Hlavní navigace

Pět mýtů z oblasti bezpečnosti Wi-Fi - 4. díl

26. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © keroro666 - Fotolia.com
Technologie Wi-Fi se v průběhu let vyvinula, a stejně tak se vyvinuly techniky pro zabezpečení bezdrátové sítě. Vyhledáváním na internetu můžete objevit zastaralé informace, které již nejsou bezpečné a relevantní – nebo jde jednoduše o mýtus.

Předchozí díl

Mýtus číslo 5: Je těžké proniknout na malé sítě

Tento mýtus naznačuje, že snížení přenosového výkonu vašeho bezdrátového směrovače ztíží potenciálnímu útočníkovi prolomení vaší sítě, neboť ji nebude schopen detekovat. Tohle je nejhloupější bezpečnostní myšlenka ze všech. Kdokoliv by chtěl prolomit vaši bezdrátovou síť totiž využije velkou anténu, která zachytí signály vašeho routeru i v místech, kde byste to nečekali. Snížení přenosového výkonu routeru tedy pouze sníží jeho rozsah a efektivitu pro legitimní uživatele.

Toto není mýtus: Šifrování je nejlepším krokem k bezpečnosti sítě

Tak, teď jsme si prošli pět bezpečnostních mýtů týkajících se technologie Wi-Fi, a je tedy nejvyšší čas začít hovořit o nejlepším kroku, který můžete podniknout k zabezpečení vaší bezdrátové sítě: šifrování. Šifrování – čili kódování– dat cestujících vaší sítí je skvělým způsobem pro odrazení případných slídilůod snahy přistupovat k vašim datům ve smysluplné podobě. Přestože by útočníci mohli uspět v zachycení kopie přenosu dat, nebudou schopni číst vámi přenášené informace, krást vám hesla či „unášet“ vaše účty, nemají-li k dispozici šifrovací klíč.

V průběhu let se „na trhu“ objevilo několik typů šifrování. V nejstarších dobách existence Wi-Fi poskytovala nejvyšší zabezpečení technologie WEP (Wired Equivalent Privacy). Dnes však může být WEP šifrování prolomeno v řádu minut. Jestliže jde o jediný typ zabezpečení, který váš router nabízí, či jestliže jsou některá z vašich připojených zařízení tak stará, že dokáží spolupracovat pouze s WEP, je nejvyšší čas je recyklovat a upgradovat na novější standard.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?