Hlavní navigace

PCI Express se už chystá ve verzi 7.0

20. 6. 2023

Sdílet

 Autor: AMD
Spousta lidí ještě nemá ve svých počítačích rozhraní PCI Express 5.0, protože čekají, až to bude dávat větší smysl – a přitom by už měli přemýšlet nad verzí 7.0. Co přináší nového?

Skupina Peripheral Component Interconnect Special Interest Group, neboli PCI-SIG zveřejnila nové specifikace PCIe 7.0. Ta už se intenzívně testuje, přičemž na trh by se měla dostat už v roce 2025.

Máte už ve svém počítači PCIe 5.0?

A co ve skutečnosti hodlá nabídnout? Podle zprávy, kterou zveřejnil TechPowerUp, umožní pokročilejší technologie přenos dat rychlostí až 512 GB/s v obou směrech při plném připojení x16.

To představuje čtyřikrát vyšší rychlost, než je tomu u současné PCIe 5.0 – pokračuje tak tedy trend zdvojnásobení rychlostí PCIe v každé generaci.

Mezi další vylepšení patří podpora PAM4 pro vylepšenou elektronickou signalizaci, dále nižší latenci a také vyšší energetickou účinnost. Stejně jako předchozí verze PCIe zůstane i verze 7.0 zpětně kompatibilní.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

A co PCIe 6.0? Ta je v podstatě výrobcům hardwaru k dispozici už od loňského roku (PCIe 5.0 dokonce od roku 2019), takže pokud bude rychlost přijetí u 7.0 v podobných termínech, dá se čekat, že než se objeví v reálných produktech, může to ještě nějakou dobu trvat – a to je právě šance pro PCIe 6.0.

Navíc je pravděpodobné, že produkty pro verzi 7.0 budou v prvních variantách opravdu drahé, takže se uživatelé stejně dočasně přikloní k verzi 6.0.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?