Hlavní navigace

Platinová Panda

1. 3. 2006

Sdílet

Panda Platinum 2006 Internet Security Postupem času se stalo pravidlem, že firmy nabízející bezpečnostní softwar...


Panda Platinum 2006 Internet Security


Postupem času se stalo pravidlem, že firmy nabízející bezpečnostní software vydávají počátkem kalendářního roku nové produkty. Stejně tak pravidelně se o nich dovídáte ze stránek PC WORLDu. A tak, téměř přesně po roce, přinášíme opět informace o sadě Panda Platinum Internet Security (dále jen PPIS), tentokrát s označením 2006. V porovnání s loňskou verzí nedošlo v tomto bezpečnostním softwarovém balíku k žádným převratným změnám. Ostatně, proč měnit osvědčené řešení. Přesto se objevilo několik novinek, které rozhodně stojí za zmínku.
První změnou, kterou zaregistruje uživatel znalý předchozí verze, je nové pracovní prostředí aplikace. V podstatě se však jedná pouze o kosmetickou úpravu. Jednotlivé moduly aplikace (v minulé verzi samostatné) jsou sdruženy do tří skupin.
Základem celého bezpečnostního systému jsou nástroje ve skupině "Security Protection". Patří sem samozřejmě ochrana proti známým hrozbám (viry, spyware, trojští koně, dialery), jejichž identifikační údaje jsou obsaženy v databázi PPIS. Proti doposud nepopsaným nebezpečným kódům se používá technologie TruPrevent, která má za úkol je odhalovat na základě analýzy potenciálně nebezpečného chování procesů v počítači. Dalším nepostradatelným nástrojem je integrovaný firewall, který kromě všech standardních funkcí nabízí nově také zabezpečení síťového rozhraní Wi-Fi. Novinkou je také antiphishing, zajišťující ochranu před zneužitím citlivých údajů a osobních dat.
Další moduly PPIS (antispam a kontrola obsahu internetových stránek) tvoří druhou skupinu, nazvanou "Unwanted Content Filter" neboli filtrování nežádoucího obsahu. Antispam se přímo integruje do poštovních klientů Microsoft Outlook a Outlook Express, v jiných aplikacích je potřeba ručně nastavit potřebný filtr pro příchozí poštu, v níž PPIS označí podezřelé zprávy již na úrovni síťových protokolů. Pro kontrolu obsahu webu se, stejně jako v předchozí verzi PPIS, využívá externí řešení s technologií Cobion AG. Adresa zadaná v internetovém prohlížeči je zaslána k posouzení do centrální databáze, která zašle zpět informaci o kategorii, do níž obsah této stránky patří. Na základě omezení pro jednotlivé typy obsahu pak PPIS stránku zobrazí nebo její načtení zakáže.
Poslední část PPIS, "Updates and Subscription", slouží ke správě aktualizací a jejich předplatného. Uživatel však nemá prakticky žádnou možnost do procesu aktualizací nějak zasáhnout, vše se děje zcela automaticky a PPIS uživatele pouze informuje o provedené aktualizaci.
Mimo uvedené moduly nabízí PPIS nastavování globálních konfiguračních parametrů, ruční spouštění antivirových testů a bezpečnostních prověrek počítače, případně inovovaný systém reportů a statistik, včetně grafického znázornění. Z doplňkových nástrojů je novinkou průvodce pro vytvoření záchranného CD. To umožní spustit počítač v "čistém" prostředí a odtud provést jeho kontrolu.
Celkové hodnocení Panda Platinum 2006 Internet Security je převážně kladné. Řešení od Pandy patří dlouhodobě k nejspolehlivějším, vyznačují se vysokou účinností detekce a snadným ovládáním. Paradoxně právě to by možná mohli někteří zkušení uživatelé považovat za nevýhodu, protože konfigurační možnosti některých modulů jsou do značné míry omezené. Naopak běžný domácí uživatel se po nainstalování nemusí téměř o nic starat. Na závěr nezbývá, než si postesknout, že stále ještě není k dispozici česká jazyková verze tohoto bezpečnostního řešení. Pro našince neznalé jiných jazyků tak zůstává nejbližší alternativou slovenská mutace.


Panda Platinum 2006 Internet Security

ucelené bezpečnostní řešení
spolehlivost detekce
jednoduchost nastavení
čeština
K recenzi poskytla firma:
proNETIX, s. r. o., www.pronetix.cz
Cena: 2 370 Kč (bez DPH)

Autor článku