Hlavní navigace

Pleť a fotografie

1. 4. 2008

Sdílet

Třeba jste také fotografové, kteří již ušli kus cesty za lepšími snímky, věnujete se portrétu a i přes velkou...


Třeba jste také fotografové, kteří již ušli kus cesty za lepšími snímky, věnujete se portrétu a i přes velkou snahu stále máte pocit, že zobrazení lidské pleti není na vašich fotografiích ideální. Máme pro vás dvě dobré zprávy: první je, že jste si nedokonalostí všimli, a ta druhá je, že vyšla zde zmiňovaná kniha.
Tato kniha se věnuje zásadním okolnostem, jež mohou ovlivnit výsledné zobrazení lidského těla, a podává dobrý přehled o celé cestě vedoucí k zobrazení jak co možná nejvěrnějšímu, tak třeba co nejlíbivějšímu. Publikace není určitě zaměřena na úplné začátečníky – autor ji sestavil tak, že hlavním programovým nástrojem je nikoliv začátečnický Photoshop, rovněž naznačená technika nasvícení scén vyžaduje jistou zkušenost (a investici).
Náplň svazku je rozvržena zcela v souladu s logikou samotného fotografování. První kapitoly nabízejí vedle jakéhosi „povinného“ úvodu do digitálních technologií též pojednání o kalibraci barevného podání různých zařízení a i začátečníkům dají přinejmenším jasně na srozuměnou, že na barvy je třeba myslet od počátku fotografické práce. Část zaměřená na osvětlování, jež bezprostředně následuje, je na jednu stranu díky řadě názorných příkladů velmi zajímavá, na druhou stranu může mírně odradit finanční náročností ateliérového vybavení. Nicméně především ukázky z exteriérů jsou výbornou inspirací a naznačují všechny dostupné metody. Další kapitoly jsou již věnovány počítačovému zpracování. Těžištěm svazku jsou jistě oddíly zaměřené na barevné korekce a úpravy tonality.
Jako velmi poučnou jsme však shledali především kapitolu o retušování, neboť možná až nechtěně dokáže posloužit v mnoha směrech. Vedle kouzel pro vyhlazování tváří a vylepšování pleti tak jaksi ve „druhém plánu“ ukazuje, jak lze díky líbivosti a novým technickým možnostem převést snímky na sterilní, uniformní a odlidštěnou hmotu. Pro vnímavého fotografa jde o skvělou knihu s nečekanou pointou.


Internet Explorer

Nástup osobních počítačů dává plíživě vzniknout nové formě diskriminace. Jste počítačově negramotní? S mírnou nadsázkou lze říci, že budete stále více čelit ústrkům těch zběhlejších, a to přinejmenším v podobě sarkastických soucitných gest. Je dobře, že i tak samozřejmé látce jako je práce s prohlížečem internetových stránek, se někdo věnuje podrobněji.
Útlá brožurka je skutečně velmi důsledně věnována internetovému prohlížeči a technologiím přístupu k informacím, jež s ním těsně souvisí. Ve světle zaměření na začátečníky sice působí některé kapitoly až komicky (bizarnosti jako jeden odstavec o adresách IP či protokolu TCP si mohl autor odpustit), naštěstí jich je poskrovnu. Klíčovým materiálem je opravdu práce s aplikací a její použití při zkoumání informačních internetových zdrojů. Pokud jsme úplně neznalí, můžeme začít od píky: popsána je instalace – jistá znalost ovládání PC se tedy vyžaduje – a zcela základní nastavení hlavních parametrů. Krok za krokem, záložku za záložkou jsou probrány parametry jako ukládání historie brouzdání, zabezpečení při přístupu k různým zdrojům či třeba práce v prostředí vícero záložek.
Kniha je sympatická především tím, že autor se vedle zásadních témat jako zabezpečení či filtrování obsahu nestydí popsat i banálnější funkce (a ignoruje tak heslo „to přece ví každý“). Třeba práce s oblíbenými odkazy (Favourites) se určitě hodí úplně každému začátečníkovi a jistě se najdou mnozí, kteří by na tak klíčovou funkci bez tohoto popisu ani nepomysleli Vedle kapitol pro každý den lze v publikaci nalézt i látku pokročilou, samozřejmě v měřítku znalostí cílové skupiny. Povídání třeba o doplňcích a jejich správě je nicméně dobře stravitelné a užitečné.
Celá knížka je až na drobné výstřelky opravdu slušná a stejně jako autor sloupku se ani ostatní nemusí bát koupit ji třeba svým rodičům, kteří sebrali odvahu a zápolí s tolik novou a tolik cizí technologií. S klidným svědomím ji předejte i úplným elévům. Patrik Malina

Právo na internetu

Stal se vám internet novým domovem? Dobrá, možná nejste tak progresivní, ovšem i tak se mohl internet stát výrobním nástrojem, prostředkem propagace vaší firmy, místem vaší prezentace… a přinejmenším komunikačním prostředkem, nepleteme-li se? A přemýšleli jste někdy, jaké platí „na internetu“ zákony?
Neznalost neomlouvá ani v tomto případě, a protože se jedná o okolnosti často ještě bližší než ona pověstná košile (o kabátu ani nemluvě), možná by neměla uniknout vaší pozornosti tato pozoruhodná kniha. Publikace s podobnou tematikou vycházejí zřídka, a takto důkladně zpracovanou by jeden pohledal. Autor podává vynikající přehled o stávajícím právním prostředí v oblastech, jež se nás často týkají více než málo. Jste třeba malou firmou, jež obesílá své zákazníky e-mailem s nabídkami? A máte tušení, jestli nejste podle zákona rozesílatelem spamu? Nebo jste jen vášnivými bloggery a říkáte si, že na vás si zákon nepřijde? I v tomto případě doporučuji nahlédnout, možná budete překvapeni.
Autor zpracoval několik klíčových oblastí, o nichž se často zcela nesmyslně traduje, že právu příliš striktně nepodléhají. V knize najdeme třeba problematiku zodpovědnosti poskytovatelů elektronických služeb ve vztahu k distribuci obsahu, dále také pojednání o registracích doménových jmen, problematiku spamu či kupříkladu věci jako vymahatelnost práva v případě blogů. Látka vychází z perfektně dokumentovaných a uspořádaných podkladů, výklad je bezvadně srozumitelný a špičkové úrovni napomáhají velmi výmluvné příklady a ukázkové situace. Kniha je velmi cenná, ba téměř povinná pro širokou škálu „účastníků“ internetu, od poskytovatelů prostoru pro webové stránky přes lačné marketingové pracovníky se seznamy e-mailových adres klientů až po amatérské provozovatele blogů a diskusí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku