říká Phil Hester, viceprezident a technický ředitel IBM Personal System Groups. "A nečekejte velké změny v životnosti baterií", varuje Glaskowsky. Trochu se to vylepší díky chytrým operačním systémům, které při nečinnosti vypnou jednotlivé subsystémy PC.
Nakonec, technologie Geyserville od Intelu by měla umožnit, aby procesory běžely plnou rychlostí, když jsou zapojeny do sítě, a dosáhnout tak výkonu, který byl dřív výsadou desktopů.

Co nového s ukládáním dat?

Před deseti lety jste koupili PC se 100MB hard diskem a 1,44MB disketovou jednotkou. Dnes koupíte počítač s 16GB hard diskem a - uhodli jste - s 1,44MB disketovou jednotkou. Jak se stalo, že floppy mechanika přežila?
Není to nedostatkem alternativ. Mechaniky Iomega Zip, LS-120 SuperD isk a Syquest EZ Flyer se všechny pokoušely nahradit nepotopitelnou flopinu. Zatím neúspěšně. Sony nyní tlačí na trh 200MB floppy nazvanou HiFD, a to v interním i externím provedení. "Je to chaos", říká Hester z IBM Personal System Groups. "Problém je, že je tady celý balík velmi dobrých technologií paměťových médií, z nichž mnohé mají rozumný podíl na trhu. Myslím, že to ještě nějakou dobu bude taková všehochuť."
Podle Reynoldse z Dataquestu bude na nejbližší období tím nejuniverzálnějším formátem CD-Rewritable. Mechaniky CD-RW se nyní prodávají pod 10 tisíc, cena bude dál padat a téměř všechny počítače prodané v posledních dvou letech jsou vybaveny na čtení médií CD-RW (schopnými CD mechanikami). Reynolds to komentuje: "Podle mého názoru nakonec uvidíme mechaniku DVD-ROM, která bude umět vypalovat CD."
Krize v ukládání dat se ale určitě bát nemusíme. Hester tvrdí, že růst kapacity magnetických hard disků bude pokračovat stejným šíleným tempem. Do roku 2000 uvidíme 50GB hard disk, v roce 2001 by se měl zvětšit na 75 -100 GB.

Správně se spojte

Kabely, Web, síťové telefony.

Čím dál tím více uživatelů bude měnit své zchátralé analogové modemy za rychlé kabelové modemy a DSL (Digital Subscriber Line) zařízení. Ale pravdou je, že pro většinu domovů zůstane vysokorychlostní přístup k síti nedostupný.
Tak jako tak, budeme víc on-line - od služeb přímého bankovnictví přes sdílené kancelářské aplikace až po webové osobní informační manažery a plánovače. A bude se mluvit ještě více o telefonování po Internetu.
Pro většinu uživatelů je největším tématem připojení k Internetu v roce 2000 a později. Naneštěstí se však většina domovů a malých podniků bude moci spolehnout jen na stejné staré telefonní linky a modemy, které používají dnes. Podle studie firmy Jupiter Communications, jež se zabývá průzkumem trhu v oblasti Internetu, bude mít do roku 2002 jenom jedna z pěti domácností vysokorychlostní přístup k síti. Sice 60 procent domácností v USA si už pořídilo kabelovou televizi a přístup k Internetu přes kabel může být v me t ropolích dosažitelný už za 40 USD za měsíc, ale mnozí poskytovatelé ještě nevyměnili koaxiální kabelové linky za obousměrnou datovou komunikaci a ani nejsou vybaveni potřebným zařízením.
V kontrastu s tím se u jiné ohlášené nové vysokorychlostní síťové technologie - DSL, prosazované telefonními společnostmi - očekává na trhu zaměřeném na domácnosti určité ochabnutí. "Místní operátoři se snaží neničit své služby T1, které jsou neuvěřitelně lukrativní", říká Zia Daniell, analytik kabelových internetových str a tegií ve firmě Jupiter Communications. Podniky dnes platí za pronájem T1 linky až 1 000 USD měsíčně. DSL služby slibují téměř ekvivalentní výkon jen za 40 USD měsíčně.
Uživatelé ve venkovských oblastech se budou spoléhat při rychlých downloadech z Internetu na satelitní služby jako je DirecPC. Posílání souborů však bude stále vyžadovat pomalé modemové spojení. Celé to bude jasnější v roce 2003, kdy Teledesic vypustí poslední z nějakých 288 umělých družic na oběžnou dráhu nízko nad zemí. Tyto nízko umístěné oběžné dráhy umožní, aby byla data posílána přímo směrem na satelit, přičemž výsledkem bude tok dat srovnatelný s kabelem.

