Hlavní navigace

Philips uchvátil po všech stránkách

28. 12. 2006

Sdílet

Setkání Philips Simplicity, pořádané v Londýně bylo na dnešní dobu notně nezvyklou akcí. Bylo tu minimum nových produktů (a to ještě jen ty, které se ukazovaly v pomalu roční předpremiéře) a neprezentovali se ani žádné samoúčelné technologie. Všechno se točilo kolem vývojářů a designérů, kterým firma dala volnou ruku a kteří ukazovali své návrhy úplně jinak, než je zvykem – na životě rodiny.

CS24

Setkání Philips Simplicity, pořádané v Londýně bylo na dnešní dobu notně nezvyklou akcí. Bylo tu minimum nových produktů (a to ještě jen ty, které se ukazovaly v pomalu roční předpremiéře) a neprezentovali se ani žádné samoúčelné technologie. Všechno se točilo kolem vývojářů a designérů, kterým firma dala volnou ruku a kteří ukazovali své návrhy úplně jinak, než je zvykem – na životě rodiny.


Jak vidíte, už způsob předvádění byl zvláštní a což teprve když jsme se dozvěděli, že firma vlastně ani neví, co z předvedených věcí půjde do výroby a co ne. Později jsem si uvědomil, že jí vlastně ani o to nejde. Právě takovéto akce totiž ukazují sílu spočívající nejen v mohutném inovačním potenciálu a zdá se, že Philips je na tom v tomto směru nebývale dobře.



Lampy konceptu Living Colors nejenže mění barvu podle vaší nálady a chutě (žárovku s proměnnou barevností můžete zašroubovat i do běžné patice) a někdy se docela zábavně rozsvěcují (zde např. rozpažením). A to je to jen jedna z mnoha variací na dané téma. Jiné totiž změní barevnost podle podkladu, který k lampě přiložíte. Třeba podle vaší dlaně… (větší obrázek - nahoře, větší obrázek - dole).




Next Simplicity

Firma uchvátila především využití kombinace počítačů s klasickými metodami zábavy, jako je například čtení či film a především pohodovým zabudováním elektroniky o které vlastně ani nevíte.

No co byste řekli třeba malování po stěně pokoje, které milují zejména děti. Když se podíváte na fotografii, uvidíte osvětlený „kbelíček“. V něm si speciální tužkou Magic Brush zvolíte barvu a můžete malovat na stěnu pokrytou speciálními panely. Vše se dá velice snadno mazat a aby toho nebylo málo, dá se například postavička i rozpohybovat. Právě tohle vzbudilo největší nadšení…

Pozoruhodných věcí tu bylo ale podstatně více – třeba lampa měnící barvu podle vaší nálady a chutě (systém Living Colors). Představeny byly v několika variantách. Visely od stropu, byly připevněny na stěnu a byly tu i stojací. Právě ta měla zabudován i příjemně se ovládající snímač barev. Stačilo k němu jen přiložit vcelku cokoliv, třeba i ruku, a osvětlení se zabarvilo do požadovaného tónu. Jiná lampa se například zapínala mávnutím ruky a podobně šla regulovat i intenzita jejího osvětlení.

Abych citoval: „Philips v oblasti „Next Simplicity“ představil patnáct nových designérských studií a koncepcí vycházejících především z filozofie jednoduchosti, které ilustrují a zároveň zkoumají nové možnosti výrobků z hlediska ještě lepšího souladu s životním stylem a smysluplného přínosu techniky.“ Dobře řečeno!



Kohout, či spíše celý systém Water Font nabízí čištění vody pomocí ultrafialového světla, uhlíkovou filtraci, přidávání minerálů a chlazení a ve speciálním džbánku umí vodu s přísadou také šikovně promíchat (větší obrázek).



Zdravý životní styl

V rámci tohoto tématu bylo vše rozděleno do pěti dílčích podskupin. Podívejme se alespoň na některé z nich.

  • Naslouchej svému tělu – možnosti, jak pomoci lidem k lepšímu poznání jejich zdraví a celkového fyzického stavu zavedením nových každodenních rituálů, jako je „In Form“ (měření tělesných parametrů, jako hmotnost, množství tuku, míra hydratace atd.), či např. „Body Cycle“ (teploměr připojený k zrcadlovému displeji pomáhající ženám sledovat jejich tělesné cykly).
  • Pečuj o své tělo – věnovalo se tomu, jak dodat lidskému tělu energii a „omladit“ jej. Šlo vlastně o ucelenou péči o pleť prostřednictvím analyzátoru (následně se využívá červeného a modrého světla k její revitalizaci), viděli jsme ale také „Soft Therapy“.
  • Bezdrátové zařízení, které nosíte na těle a které pomocí kombinace infračerveného tepla a vibrační masáže snižuje napětí unavených svalů a kloubů v oblasti ramen a krku.
  • Podělte se o své zážitky – tato sekce se věnovala novými možnostmi komunikace. Vezměme si kupříkladu tzv. Storyteller – stačí použít jakoukoli knížku k přečtení nějakého příběhu vašim dětem a „oživit“ ho pomocí speciální svítilny a lucerny. Musím říci, že to fungovalo skvěle nejen na děti…


Zajímavé předpremiéry

Vedle výše zmiňovaných ukázek firma v předpremiéře předvedla například Ambient Experience Catheterization Lab – výrobek, který má zefektivnit pracovní postupy lékařů a zároveň snížit míru strachu či úzkosti, kterou zažívají pacienti podstupující katetrizaci.

Velice zajímavý byl i systém amBX, který má hráčům lépe navodit atmosféru hry. Prostřednictvím jednoduchého USB rozhraní tak ožívají speciální efekty jako je světlo, barvy, hřmění hromu a dokonce i vítr. amBX představuje vlastně soubor hardwarových zařízení pro počítačové hry, která fungují buď samostatně nebo ve vzájemném spojení. Hra samozřejmě musí amBX podporovat.


A ještě pár fotografií...

Malování po zdi trochu jinak – zábavně nejen pro děti, ale i pro rodiče, kteří nemusí nic uklízet (malování bytu nebaví snad nikoho) a mají to zcela bez starostí. V elektronickém "kyblíku" si do tužky namíchate barvu jakou potřebujete a speciální panel na stěně ji pak interpretuje. A aby toho nebylo málo, můžete i kresbu rozpohybovat. Mimochodem autíčko, kreslil chlapec na snímku, tu ošklivou tvář pro změnu já. Nakonec se ale dalo do pohybu obé... (větší obrázek).

Větší obrázek.


Větší obrázek.


Větší obrázek.



Philips amBX, který se k nám bohužel nebude dovážet, má hráčům pomoci lépe navodit atmosféru hry. Představuje vlastně soubor hardwarových zařízení pro počítačové hry, které ho ovšem musí podporovat (větší obrázek).



Foto: autor a Philips

- - Bohumil Herwig, IDG on-line