Hlavní navigace

Podle soudu Google neporušil autorská práva k API Javy

2. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © Oracle © Google
Spor Oraclu s Googlem dospěl k dalšímu bodu. Podle výroku soudce se na API Javy nevztahují autorská práva. Neplatí to ovšem pro všechna rozhraní API obecně.

Soudce William Alsup rozhodl, že různá rozhraní API Javy v Androidu nejsou chráněna autorskými zákony platnými v USA. Tím odmítl požadavky Oraclu na jakoukoli kompenzaci.

Jedná se o striktně vymezený výnos, který se týká výhradně 37 API, jejichž autorská práva měl Google podle obžaloby porušit. Přesto to mnoho odborníků v oboru považuje za vítězství, protože začaly narůstat obavy z problémů s dalšími API.

„Neznamená to, že API Javy může kdokoli používat bez licence,“ napsal Alsup ve čtvrtek ve svém prohlášení. „Neznamená to, že je možno odcizit strukturu, části nebo uspořádání jakéhokoli počítačového programu. Týká se to pouze konkrétní situace tohoto případu, protože ty části, které použil Google, jsou podle autorského zákona volně k dispozici všem.“

Oracle prohlásil, že se proti tomuto rozhodnutí rázně odvolá. Oracle podal žalobu před dvěma roky, protože prohlašoval, že Google porušil autorská práva k jazyku Java, který Oracle získal po akvizici společnosti Sun Microsystems na začátku roku 2010. Porota začátkem května dospěla k závěru, že Google neporušil patenty k Javě, v otázce porušení autorských práv ale nedospěla k jednoznačnému rozhodnutí. Soudce nyní svým rozhodnutím zabránil dalšímu soudnímu sporu, který by se mohl zabývat právě tímto problémem.

Autorské zákony USA se obvykle netýkají funkčních subjektů. Na tom právě stavěl Alsup, alespoň podle Edwarda Naughtona, právníka specializujícího se na duševní vlastnictví. Nakonec usoudil, že „použité metody a struktura, kterou se Oracle snažil chránit autorským zákonem, je funkční. Sice je kreativní a originální, ale protože je funkční, nelze ji chránit autorskými zákony,“ vysvětlil.

„Pokud by Oracle zvítězil, rozsudek by vytvořil precedent, který by dodavatelům softwarových platforem poskytl neomezenou moc nad jejich produkty. To by značně zkomplikovalo vývoj softwaru,“ napsal ve sloupku pro časopis Infoworld Simon Phipps, bývalý manažer ve společnosti Sun, který vedl projekty open source.

Oracle se proti tomuto rozsudku zcela jistě odvolá, spor tedy převezme soud vyšší instance, který rozsudek potvrdí nebo vrátí případ k dalšímu projednání.

Byl pro vás článek přínosný?