Internet všude

Tento rok začne více internetových služeb nahrazovat aplikace, jež jsou tradičně umístěné na místní síti nebo přímo na počítači. Společnosti jako je Telecomputing ASA v Norsku prosazují služby "půjčovna aplikací", a k tomu, aby šířily Windows programy na terminály po celém světě, používají Windows NT Terminal Server od Microsoftu. Jediné, co se mezi serverem a klientem přenáší, jsou změny na obrazovce a úhozy na klávesnici. Může to být takto: malé firmy budou poskytovateli platit malé měsíční poplatky a ten bude spravovat aplikace a servery.
Mezitím služby založené na webu umožní jednotlivým osobám i skupinám posílat a sdílet jejich plány v režimu on-line. Například AT&T PocketNet vám dovolí poslat data na web a pak k nim přistupovat přes celulární telefon. Web Calendar od Pacifica Software a Yahoo Calendar vám poskytnou přístup k plánům založeným na Webu.
Aplikace budou také propojenější s Webem. Vezměme si balík Microsoft Office 2000: ten nabízí HTML jako původní formát souborů. Poté, co uložíte dokument Wordu 2000 na podnikový intranet, HTML soubor budete moci otevřít přímo ve Wordu a dělat v něm pak změny.
Dokonce i vá š telefon bude on-line, a to díky tomu, jak telefonní společnosti začínají poskytovat spolehlivé a levné služby druhu voice-over-Internet Protocol (volání po Internetu). Přes posměch vyvolaný špatnou kvalitou zvuku a nedostatkem pokrytí se internetové tel e fonování zlepšuje a rozšiřuje. A co je důležitější, na tato volání už nebudete potřebovat PC - budete moci vytočit číslo zdarma, vyťukat své osobní identifikační číslo a pak už telefonovat. Daniell z firmy Jupiter tvrdí, že spotřebitelé a malí obchodníci budou mezi prvními, kteří využijí výhod nízkých poplatků síťového telefonování.

Počítač se chce státi trpaslíkem

Subnotebooky, celulární telefony a handheldy.

Uživatelé PalmPilotů projevují svým miláčkům kultovní náklonnost. Podobné milostné aféry můžeme očekávat i v dalších dvou letech, jak se budou celulární telefony, beepery a PDA slučovat, aby vytvořily mocné komunikační nástroje.
Ale ještě nezavrhujte Jupitery. Tato malá přenosná zařízení, která používají operační systém Windows CE Professional, váží pod 1kg, mají 9palcový displej a nabízí klávesnici, na které se dá psát. Podle Reynoldse z Dataquestu tyto počítače zaplňují mezeru mezi mrňavými handheldy a plnokrevnými notebooky, jež stojí dvakrát tolik. Hewlett Packard, NEC, Samsung a Sharp, všichni míří Jupitery (takové je jejich kódové označení) na obchodní cestující, kteří už jsou unavení z tahání více než tříkilových notebooků, jež používají jen na kontrolu své pošty. Počítače CE Pro nabízejí okamžitou operativnost a rychlý přístup k¦datům, a tak jsou vhodné pro široký okruh aplikací.

