Hlavní navigace

Pět důstojných alternativ ke Comic Sans - 2. díl

8. 5. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Je třeba zabít Comic Sans. Ve druhém díle se podíváme na první alternativní font: HVD Comic Serif.

Předchozí díl

Získejte Comic bez Sans s HVD Comic Serif

„Spousta designérů nesnáš Comic Sans,“ říká designér Hannes von Döhren ze společnosti HVD font. „Myslí si, že lidé, kteří nevědí nic o designu, s tímto malým přátelským písmem, které je téměř pokaždé mimo mísu, přehánějí.“ Jeho HVD Comic Serif je (PostScript) OpenType fontem, který je zajímavou alternativou, pokud chcete zůstat u komiksového tématu. Písmena se silnou patkou jsou psána v jedné lince a navozují uvolněnou atmosféru. Comic Serif je tučné, ale přesto nevinné písmo.

Stejně jako jeho prvotní inspirace je i písmo HVD Comic Serif fobře čitelné, a to dokonce i při velikosti textu pouhých 10 bodů. Nicméně přestože mají oba „komické“ fonty aspoň neurčitě podobný účel a oba disponují ručně psanými styly malých písmen „a“ a „g“ (namísto tiskového stylu), není HVD Comic Serif příliš dobrou volbou pro začínající čtenáře.

HVD Comic Serif

HVD Comic Serif má pravidelnou tučnost 400, vypadá však tučnější. Navíc neexistuje tučná verze fontu jako taková, takže využití funkce „tučné“ v programech typu Microsoft Word nebo Open Office písmena jen srazí dohromady, kvůli čemuž jsou trochu hůře čitelná. Font obsahuje všechny běžné velké a malé znaky a písmena, čísla, interpunkci, mnoho matematických a vědeckých znaků. Navíc podporuje východoevropské a středoevropské (tedy i české) jazyky.

Jak ale dodává designér von Döhren, správné použití je klíčem k tomu, abyste nevypadali úplně mimo, ať už používáte jakýkoliv font. Takže přestože HVD Comic Serif zahrnuje matematické a vědecké znaky, nepoužívejte jej (ani jiné písmo obsahující v názvu „comic“) pro žádosti o granty, diplomové práce ani seminárky. HVD Comic Serif je zdarma pro osobní i komerční využití.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?