Hlavní navigace

PC WORLD CD Centrum

1. 3. 2007

Sdílet

Výběr programů, které tento měsíc najdete na našem CD cd/dvd Mp3tag 2.37a Licence:...


Výběr programů, které tento měsíc najdete na našem CD cd/dvd


Mp3tag 2.37a

Licence: freeware
Domovská stránka: www.mp3tag.de/en/

Vhodným partnerem do tandemu k programu musicCube (viz vedle) je editor ID3 tagů Mp3tag. Umí do hudebních souborů hromadně zapisovat informace, podle nichž je pak musicCube katalogizuje. Podporuje všechny hlavní formáty včetně MP3, MPEG-4, OGG, FLAC a řady dalších. Použití je velice intuitivní: do hlavního okna načtete složku, v níž se nachází album, označíte soubory a do kolonek vlevo vyplníte potřebné údaje. Ty se pak aplikují na všechny zvolené soubory naráz. Můžete zadat jméno interpreta, název skladby a alba, rok, žánr, pořadí stopy a komentář prostě vše, na co jste zvyklí. Případně lze pro danou skladbu zvolit obsah <blank> (prázdný) nebo <keep> (ponechat původní). To se hodí třeba pro položku Title (název skladby). Pakliže totiž tag název skladby neobsahuje, dá se sem docela chytrou operací podle určitého klíče překopírovat z názvu souboru.
Jednou ze zajímavých vlastností je schopnost importovat ID3 data z různých on-line zdrojů např. z Amazon.com nebo z freedb.org. Možný je rovněž proces opačný, tedy export do uživatelem definovaného formátu: HTML, CSV, RTF a XML. Pro mnohé bude rovněž výhodou, že Mp3tag obsahuje českou lokalizaci.

musicCube 1.0

Licence: freeware
Domovská stránka: www.musikcube.com

Pokud máte na disku větší sbírku písniček v MP3, FLAC či OGG a dosud jste se nepřiměli udělat si v nich pořádek, možná vás k tomu nenásilně přiměje program musicCube. Je jednoduchý, přehledný a snadno uživateli přejde do krve. Jeho hlavním úkolem je katalogizovat skladby podle interpreta a alba. Pomůže vám s vytvářením playlistů pro přehrávání přímo z disku PC nebo dokáže vytvořit výběr pro kapesní MP3 přehrávač, bez složitých manipulací, jen pomocí drag & drop. Stačí, když si vyberete složku s písničkami a přetáhnete ji do okna programu. MusicCube už sám skladby roztřídí podle ID3 tagů do patřičných kolonek. Je proto nezbytné, aby byly soubory důsledně opatřeny správně vyplněnými tagy aspoň interpreta, optimálně i alba. Pokud tomu tak není, budete je muset "honit" po databázi a u každé skladby zadávat tyto základní informace ručně. Jinak se prostě správně nekatalogizují. Logika práce s programem také z podstaty neumožňuje vzít adresář s různými interprety a vytvořit z něj automaticky playlist. Takové operace lze provádět teprve s pečlivě setříděnými daty. Není problém vytvořit si separátní databázi pro kapesní MP3 přehrávač a tu spravovat (mazat v ní a doplňovat) odděleně od databáze skladeb na disku počítače.
Pro toho, komu na tom záleží, jsou připraveny sady ikon a schémat pro upravení vzhledu aplikace. Užitečnější vlastností je možnost přidání plug-inů, které lze stáhnout ze stránek autora. Stejně tak se hodí i zabudovaný CD Ripper, jenž umí převést stopy běžného cédéčka do MP3 (LAME), neztrátového FLACu nebo do méně obvyklého ztrátového kompresního formátu OGG. Pro úplnost si na závěr zmiňme v našich "datově limitovaných" podmínkách nejméně důležitou funkci NetRadio umožňuje v podstatě jen bookmarkovat internetové rádio.
Aplikace pro svůj běh vyžaduje Windows 2000/XP.