Ruku v ruce

V tomto roce by se měly objevit lehčí a výkonnější handheldy s lepšími obrazovkami. Například příští verze Palmu od 3Com má podle všeho nabídnout barevný displej s tím, že bude mít jen třetinovou tloušťku oproti svým předchůdcům.
Celulární telefony a PDA budou také příjemnější. PdQ Smartphone od QualComm, který by měl být k dispozici do poloviny toohoto roku, bude kombinovat Palm III a digitální celulární telefon od QualComm. Budete si moci vybrat e-mail a vytáčet čísla přímo ze seznamu na Palm III. Ne nepodobný je známý Nokia Communicator.
Opravdový průlom však může přijít na konci roku 1999 nebo začátkem roku 2000, kdy se objeví zařízení používající bezdrátovou technologii zvanou Bluetooth. Tento průmyslový standard umožní mezi zařízeními rychlou komunikaci na krátkou vzdálenost. Takto vybavený palmtop umístíte vedle stejně vybaveného PC a data se budou přenášet rychlostí 1 megabit za sekundu.
Aerolinie v Americe hovoří o vybavení čekacích místností stanicemi Bluetooth, tak aby cestující mohli umí stit své notebooky do jejich blízkosti a kontrolovat svou poštu.
Lee Green, ředitel designérského oddělení v IBM, předvídá velké změny: "Někdy v budoucnosti bude jedna forma mobilního zařízení vhodná k nošení na těle." Podle Greena bude každý, od chirurgů po archeology, moci přistupovat díky používání takovýchto PC k důležitým informacím. Miniaturní monitor umístěný před jedním okem by mohl zobrazovat text a schémata, zatímco by se počítač hlasem ovládal. Firma Fairfax z Virginie, již na trh uvádí Xybernaut , počítač vhodný k nošení na těle s 233MHz procesorem, 128MB RAM a 4,3GB hard diskem. Jednotku vážící něco přes 800g si připevníte k opasku, klávesnici upevníte na rameno. A cena? Exkluzivních 5 700 dolarů.
"S definitivní platností proniknou nové třídy přenosných zařízení do našich domácností a do naší práce", říká Phylis Porio, jeden z ředitelů marketingu IBM. "Hranice mezi pracovním a osobním životem se čím dál tím víc stírají."
V oblastech jako je zábava se už tyto hranice možná setřely. Kontroverzní RIO MP3 zařízení od firmy Diamond přehrává komprimované zvukové soubory, které je možné stáhnout z¦Internetu ve vysoké kvalitě. vydavatelské společnosti, které se obávaly, že si nezákonné downloady komerční hudby díky platformě MP3 najdou svůj prostor, se snažily tuto technologii zablokovat, aby se k zákazníkům nedostala. Ale digitálno všeho druhu se bude ubírat podobnými cestami a v nadcházejících letech spotřebitele určitě dostihne.

První čtvrtletí 1999

Intel Celeron -366 a -400
Rychlost: 366 a 400 MHz
Určeno pro: levnější desktopy
Pro: výkon blízký PII-400 v PC do 1
500 USD
Proti: postrádá nové
multimediální instrukce Katmai

Intel Celeron pro notebooky
Rychlost: 266 a 300 MHz
Určeno pro: subnotebooky a
levnější not ebooky
Pro: nízká cena, pod 1 600 dolarů
Proti: zatím nemůžeme posoudit
životnost baterií

Intel Pentium II Katmai
Rychlost: 450 a 500 MHz
Určeno pro: výkonné desktopy
Pro: 70 nových instrukcí pro
urychlení grafických a
audiovýpočtů
Proti: aby bylo možno využít výhod
nových instrukcí, aplikace musí
být optimalizovány

Intel PII-333 a -366 pro notebooky
Rychlost: 333 a 366 MHz
Určeno pro: výkonné notebooky
Pro: sekundární cache na boardu,
výkon může být vyšší než u
srovnatelných desktopů
Proti: mohou být dost drahé

AMD Sharptooth
Rychlost: pravděpodobně 400 MHz,
snad i 450 MHz
Určeno pro: v první řadě výkonné
desktopy, později notebooky
Pro: 256KB sekundární cache na
boardu, v kancelářských
aplikacích může převýšit
srovnatelná Pentia II
Proti: je příliš brzy na posouzení
multimediálního výkonu

Cyrix M II-350 a -366
Rychlost: 350 a 366 MHz PR
Určeno pro: levnější desktopy
Pro: ceny systémů budou možná pod
900 USD i s monitorem
Proti: nebude nejskvělejší na
grafických aplikacích jako 3D hry

Rise Technology MP6
Rychlost: 233 a 266 MHz PR
Určeno pro: nejdříve desktopy,
později levnější notebooky
Pro: tvoří hranici pro MMX
instrukce a softwarové přehrávání
DVD
Proti: žádná sekundární cache na
desce, výrobce je malá ryba v moři
CPU

Poznámka: všechny údaje a rychlosti procesorů jsou přibližné, založené na projektech dodanými výrobci a analytiky. PR znamená, že jde zhruba o úroveň výkonu odpovídajícího čipu od Intelu.

