Hlavní navigace

Podcast: Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas

26. 7. 2024

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
V novém podcastu magazínu Computerworld se ponoříme do fascinujícího světa umělé inteligence. Hostem je David Filgas, expert na transformaci pracovního prostředí společnosti HP, který odhalí, jak nové technologie ovlivňují způsob, jakým pracujeme.

David Filgas začíná v podcastu vysvětlením, že umělá inteligence není pouze generativní AI, jak ji mnozí známe z populárních aplikací, které generují texty nebo obrázky. Ale i různé formy AI a machine learningu, které jsou již dlouho integrovány do zařízení společnosti HP. 

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Dozvíte se, jak tyto technologie pomáhají například při měření zmetkovosti ve výrobě nebo v power managementu, kde AI optimalizuje výkon na základě způsobu používání zařízení. Zajímavým příkladem je také využití AI pro bezpečné zamykání a odemykání zařízení či ztlumení displeje při detekci neoprávněného pozorování.

David dále představuje inovace v hardwaru, konkrétně zařízení HP, která nyní obsahují neural processing units (NPU). Tyto procesory jsou navrženy speciálně pro umělou inteligenci a výrazně zlepšují výkon i energetickou účinnost. V rozhovoru se dozvíte, že do roku 2027 by mělo být až 60 % zařízení vybaveno NPU čipy, což představuje obrovský nárůst oproti současným 15 %.

Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
0:00/

Praktické využití AI ve firmách je dalším velkým tématem. David sdílí zkušenosti z bankovního sektoru, kde se AI začíná používat pro zlepšení procesů a zvýšení efektivity. Přestože momentálně jen 15 % zařízení využívá AI, očekává se rychlý nárůst poptávky, jakmile firmy objeví potenciál těchto technologií pro svůj obchodní model. HP již nyní integruje AI do svých designů a spolupracuje s partnery, jako je Microsoft, na dalším rozvoji těchto technologií.

Jedním z klíčových aspektů, o kterých David hovoří, je prediktivní údržba a služby. Díky AI může HP předvídat a předcházet problémům s hardwarem, což výrazně zvyšuje produktivitu a snižuje výpadky. Konkrétním příkladem je služba Active Care, která dokáže na základě analýzy dat předpovědět problémy s bateriemi nebo SSD a zajistit jejich včasnou výměnu.

Podcast magazínu Computerworld

V podcastu se bavíme s lidmi, kteří znají svět ITC a mají o něm co říct. Podcast najdete na všech obvyklých podcastových aplikacích: Spotify, Apple Podcasts, Seznam Podcasty nebo Podbean.

Podcast také pokrývá transformaci pracovního prostředí pomocí AI. Dozvíte se, jak HP integruje AI do bezpečnostních systémů, konferenčních místností a dalších aspektů pracovního prostoru. David popisuje, jak například inteligentní senzory a kamery mohou optimalizovat prostředí v konferenčních místnostech, identifikovat účastníky a přizpůsobit nastavení místnosti jejich potřebám.

V závěru podcastu se David věnuje otázce, jak může umělá inteligence pomoci nejen velkým korporacím, ale také malým a středním podnikům. Hlavním problémem těchto firem je často nedostatek času a investic do AI. HP se snaží těmto firmám nabídnout řešení, která jim ušetří čas a umožní jim efektivněji využívat své zdroje.

Poslechněte si tento podcast a zjistěte, jak můžete i vy využít umělou inteligenci ve své firmě. Inspirujte se příklady z praxe, zjistěte více o nejnovějších technologiích a buďte o krok napřed v digitální transformaci s HP.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?