freeFTPd 1.0.11

Licence: freeware
Domovská stránka: www.freeftpd.com

Občas se stane, že si potřebujete s někým vyměnit větší množství dat. Posílat stovky megabytů prostřednictvím e-mailu je holý nesmysl a používat např. webové úschovny může být stejně nepohodlné jako drbat se pravou rukou za levým uchem. V takovém případě je nejpohodlnější použít jako operativní řešení FTP server na straně jedné a FTP klient na straně druhé. Funkci FTP klienta snadno zastane třeba známá FileZilla, jako FTP server se výborně hodí právě freeFTPd.
Je malý (instalátor má pouhých 825 KB), lehký, nenáročný na pochopení a jednoduchý na obsluhu. Pro účely dočasné výměny souborů se hodí ideálně. Podporuje dokonce šifrovaný přenos (SFTP/FTPS), takže ani váš ISP nepozná, jaké soubory vlastně přenášíte. Co se týče nastavení, freeFTPd nabízí všechny podstatné volby: stanovení přístupových práv uživatele, seškrcení jeho přenosové rychlosti na určitou hodnotu a samozřejmě nastavení protokolu. Dále umožňuje vytvářet virtuální adresáře a komunikaci protokolovat do textového souboru. Program běží pod systémem NT 4.0 a libovolným vyšším (tedy 2000/XP) a nemá žádné hardwarové nároky, jež by stálo za to zmiňovat.Ousmane Keita 6 0057/OK o

Driver Magician 3.1

Licence: shareware 29,95 dolarů
Domovská stránka: www.drivermagician.com

Vývojáři firmy GoldSolution Software Inc. přišli s profesionálním řešením problémů s ovladači zařízení, s jejich obnovou a aktualizací. Program pracuje pod Windows 98 a vyššími; po prvním spuštění rozpozná veškerý hardware, načte jeho ovladače z pevného disku a zálohuje je do umístění, které určíte. Když reinstalujete operační systém nebo provedete jeho update, sám obnoví ovladače, aniž byste je museli znovu instalovat.
Pokročilou vlastností programu je vestavěná databáze ovladačů se schopností aktualizace prostřednictvím internetu. To ušetří uživatelům hodně času stráveného při hledání ovladačů a jejich nejnovějších verzí. Driver Magician nabízí dvě varianty aktualizace: ruční a tzv. LiveUpdate. Ruční proběhne tak, že v seznamu nalezených ovladačů vyberete ten, který chcete aktualizovat, a kliknete na tlačítko Download. Soubor se stáhne a uloží, a vy jej pak nainstalujete. Ruční aktualizaci lze použít i pro více ovladačů najednou. LiveUpdate celý proces automatizuje. Driver Magician potřebné soubory získá ze serveru GoldSolution Software a poté je instaluje. Vše bez vaší spoluúčasti. Podmínkou použití této funkce je pouze připojení k internetu. Zapnete-li volbu Search Non-Microsoft drivers, vyhledá program všechny ovladače kromě těch, které pocházejí od Microsoftu. O každém ovladači podá podrobné informace.
Driver Magician neomezuje zálohování pouze na ovladače, ale je schopen rovněž provést zálohu složky Oblíbené vašeho internetového prohlížeče, složky dokumentů, systémového registru a obsahu plochy. Zálohu dokáže provést do určité složky, do komprimovaného souboru, do samorozbalovacího archivu a do instalačního balíčku (EXE). Záloha ovladačů do instalačního balíčku umožní jejich obnovení bez použití Drive Magicianu. Záleží jen na tom, co si vyberete a co potřebujete. Šikovný program!

SplitFile 1.4

Licence: freeware
Domovská stránka: www.jockersoft.com/english/splitfile_index.php