Druhé čtvrtletí 1999

Cyrix MXi
Rychlost: 333 až 350 MHz PR
Určeno pro: levnější desktopy,
notebooky
Pro: modofikovaný MII, první čip
Cyrix, který má implementovat
instrukční sadu 3Dnow, dobrý ve
hrách
Proti: příliš brzy na posouzení

Cyrix MII-400
Rychlost: 400 MHz PR
Určeno pro: levnější desktopy
Pro: nízké ceny systémů, rozumná
rychlost v kancelářský ch
aplikacích
Proti: rychlost v grafice je ještě
neznámá

Intel PII-533 Katmai
Rychlost: 533 MHz a více
Určeno pro: výkonné desktopy
Pro: nový čipset 820 podporuje
133MHz systémovou sběrnici a paměť
Proti: procesor K7 od AMD bude
možná v některých kancelář ských
aplikacích rychlejší

AMD K7
Rychlost: 500 MHz a více
Určeno pro: výkonné desktopy,
pracovní stanice, servery
Pro: sedmá generace čipů,
vylepšené schopnosti plovoucí
čárky, podpora 200MHz systémové
sběrnice
Proti: zatím nevíme

Rise Technology MP6 II
Rychlost: pravděpodobně 333 nebo
366 MHz PR
Určeno pro: nejdříve levnější
desktopy, později levnější
notebooky
Pro: sekundární cache 256 KB na
desce by měla CPU urychlit oproti
původnímu MP6
Proti: není jasné, jak si tento
nováček povede proti AMD, Cyrixu a
Intelu

Centaur WinChip 2A
Rychlost: 233, 250 a 266 MHz
Určeno pro: levnější desktopy
Pro: supernízké ceny, 100MHz
systémová sběrnice
Proti: 64 KB primární cache, ale
žádná sekundární, neví se, jaký to
bude mít efekt na výkon

Třetí čtvrtletí 1999

Intel Pentium II Coppermine
Rychlost: 600 MHz a více
Určeno pro: výkonné desktopy a
notebooky
Pro: nový výrobní proces umožní
vyšší kmitočet, sekundární cache
256 KB na desce, díky technologii
Gey serville, poběží notebooky na
600 MHz při zapojení do sítě a na
400 MHz na baterii
Proti: pravděpodobně vysoká cena

Cyrix Media PC integrovaný čip
Rychlost: 233 až 300 MHz
Určeno pro: velmi levné spotřebiče
Pro: nová třída zařízení pro
domácnost
Proti: čip se možná bude dodávat
pozdě

Cyrix Jedi
Rychlost: 400 až 450 M Hz PR
Určeno pro: levnější desktopy
Pro: vylepšená plovoucí čárka a
podpora MMX srovnatelná s dalšími
čipy MII, instrukční sada AMD
3Dnow, levnější než PC založená na
Celeronu
Proti: příliš brzy na posouzení
výkonu

Centaur WinChip 3
Rychlost: 200, 233 a 266 MHz
Určeno pro: levnější notebooky
Pro: 128KB primární cache, 100MHz
systémová sběrnice
Proti: žádná sekundární cache na
desce, příliš brzy na posouzení
výkonu

Čtvrté čvrtletí 1999

Intel Celeron 450
Rychlost: 450 MHz
Určeno pro: levnější desktopy
Pro: pořádné systémy za nízkou cenu
Proti: s otazníkem

Centaur WinChip 4
Rychlost: 400 až 450 MHz
Určeno pro: levnější desktopy a
notebooky
Pro: 128KB primární cache, 100MHz
systémová sběrnice
Proti: nevíme

Cyrix Jedi 500
Rychlost: 500 MHz PR
Určeno pro: levnější desktopy
Pro: možná lepší podpora grafiky
ve hrách než Celeron ve stejné době
Proti: pravděpodobně o moc
nepřevýší 450MHz Celeron v
kancelářských aplikacích

Intel PII-650 nebo PII-700 Coppermine
Rychlost: 650 nebo 700 MHz
Určeno pro: výkonné desktopy
Pro: nevíme
Proti: existující software
takovou rychlost nepotřebuje

