Hlavní navigace

Podle WikiLeaks byl útok proti Googlu opravdu dílem Číny

6. 12. 2010

Sdílet

Z materiálů publikovaných na WikiLeaks údajně vyplývá, že útok proti Googlu (operace Aurora) byl před rokem opravdu proveden z iniciativy vysokých čínských politických kruhů. Tak alespoň média vesměs interpretují zveřejněné informace.

Problém je ale v tom, že WikiLeaks zveřejnila materiály americké diplomacie – tj. přesněji řečeno uniklá data ukazují, že američtí diplomaté reportovali svým kolegům o tom, že jsou přesvědčeni, že útok proti Googlu atd. Nejedná se tedy o žádné přiznání z čínské strany a Čína příslušné informace vzápětí popřela.

Další novinky týkající se průniků WikiLeaks a IT: Henk Van Ess oznámil, že skupina nizozemských žurnalistů iniciovala projekt, v rámci které jsou data publikovaná na WikiLeaks zaindexována a je možné je fulltextově prohledávat. Služba je k dispozici na webu CableSearch.org. Hosting projektu poskytuje německá firma Hetzner Online AG. Informace by měl mít tento server ve vyrovnávací paměti, takže by služba měla fungovat bez ohledu na dostupnost původního zdroje.

Web WikiLeaks hostovaný v USA sice přestal fungovat po útocích DDoS (poskytovatl nakonec zrušil i doménu, protože útoky narušovaly i funkčnost jeho další infrastruktury), posléze se však dokumenty objevily na adrese ve švýcarské doméně WikiLeaks.ch, která se po určitou dobu přesměrovávala na IP adresu do Francie. Ta měla patřit společnosti OVH, která se o svém spojení s celou záležitostí údajně dozvěděla až z tisku.

Byl pro vás článek přínosný?