Hlavní navigace

Podíl Windows klesá, mobilní OS na vzestupu

4. 1. 2010

Sdílet

Společnost Net Application informovala o změnách v podílech operačních systémů, nicméně i přes pokračující poklesy je pozice Windows na trhu prakticky neohrozitelná.

Operační systémy Windows zakončily rok 2009 s podílem 92,2 %, což je meziroční pokles o 0,3 procentního bodu. Konkurenční Mac OS a Linux zůstaly prakticky beze změn, nárůst ovšem zaznamenaly mobilní operační systémy Android a iPhone OS. Podle měření Net Applications, vycházejících z monitoringu 40 000 webů, již na mobilních operačních systémech pracuje 1,3 % zařízení, která uživatelé používají pro surfování po internetu.

Podíl Windows klesal obdobně jako v roce 2008, přičemž i letos pokles nabral na rychlosti v druhé polovině roku. Nicméně i pokud by tento trend přetrval, budou Windows majoritním operačním systémem dalších 27 let.

Operační systémy Windows XP a Vista ztratily výrazný podíl během listopadu i prosince, kdy naopak posílily nové „sedmičky“, ale nedokázaly vyrovnat celkovou ztrátu. Konkrétně Windows XP v listopadu poklesly o 1,4 procentního bodu, což je vůbec největší pokles v jejich historii a v prosinci to bylo o 1,3 procentního bodu. Vista v prosinci poklesla o 0,7 procentního bodu a skončila loňský rok s podílem 17,9 %. Naopak Windows 7 v prosinci posílily o 1,7 procentního bodu a skončily s podílem 5,7 %, což znamená, že již jeden z 18 počítačů monitorovaných sítí Net Applications používá tento nový operační systém Microsoftu. Pokud by si Windows 7 udržely tuto rychlost adopce, již během ledna by se dostaly na 7 % podíl na trhu.

Vítězem jsou však podle údajů Net Applications mobilní operační systémy, i když jejich podíl zůstává nadále malý. Nejrozšířenější platformou je Java Micro Edition s podílem 0,53 %, kterou používají přístroje firmy RIM, následována iPhone OS s podílem 0,44 %. RIM a iPhone zaznamenaly mezi listopadem a prosincem nárůst podílů o 22 %, respektive 20 %, ale nejvíce si polepšil Android, který mezi těmito dvěma měsíci povyskočil o celých 56 %. Přesto je jeho podíl stále jen 0,05 %.

Byl pro vás článek přínosný?