Hlavní navigace

Pět nejlepších věcí na Office 2010

20. 11. 2009

Sdílet

Microsoft v tomto týdnu spustil veřejnou betu své kancelářské sady Office 2010. Zájemci si sadu mohou volně stáhnout na jejích oficiálních stránkách. Naši američtí kolegové při této příležitosti vytvořili seznam pěti věci, kvůli kterým podle nich stojí za to tuto sadu vyzkoušet.

Sada Office 2010 kromě základních aplikací, jako jsou Word, Excel, PowerPoint a Outlook, obsahuje i aktualizované verze programů OneNote, Access, InfoPath či SharePoint.

Stejně jako tomu bylo v případě operačních systémů Windows XP a Vista, ani u kancelářské sady Office se přechod mezi jejími verzemi 2003 a 2007 nesetkal s takovým úspěchem, jak se původně očekávalo. Odpor mnohých uživatelů k systému Vista se totiž často přenesl i na s ním nepřímo spojovaný kancelářský balík Office 2007.

Pro ty uživatele, kteří až dosud zůstávají věrni verzi Office 2003 (ale i pro zastánce jejího nástupce), zde nabízíme pět důvodů, proč byste si i vy měli stáhnout betu nejnovější verze a zjistit tak, co Microsoft Office 2010 nabízí.

1. Ribbon
Pokud stále používáte sadu Office 2003 a jste zvyklí na standardní nabídku v její horní části, připravte se na to, že pokud začnete s Office 2010, může to pro vás být trochu šok. Ovládací lišta ribbon totiž vyžaduje určitý čas, než si na její existenci uživatel vůbec zvykne.

Jakmile se však s touto funkcí lépe seznámíte, jen těžko se už budete vracet zpět. Rozhraní ribbon je intuitivnější a pomáhá vám pracovat efektivněji. Ribbon se poprvé objevil ve verzi Office 2007, ovšem jen v určitých aplikacích. V Office 2010 je již součástí celé sady.

2. Backstage View
Tato funkce je novinkou pro všechny uživatele dřívějších verzí Microsoft Office. Backstage View v podstatě nahrazuje kulaté tlačítko Office, které ve své nabídce skrývalo mnoho základních funkcí, jako například uložení souboru či tisk.

Tlačítko v pozměněné podobě sice zůstává, hlavní nabídka se však nově otvírá přes celé okno programu jako samostatná obrazovka s názvem Backstage View. V levém panelu rozhraní Backstage se zobrazuje seznam úkolů, ovšem většina z obrazovky je vyhrazena pro zobrazení možností pro danou úlohu.

3. Paste Preview
Microsoft pro vývoj nových Office využil i zpětné vazby od uživatelů a zjistil, že mnoho z nich si stěžuje na špatný systém vkládání vnějšího obsahu do dokumentu. Ne vždy se totiž text či obrázek vloží tak, jak si uživatel představoval, načež následuje smazání tohoto obsahu a opětovný pokus o jeho vložení.

Díky Paste Preview je však možné si  nejprve nechat zobrazit, jak by vložený obsah vypadal v různých formátech a teprve až po zvolení některé z možností dojde k jeho vložení .

4. Excel Sparklines
Excel měl ve své nabídce vždy velké množství diagramů a grafů určených pro vizuální zobrazení dat a trendů. V Office 2010 Microsoft tuto oblast ještě více rozšiřuje pomocí nové funkce nazvané Sparklines, která umožňuje umístit malý graf do jediné buňky. Sparklines jsou tak skvělou možností, jak rychle, jednoduše a bez složitých nastavování vkládat do dokumentu nový vizuální prvek.

5. Integrace se sociálními sítěmi
Microsoft si je plně vědom současného trendu sociálních sítí a snaží se na něj reagovat pomocí funkce Outlook Social Connector (OSC), která je součástí aplikace Outlook 2010. Nástroj vám umožní prohlížet si emaily, aktualizované stavy, sdílené soubory a fotografie a další obsah - to vše na jediném místě. Microsoft má s OSC do budoucna velké plány. Jedním z předpokladů pro její úspěšné fungování je však nejprve vzájemná dohoda s největšími sociálními sítěmi. I s tím však prý Microsoft počítá.

Byl pro vás článek přínosný?