Hlavní navigace

Pět nových věcí, které umí aplikace pod iOS 5

9. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Apple v nadcházejícím týdnu uvolní finální verzi operačního systému iOS 5, který má přinést nové funkce pro smartphony iPhone, přehrávače iPod a tablety iPad.

I když iOS 5, stejně jako nedávno představený iPhone 4S, není aktualizací, která by přinesla majoritní změny, bude obsahovat několik funkcí, na které se řada uživatelů již těší. Bohužel podniková sféra přijde tentokrát zkrátka, protože pro ni Apple příliš novinek v iOS 5 nepřichystal. Podívejme se tedy alespoň na to, jak se nově budou chovat některé z často používaných aplikací.

Nový systém notifikací, tj. upozorňování na události, je asi jednou z největších změn v iOS 5. Dosud byl systém notifikací poměrně jednoduchý a pro řadu uživatelů nevyhovující. V současné verzi OS se alerty objevují v dialogovém okně, které přeruší jakoukoliv jinou činnost. Pokud uživatel obdrží více alertů v okamžiku, kdy je přístroj zamčený, musí potvrdil jeden po druhém, ale od každé aplikace uvidí jen jedno upozornění. Pokud tedy obdrží pět textových zpráv, všechny jsou spojeny pod jeden alert. Někdy také při odemykání přístroje omylem odklikne i potvrzení notifikace a pokud se na ní chce podívat, musí znovu spouštět aplikaci pro alerty. notifikační centrum

IOS 5 obsahuje tzv. notifikační centrum (viz obrázek), které je přístupné odkudkoliv, z libovolné aplikace švihnutím z horní části displeje do dolní. To zobrazuje přijaté alerty seřazené podle typu aplikace a času. Při kliknutí na určitou položku je uživatel přesunut přímo do aplikace, která upozornění vydala. Notifikace v centru jdou organizovat podle nastavených pravidel, případně i manuálně řadit. Pokud nové upozornění dorazí, uvidíte na vrcholu displeje plavoucí banner, který má upoutat pozornost, ale ne přerušit jinou práci. Pokud ovšem uživatel preferuje předchozí způsob upozorňování pomocí dialogového okna, může si jej v nastavení zapnout.

Apple přidal několik novinek i do samotné oblasti telefonování. Nově je podporována možnost zobrazení lokace při příchozím hovoru (pokud je tato funkce v síti k dispozici) a také možnost vymazávání dřívějších hovorů po jednom švihnutím doprava nebo kliknutím na ikonku editace v pravém horním rohu displeje. Také v aplikaci pro kontakty je možné spojit více entit pomocí funkce pro skupinu, takže si můžete snáze sdružit například členy rodiny či kolegy ze zaměstnání.

Několika zlepšení se dočkala práce s mapami, zejména v oblasti navigace, kdy má uživatel přístup k více doporučeným trasám, mezi kterými může přepínat a také si je vytisknout pomocí tlačítka pro tisk. Je také možné si hned na začátku zvolit, jakým dopravním prostředkem se uživatel bude přepravovat, zda pěšky, autem nebo hromadnou dopravou.

Apple dále vylepšil aplikaci FaceTime, určenou pro videohovory s dalšími uživateli iOS, která obsahuje nové funkce pro práci s identifikací a také přepracovává systém upozornění. Pokud již provádíte přes FaceTime nějaký videohovor, jste nově upozorněni alertem na další příchozí hovory a můžete si vybrat, zda je chcete ignorovat nebo přijmout.

Mezi novinky patří i vylepšení aplikace pro práci s hudbou a videem, k dispozici je nové rozhraní na iPadu, zlepšila se možnost práce se soubory i celými alby v rámci samotné aplikace a přibyla podpora AVRCP 1.3 pro zobrazování údajů o interpretech při používání Bluetooth sluchátek.

Také aplikace zobrazující počasí dostala vylepšenou funkcionalitu, lze zobrazovat počasí v přesné lokalitě, kde se uživatel nachází nebo se třeba dívat na hodinové změny teploty.