Hlavní navigace

Podnikové superaplikace: Obsáhnou vše potřebné v jediné platformě

13. 8. 2024

Sdílet

 Autor: (c) pilarts - Fotolia.com
Mobilní aplikace typu vše v jednom, které kombinují několik miniaplikací a služeb v jedné univerzální platformě, se už objevily ve spotřebitelské sféře. Dostanou se ale i do podnikového prostředí?

Superaplikace primárně zaměřené na zaměstnance jsou mobilní řešení, jejichž cílem je spojit do jedné platformy všechny nástroje a zdroje, které pracovníci denně používají.

Co se dozvíte v článku
  1. Zrození superaplikací
  2. Cesta do podniků
  3. Unifikovaná platforma
  4. Výzvy vývoje
  5. Složité rozhodování

Je pro vás bezpečnost aplikací s generativní AI důležitá?

„Je to v podstatě jedna aplikace s modulárním přístupem, který uživatelům umožní mít mnoho různých funkcí v jednom známém rozhraní,“ popisuje Eric Helmer, viceprezident a technologický ředitel konzultační společnosti Rimini Street.

Organizace však tradičně používají obrovské aplikace a postupem času stále přidávají další a další funkce, vysvětluje. Tyto megaprojekty se však už vymkly kontrole – začaly problémy s výkonem a uživatelé často mají potíže se v nich orientovat.

Navíc tyto megaaplikace ve skutečnosti nikdy nevyužívaly společný princip návrhu ani framework pro vývoj. Protože však miniaplikace – odlehčené programy uvnitř superaplikací – musejí dodržovat určité standardy, chovají se podobně. Díky tomu je přijetí uživateli relativně jednoduché, protože se s nimi člověk prakticky nemusí učit pracovat.

„Superaplikace jsou navržené jako zastřešení sady miniaplikací se specifickými funkcemi, které si uživatelé mohou stáhnout a používat,“ popisuje Helmer.

Uživatelé si podle něj mohou vybrat a přizpůsobit své pracovní prostředí tak, že si zpřístupní pouze potřebné miniaplikace, které mají navíc všechny podobné uživatelské rozhraní, a naopak odstraní takové, které ve skutečnosti nepotřebují.

Zrození superaplikací

Superaplikace se na scéně objevily někdy kolem roku 2011 nebo 2012 a sloužily k zastřešení spotřebitelských služeb – od zasílání zpráv a sociálních sítí až po platební řešení, elektronický obchod, a dokonce i veřejné služby, uvádí Mickey North Rizza, viceprezidentka pro podnikový software v analytické firmě IDC.

S těmito aplikacemi podle ní mohou uživatelé dělat vše, od zavolání taxi až po placení účtů za energie.

Aplikace Microsoft Office je nyní možné používat už i ve VR brýlích Meta Quest. Ptáte se proč? My také Přečtěte si také:

Aplikace Microsoft Office je nyní možné používat už i ve VR brýlích Meta Quest. Ptáte se proč? My také

„Mezi typické příklady takového přístupu patří řešení WeChat nebo Alipay, které ve svém vývoji dalece překročily své původní funkce a staly se nepostradatelnými nástroji pro každodenní život v Číně,“ uvádí North Rizza.

Celá pointa superaplikace tkví v tom, že pochází od jednoho dodavatele a lze k ní přistupovat z mobilního zařízení i z webového prohlížeče.

Superaplikace pro spotřebitele jsou tedy založené na provozování platformy s více službami, která organizaci umožňuje soustředit se jen na jednu technologii se všemi službami, popisuje Rizza.