SplitFile je jednou z řady utilit, které mají za cíl rozdělit velký soubor na menší části, aby se vešel na menší média (diskety, flash-disky, CD-R/W). Tyto části pak přenese na jiný počítač a tam je opět spojí do původního celku. V porovnání s konkurencí je SplitFile schopný pracovat s enormě velkými soubory: autoři programu uvádějí číslo 8 589 934 591 GB! Nemohu posoudit, je-li toto číslo nadsazené, protože jsem se sám nikdy nesetkal se souborem větším než 10 GB, ale budiž. V praxi přijde SplitFile vhod především pro přenos grafických souborů a zvláště souborů videa, u nichž může jejich velikost překročit desítky GB. Zlepšit výkon můžete pomocí exkluzivní funkce obsažené v nastavení parametrů operace, a to zvýšením vyrovnávací paměti pro čtení a zápis. Velikost bufferu lze nastavit v rozsahu 1 074 až 131 072 bytů. Velikosti částí, na které se bude soubor dělit, se v programech této kategorie standardně nastavují zadáním konkrétní hodnoty (v bytech, KB, MB) do příslušného políčka. Kromě této možnosti má SplitFile ještě k dispozici sedm předvoleb pro určení standardního cílového média: jednu pro disketu 1,44 MB, dvě pro ZIP disky (100 MB a 250 MB), tři pro CD (700 MB, 800 MB a 850 MB) a jednu pro DVD (4,38 GB). To je šikovné opatření, které urychlí a zjednoduší práci. Ve SplitFile můžete nastavit velikost částí nejen v bytech, KB, MB, ale i GB a TB a můžete dokonce určit přímo počet částí, do nichž se má soubor rozdělit (velikost jednotlivých částí se nastaví automaticky). Spojit jednotlivé částí souboru do jednoho celku (souboru) lze buď přímo v rozhraní programu, nebo formou spustitelného souboru, který může být použit těmi, kdo SplitFile nevlastní.
Aplikace pracuje v systémech Windows 98 a vyšších a pro svůj chod vyžaduje prostředí Microsoft .NET Framework 2.0. Je zcela zdarma, pouze trvá na sice bezplatné, ale povinné on-line registraci. Jinak se chová jako 30denní zkušební verze.

Diff Commander 2.0 + Visual Comparer 1.6

Licence: shareware, 30 USD
Domovská stránka: www.nikeware.com

Nikeware nabízí uživatelům výpočetní techniky pokročilou utilitu pro porovnání a synchronizaci obsahu složek a souborů. Utilitu tvoří dvě aplikace. Lapidárně by se dalo vyjádřit, že obě aplikace dělají totéž, ale každá vlastně něco jiného. Rozdíl spočívá v jejich zaměření: obě mají společný úkol porovnat obsah dvou určitých objektů. Diff Commander přitom porovnává obsah složek, zatímco Visual Comparer obsah souborů. Obě aplikace mají stejné pracovní prostředí, vzhled a základní ovládání, liší se však příkazy pro prohlížení výsledků porovnání a pro synchronizaci objektů. Poté, co porovnáte složky v Diff Commanderu, můžete ihned porovnat obsah jejich souborů ve Visual Compareru. Obě aplikace jsou vzájemně propojené a jsou spustitelné přímo ze svého prostředí.
Program dokáže pracovat se složkami nejen na lokálním počítači, ale i v síti a dokonce i na vzdáleném serveru (FTP). Posledně jmenovanou schopnost ocení tvůrci webových stránek, za něž všechnu práci s aktualizací složek a souborů na serveru obstará Diff Commander. Výsledky porovnání zobrazí ve dvou oknech orientovaných vedle sebe, což umožní snadné vizuální hodnocení výsledků. Všechny zjištěné rozdíly jsou od sebe barevně odlišeny. Pro operaci porovnání dovoluje Diff Commander specifikovat určité podmínky včetně pokročilé filtrace, umožňuje vytvářet profily s vlastními pravidly pro porovnání, rovněž pro něj není problém porovnat archivní složky formátu ZIP. Použijete-li funkci Batch folder comparison, budete moci porovnat více než dvě složky nebo ZIP archivy najednou. Rovněž lze seskupit několik složek do jedné a porovnat dvě takovéto skupiny mezi sebou.
Aktuální stav obsahu složky může Diff Commander uložit (jako tzv. snímek) do zvláštního souboru. Tato funkce je nazvána Snapshot storage. Princip spočívá v tom, že do souboru jsou uloženy pouze informace o obsahu porovnávaných složek (CRC32, datum, čas, velikost atd.), ale nejsou fyzicky ukládány samotné soubory.
Visual Comparer má za úkol porovnávat dva různé textové dokumenty nebo dvě různé verze stejného dokumentu z hlediska jejich obsahu. V obou porovnává řádku po řádce a zjišťuje rozdíly. Výsledky porovnání zobrazí ve dvou oknech vedle sebe a barevně zvýrazní rozdílná místa. Stejně také umožňuje nastavit porovnávací podmínky včetně filtrace.
Autoři při vývoji Visual Compareru mysleli na tvůrce webových stránek, pro něž tuto aplikaci pojali jako textový editor, ve kterém je syntaxe příkazů a tagů barevně zvýrazněna (jak je to v moderních programovacích editorech obvyklé). Tyto barvy lze samozřejmě uživatelsky nastavit. Program je celkově pojat jako klasický textový editor, je tedy vybaven nástroji pro editaci textu.
Předností Diff Commanderu a Visual Compareru je vysoká rychlost při načítání velkých souborů a vysoká rychlost porovnávání. Vyzdvihnout lze podporu příkazové řádky, plnou přizpůsobitelnost menu, nástrojové lišty a klávesových zkratek, s možností přepínání vzájemné orientace obou výsledkových oken (vedle sebe pod sebou) včetně jejich prohození.

