Hlavní navigace

Podle Sony Blu-ray nezdraží

6. 3. 2008

Sdílet

Na tiskové konferenci v New Yorku to oznámilo Sony s tím, že naopak očekává postupné zlevňování produktů, které mají co do činění s Blu-ray disky a mechanikami.

CS24

Podle ředitele Sony dokonce bude Blu-ray přehrávač do konce roku pod hranicí 300 dolarů.

Vše však není tak růžové jak se zdá. Hlavní překážkou před snížením cen Blu-ray produktů je momentálně fakt, že Blu-ray přehrávače vyrábí pouze známé a velké společnosti, které však mají tradičně vyšší ceny. Levnější výrobci, kteří nenabízejí takové služby, ale nabízejí nižší cenu, zatím od Sony nedostali licenci pro výrobu Blu-ray přehrávačů.

V New Yorku k tomu ředitel Sony Stan Glasgow řekl, že chtějí ještě alespoň nějakou dobu omezit pirátství v této oblasti, a proto zatím licenci těmto výrobcům neudělí. Zároveň však dodal, že zájmem Sony v žádném případě není držet vysokou cenu Blu-ray, nýbrž uspokojit poptávku na trhu, což se prý společnosti zatím daří.

Šéf Sony však mluvil i o onom snižování cen. Podle něj po pádu HD DVD k žádnému zvyšování cen nedošlo a ceny i nadále velmi volně klesají. K výraznějšímu pádu podle Glasgowa dojde na letošní Vánoce, kdy by měla cena přehrávačů klesnou pod 300 dolarů, v roce 2009 pak očekává pokles cen pod 200 dolarů.

- - Tomáš Šulc