Hlavní navigace

Pěstujete šváby a štěnice?

1. 9. 2006

Sdílet

Grisoft Ewido anti-spyware příjemný a jednoduchý Tuzemská společnost Grisoft byla uživatelům a správcům PC dl...


Grisoft Ewido anti-spyware příjemný a jednoduchý


Tuzemská společnost Grisoft byla uživatelům a správcům PC dlouhá léta známa jako dodavatel antivirového řešení AVG. Poměrně nedávno výrobce usoudil, že bez rozšíření nabídky produktů to už dnes dál nejde a uživatelé se tak mohou těšit ze zajímavých novinek. V následujících odstavcích podáme zprávu o bližším přezkoumání nástroje z kategorie "anti-spyware", jehož zjevným úkolem je boj proti parazitickému znečištění operačního systému.
Při instalaci či prvním spuštění jsme nenarazili na žádné potíže. Pro testování jsme použili dnes již v podstatě standardní variantu operačního systému Windows XP s doplňujícím balíkem Service Pack 2 a Ewido jsme bez obtíží zavedli s českým uživatelským rozhraním, přestože Windows byla anglická. Protože síť byla správně nastavena a internetové připojení dostupné, provedl program hned první aktualizaci svých souborů a velmi rychle byl připraven k činnosti.
Pro uživatele, kteří nechtějí trávit konfigurací programu příliš času, máme i další dobré zprávy. Ochranný systém je ihned po zprovoznění přiměřeně dobře konfigurován: průběžná obrana na pozadí (rezidentní štít) je ihned funkční a skener, jehož úlohy může uživatel začít plánovat či vyvolávat ručně, kontroluje ve výchozím nastavení poměrně důkladně i třeba archivované soubory a provádí pokročilý rozbor podezřelých nálezů (pomocí heuristické analýzy). Na druhou stranu bez zásahu uživatele a vytvoření tzv. profilu neobsahuje program žádné výchozí naplánované skenování. Znamená to tedy, že bez dodatečné aktivity se důkladná kontrola systému sama od sebe nikdy neprovede.
Zaměřme se na detekční schopnosti systému Ewido tak, jak jsme je byli schopni zběžně prověřit. Zcela bez obtíží dokázal rozpoznat všechny škodlivé kódy typu rootkit (poměrně zákeřná infekce jádra operačního systému), jež jsme se pokoušeli zavést, avšak při snaze o jejich odstranění nebyl vždy zcela úspěšný. Bohužel stručné hlášení, oznamující nemožnost odstranění jinak korektně rozpoznaného škodlivého kódu, neposkytlo uživatelům žádné konkrétní vodítko. Přitom stačilo systém restartovat a při příštím skenování byl soubor bezpečně umístěn do karantény. Ostatní typy nákaz pokoušeli jsme se mu podvrhnout především špionážní software detekoval bez obtíží na první pokus a také čištění fungovalo bez problémů.
Vedle popsaných možností nabízí Ewido řadu doplňujících nástrojů, jež jsou v uživatelském rozhraní snadno dostupné. Je možné zkontrolovat nainstalované moduly v internetovém prohlížeči a případně je odebrat, dále lze prověřit běžící služby, otevřená síťová spojení či třeba aplikace, jež jsou spouštěny automaticky po startu systému. V jiném okně je možné umravnit některé potenciálně nebezpečné programy, jako je kupříkladu Microsoft Messenger či Windows Media Player, jež mohou způsobit nepoučenému uživateli únik privátních dat.
Přestože program pracoval bez zjevných chyb, podařilo se nám jej občas přivést do úzkých. Pokud byl zaneprázdněn skenováním a pokusili jsme se jej rychle pozastavit a opět spustit, odezva se nedostavila a bylo nutné jej násilně ukončit.
Na závěr uveďme, že ochranný software Ewido je k dispozici rovněž ve volně použitelné, bezplatné verzi. Očekávanou nevýhodou je pochopitelně zásadní omezení funkcionality a rovněž licenční zákaz nasazení pro počítače, jež slouží výdělečné činnosti. Zjednodušeně řečeno, v této variantě se z programu stává skener na požádání pro domácí uživatele, bez možnosti plánování či rezidentní ochrany.
Ewido má dobrou šanci u uživatelů uspět. Ovládání je přiměřeně jednoduché a přehledné, funkcionalita vyhovující a podpora je včetně fungujících aktualizací zcela funkční.

Grisoft Ewido anti-spyware

přístupné rozhraní, detekční schopnost
výchozí nastavení, aktualizace
občasná nestabilita
skromné parametry plánování
K recenzi psokytla firma: Grisoft, s. r. o.,
www.grisoft.cz
Cena: 688 Kč (bez DPH)

Autor článku