Hlavní navigace

Pět open source bezpečnostních nástrojů, které stojí za to vyzkoušet

22. 1. 2011

Sdílet

Mezi open source lze najít i velmi zajímavá bezpečnostní řešení.

Počet škodlivého softwaru v poslední době významně vzrostl, více než kdy jindy se proto firmy musí zabývat ochranou svých dat. Jak to udělat bez vynaložení dalších nákladů?

Na internetu je k dispozici velké množství volně šiřitelných bezpečnostních nástrojů. Ve srovnání s komerčními produkty se přitom nemají za co stydět. Speciálně pro vás jsme vybrali pětici těch nejlepších open sourcových nástrojů, které ochrání vaše data.

PacketFence
PacketFence je open source Network Access Control (NAC) systém pro běžné i bezdrátové sítě vyvinutý kanadskou společností Inverse. Je plně integrován s programem IDS Snort, který detekuje útoky a odposlechy v síti, a také s bezpečnostním skenerem Nessus. PacketFence podporuje VoIP, 802.1X, izolaci problematických zařízení a centralizovaný management.
www.packetfence.org/

SmoothWall Express
Dalším open source nástrojem je SmoothWall, což je v podstatě linuxová distribuce fungující jako firewall. Jeho nejnovější verzi pro procesory od AMD a Intelu si můžete stáhnout jako obraz ISO, aktualizace systému pak probíhá online. SmoothWall integruje standardní sadu firewallových nástrojů, podporuje QoS a monitoring i grafické znázornění datového toku.
www.smoothwall.org/

ModSecurity
ModSecurity je webový aplikační firewall (WAF) pro Apache HTTP servery vyvinutý americkou společností Trustwave, který na ochranu proti útokům webových aplikací používá svůj vlastní programovací jazyk. Umožňuje sledovat HTTP přenos, používá logování a vytváří rychlé analýzy.
www.modsecurity.org/

Untangle
Untangle je dalším linuxovým firewallem, stejně jako SmoothWall je k dispozici jeho obraz ISO. Jde o kombinaci volně šiřitelných i komerčních aplikací. Mezi bezplatné nástroje patří webový filtr, antivirus, spamový filtr, antispyware, firewall a také ochrana proti phishingu. Různé úrovně placené podpory jsou k dispozici v závislosti na daném balíčku.
www.untangle.com/

TrueCrypt
Šifrování je základním předpokladem pro zabezpečení dat a projekt TrueCrypt se snaží tento proces co nejvíce usnadnit. TrueCrypt umožňuje šifrovat celé oddíly, ať už na pevném disku, tak i na přenosných zařízení. Na moderních procesorech je dokonce možné využít hardwarově akcelerovaného šifrování.
www.truecrypt.org/