Cyrix MXi-400
Rychlost: 400 MHz PR
Určeno pro: levnější desktopy a
notebooky
Pro: integrovaná 3D grafika,
pravděpodobná volba pro extrémně
levná domácí PC
Proti: příliš brzy na posouzen í

Rok 2000 a dál

Intel Celeron 500
Rychlost: 500 MHz, možná 600 MHz
Určeno pro: levnější desktopy
Pro: pravděpodobně bude obsahovat
instrukce Katmai
Proti: nevíme

Intel PII-700
Rychlost: 700 MHz a více
Určeno pro: výkonné desktopy
Pro: nevíme
Proti: jen pár aplikací bude
vyžadovat takovou rychlost

Intel Willamette
Rychlost: 1GHz nebo více
Určeno pro: výkonné desktopy
Pro: úplně nová, sedmá generace
čipů nahradí procesory Pentium II
a Celeron
Proti: možná až v roce 2001

Intel Merced
Rychlost: až do 800 M Hz
Určeno pro: multiprocesorové
systémy
Pro: první čip, který bude
využívat 64bitovou architekturu,
cílený na servery a pracovní
stanice
Proti: aplikace bude potřeba
překompilovat na 64 bitů

Cyrix Jalapeno (M3)
Rychlost: 600 až 800 MHz
Určeno pro: levnějš í desktopy a
notebooky
Pro: nový čip nahradí MII,
integrovaná 3D grafika
Proti: nevíme

Centaur WinChip 2000
Rychlost: 500 MHz a více
Určeno pro: levnější desktopy a
notebooky
Pro: pokud Centaur dodá čip na čas,
může být v hrách konkurenceschopný
Proti: zatím nevíme

****tabulka (ze strany 114)
Budoucí technologie přicházející do vašich PC

Vývoj, Pro, Proti

První čtvrtletí 1999

15palcové displeje za 900 USD
Úžasný obraz.
Žádný standardní digitální
interface, vyšší cena než u
17palcových monitorů.

Hard disky ATA-66 IDE
Zdvojnásobí rychlost existujících
IDE disků.
Takovou rychlost nemusíte ani
potřebovat.

Výměnná paměťová zařízení HiFD
Rychlá 200MB floppy náhrada od
Sony by mohla být skutečnou trefou.
Ještě to nám scházelo - další
floppy technologie.

Katmai CPU instrukce
3D grafika, audio, rozpoznávání
řeči, vše dostane pořádnou
injekci.
Musí dozrát software.

Palm III se spojuje s celulárním
telefonem
Rozumný sňatek.
Ta cena ...

Druhé čtvrtletí 1999

340MB MicroDrive hard disk
Disk od IBM podobný PC Card p ro
notebooky a PDA možná nahradí
Flash RAM.
Přidáme do seznamu možných
problémů PDA také zhroucené disky?

Rychlejší motherboardy
Intel posune motherboardy na 133
MHz.
Abyste je využili, budete
potřebovat drahou RDRAM.

První PC bez ISA
Méně potíží s hardwarem.
Rozlučte se svými starými
zvukovými kartami a modemy.

Třetí čtvrtletí 1999
Čipset 810
Vestavěná 2D a 3D grafika pro levné
systémy.
Žádné upgrady.

AGP 4x
Zdvojnásobená AGP sběrnice se
připravuje na budoucí grafiku.
Jenom pro hráče - pokud bude
napsaný software.

Direct RDRAM
Skvělý výkon ve 3D grafice.
A jsme nazpátek ve dnech drahé RAM.

600MHz Pentium II
Integrovaná 256KB sekundární
cache znamená, že tento procesor
bude létat.
Kolikpak asi bude stát letenka?

Čtvrté čtvrtletí 1999

Standardní interface pro LCD
Plug and play.
Nedostatek panelů bude držet ceny
vysoko.

Windows 2000
Méně tuhnutí, lepší bezpečnost,
vlastnosti dobré i pro velké
podniky.
Sliby, chyby.

První čtvrtletí 2000

První zařízení Bluetooth
Rychlé bezdrátové spojení pro PC a
zařízení.
Určitě bude mít podporu, ech, ve
Windows 2010?

Stroje vybavené ISA začínají mizet
A je po čarodějnici.
A taky po všech vašich
spolehlivých ISA periferiích.