Hlavní navigace

Pět důstojných alternativ ke Comic Sans - 4. díl

10. 5. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
V novém díle typografického seriálu si shrneme výhody rovnou dvou písem, kterými můžete nahradit nenáviděný Comic Sans.

Předchozí díl

Font pro architektovu dceru (ne-li architekta samotného)

Architect's Daughter je písmo inspirované formálním rukopisem architektů. Je příjemně precizní, odlehčené a nepůsobí panovačně. Architect's Daugher je font typu TrueType, který byste mohli využít ve velikostech větších než 14 bodů. Čte se dobře a jeho využití vidíme třeba u plakátů. Ve větších rozměrech si lze všímat detailů, jako je miniaturní patka u velkého „E“ nebo mírně se svažující střední tah u malého „f“.

Architect's Daughter

Přestože „architektova dcera“ vypadá, jako by byla nějak ledabyle psána rukou, 377 přesných kerningových párů však pomáhá fontu udržet smysluplnou čistotu, která rozšiřuje možnosti jeho využití. I při používání tohoto písma však musíte udržet určitou míru soudnosti.

Architect's Daughter obsahuje všechna malá i velká písmena, čísla, interpunkci a přízvukové znaky (například francouzské či portugalské). Českých písmen se bohužel opět nedočkáme. Písmo Architect's Daugher lze bezplatně využívat pro soukromé účely. Jestliže byste si jej rádi zvolili do vaší reklamy či na webové stránky, kontaktujte designérku Kimberly Geswein.

Dostaňte se k jádru věci s Laconic

Designér Robby Woodard ze společnosti WoodardWorks popisuje na svých stránkách Laconic jako „design písma, který má být suchý, aniž by vypadal vyprahle.“ Font Laconic je ideální pro jakékoliv příkré oznámení: je více než čitelné dokonce i při malých velikostech písma, aniž by se nějakým způsobem vtíral.

Znaky jsou mají s 652 kerningovými páry perfektní proporce. Jsou kresleny s precizností blížící se fontu psacího stroje, ale bez patek ve stylu 21. století. U Laconic přecházejí rovné čáry plynule do elegantních křivek.

Laconic

Písmo Laconic zahrnuje tenkou, regulérní, tučnou a stínovou verzi (všechny jsou OpenType a všechny jsou součástí jednoho stažitelného souboru), díky čemuž můžete poměrně slušně experimentovat. Písmo obsahuje velké množství znaků včetně matematických a vědeckých, bohužel jeho součástí opět nejsou písmena s háčky typická specificky pro české prostředí (ř, ď, ť, ň).

Laconic můžete používat pro osobní účely zdarma. Pro možnosti komerčního využití kontaktujte Robbyho Woodarda.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?