Duplicate Cleaner 1.1

Licence: freeware
Domovská stránka: www.digitalvolcano.co.uk

"Duplicate Cleaner je nástroj, který pomůže vyčistit obsah pevného disku počítače nebo počítačů podnikové sítě," říká slogan, jímž své dílo prezentují autoři. "Budete překvapeni, až zjistíte, kolik zbytečných a zapomenutých souborů máte jen ve složce dokumentů," dodávají. Takovými soubory bývají nejčastěji fotografie, soubory zvukové a hudební, videa, dokumenty Wordu a prezentace PowerPointu.
Duplicate Cleaner je specializovaná utilita na detekci a odstranění duplicitních souborů, tedy souborů, které se na disku počítače nacházejí dvakrát i vícekrát. Patří ve své kategorii mezi pokročilé utility, neboť umožňuje nastavení mnoha parametrů. Specializuje se na hudební soubory a v aktuální verzi funguje pro formáty MP3, WMA, FLAC, APE a OGG, ale poradí si samozřejmě i s jinými typy souborů. Dokáže hledat jak na lokálním disku, tak v počítačové síti.
Pracovní okno aplikace tvoří pět záložek. Na základní Search Criteria se nastavují všechny parametry potřebné pro vyhledání. Zajímají-li vás jen určité typy souborů, lze použít filtr. Vybrat si můžete ze šesti přednastavených filtrů (grafické soubory, soubory MS Office atd.), nebo lze vytvořit filtr vlastní. Dále můžete specifikovat parametry, podle nichž bude Duplicate Cleaner považovat soubory za duplicitní: shodný název souboru, shodnou velikost souboru, shodný obsah a shodné datum poslední aktualizace. Všechny čtyři volby se dají kombinovat. Zmíněnou odlišnost při nastavení těchto parametrů představují hudební soubory (režim Music Search), u nichž lze nastavit specifická kritéria pro určení shodnosti, např. název skladby, jméno interpreta, název alba, velikost, datový tok (bitrate), opět vše při zachování libovolné kombinace.
Výsledky detekce duplicit se pak zobrazí na zbývajících třech záložkách. Záložka Duplicated files přináší seznam všech duplicitních souborů, které program nalezl v určených složkách a které odpovídají zadaným podmínkám na záložce Search Criteria. Příjemné je barevné odlišení jednotlivých položek podle typu souboru. Na této záložce lze se soubory provádět běžné operace. Zajímavé přitom je neobvyklé řešení kontextového menu: místo očekávané nabídky příkazů v textovém formátu se zobrazí tlačítka. Na funkci to však nic nemění. Další záložka All Files Scanner představuje přehled všech souborů, které byly detekovány bez ohledu na výskyt duplicit. Dvojitým kliknutím na libovolný název lze tento soubor otevřít k prohlížení. Poslední záložkou je Zero Size Files. Ta přináší seznam souborů, které mají nulovou velikost, jsou tedy prázdné, neobsahují žádná data. Výsledky vyhledávání lze uložit ve formátu CSV.
Zajímavou funkcí je Intelligent Selection Assistant, což je okno pro výběr souborů určených pro vymazání podle různých podmínek. Její pomocí můžete vybrat soubory v každé skupině s nejstarším nebo nejnovějším datem, vybrat soubory s nejmenší nebo největší velikostí, vybrat po jednom souboru z každé skupiny, vybrat všechny soubory, nebo nevybrat nic. Byl-li na záložce Search Criteria zvolen režim Music Search, lze v okně volit nastavení specifická pro hudební soubory. Po ukončení výběru stiskněte tlačítko Delete Checked Files a všechny označené soubory poputují do koše (pokud jste předtím neurčili jinak).
Duplicate Cleaner pracuje v operačním systému Windows verzí 98, ME, 2000 a XP.

Ivan Štromer 6 0056/OK o