Hlavní navigace

Podle čeho poznáte, že je váš počítač zamořen malwarem? - 1.díl

6. 2. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud váš počítač nefunguje tak, jak má, možná první, co vás napadne, že byl napaden malwarem. To ale nemusí být vůbec pravda. Třeba jste si jen sami trochu pohráli s nastavením počítače a nyní to svádíte na malware. Jak tedy rozlišíte, zda je počítač napaden malwarem, nebo je prostě jen špatně nastavený?

Do počítače nelze nainstalovat žádné nové aktualizace. Nelze použít funkci Obnovení systému. Počítač se prostě najednou chová velmi podivně – že by byl napaden malwarem? Ale jak se vlastně pozná, zda se jedná o zákeřnost nějakého malwaru, nebo zda jste jen chybně nastavili operační systém Windows?

Úvod

Na diskusních fórech i v redakci často dostáváme více či méně zoufalé dopisy od uživatelů, kteří se domnívají, že mají "zavirovaný" počítač. Nicméně potíže, s nimiž se potýkají – ať se jedná o tzv. "modrou smrt", nefunkční zvuk, podivné zvuky linoucí se zevnitř počítačové skříně – mohou mít příčinu ve všem možném, jen ne v zamoření počítače malwarem.

Skutečný malware je totiž obvykle naprogramován tak, aby si ho pokud možno nikdo nevšiml. Všichni ti, co se z jakéhokoliv důvodů zabývají tvorbou malwaru, v žádném případě nechtějí, abyste jej z počítače odstranili. Nicméně pokud víte, co hledat, můžete velmi snadno rozpoznat příznaky, které by mohly být způsobeny malwarem.

Někdy jsou příznaky nad slunce jasnější. Takový ransomware (vyděračský software), třeba CoinVault, dává o sobě vědět naprosto jasně. Nicméně ransomware je zrovna takovým příkladem malwaru, o němž musíte vědět. Těžko vás totiž donutí, abyste jeho autorovi zaplatili výpalné, pokud vám jasně nesdělí, že má vaše cenná data.

CS24

 

Pokračování