Hlavní navigace

Pět důstojných alternativ ke Comic Sans - 1. díl

7. 5. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Comic Sans: nejlepší písmo ve vašem počítači. Tedy pokud chcete zůstat věrní pitomému, nesofistikovanému designu a chcete světu dokázat, že vaše knihovna fontů „neutrpěla“ aktualizaci od roku 1995.

(Poznámka: Následující text vyjadřuje osobní názory autorů a je psán s nadhledem a mírnou dávkou ironie. Přesto budeme rádi, když se Comic Sans stane součástí bizarního retra a nebude již používán pro vážně míněné účely.)

Comic Sans je trapný. Odrazuje nás. Přesto je to font, ke kterému se vrací spousta amatérských designérů, kteří by rádi, aby jejich zpráva vyzněla přátelsky. Bohužel se to nedaří. (Ano, tento článek je přeložený z angličtiny, Comic Sans není problémem jen v ČR.)

Jde o jedno z nejstarších klišé Windows.

„Jestliže milujete Comic Sans, klidně je používejte, ale s vědomím, že kvůli němu vypadá vaše práce amatérsky a proto jsou informace, které prezentuje, vnímány jako neprofesionální,“ říká Robin Williams, autor několika knih o designu.

V době, kdy byl Comic Sans představen jako součást Windows 95, svět hladověl po uvolněném, rozmarném fontu, a komiksové bezpatkové písmo mělo tento hlad naplnit. Alespoň si to myslel designér Vincent Connare. Ten vytvořil font rok předtím přímo pro komický (a později navždy zatracený) balík programů Microsoft Bob.

V dnešní době Comic Sans vyvolává hluboce zakořeněné reakce: Buď jej nenávidíte, nebo jej používáte. I když jej však používáte jen někdy – i to je moc.

„Váš účes, volba vašeho auta, vaše oblečení – vše vyvolává okamžitou reakci ostatních. Oblékáme se a češeme se, abychom vyhovovali obecné image, kterou podle svého názoru máme, a kterou chceme mít i v očích ostatních,“ říká Williams. „Vaše volba fontu vyvolává u ostatních úplně stejný druh reakce. Používáním Comic Sans posíláte příjemcům informace vizuální zprávu, že je vaše práce nepromyšlená, neprofesionální a pravděpodobně nedůvěryhodná. Je jasné, že vaše volba fyzického vzhledu ani písma nemusí mít nic společného s vnitřní pravdou, nelze však popřít dopad prvotního dojmu.“

Na obranu Comic Sans je třeba říci, že je to jedno z mála písem, které lze při zachování čitelnosti (jak na obrazovce, tak v tištěné podobě) téměř libovolně zmenšovat. Využívá jednoduchých a stejně vysokých malých písmen, které teoreticky pomáhají malým dětem jednodušeji dekódovat text. Comic Sans je vcelku nevinné písmo. Jen jeho přílišné používání z něj učinilo nechtěný relikt počítačové minulosti.

příloha_ovladnete_sva_data

Takže jestliže se dosud oddáváte Comic Sans, a potřebujete jiný font/typ písma, který je přátelský, zábavný a neformální, zkuste následující alternativy. Všechny jsou pro osobní použití zdarma. Poplatky za profesionální a komerční využití se pak pohybují mezi dobrovolným příspěvkem pro autora po 16 amerických dolarů.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?