Hlavní navigace

Podrobný průvodce přeinstalováním Windows - 2.díl

8. 5. 2016

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Po přeinstalování Windows budete mít svůj počítač jako nový, nicméně ještě před vlastní akcí nesmíte zapomenout provést několik důležitých operací, abyste nepřišli o svá data a oblíbené aplikace.

Předcházející díl

 

Čistou instalací Windows lze radikálně vyřešit mnohé problémy s operačním systémem Windows. Pokud má však i po čisté instalaci na počítači fungovat vše, na co jste zvyklí, budete se muset na přeinstalování operačního systému důkladně připravit.

Pořiďte si disk pro uložení zálohy svých souborů

Externí disk USB

Pro uložení svých osobních souborů a dalších dat budete potřebovat nějaký disk, na který všechna tato dat zálohujete. Tímto diskem může být externí disk USB, vyměnitelný disk USB (samozřejmě pokud má dostatečnou kapacitu), nebo třeba i další pevný disk, který je přímo ve vašem počítači (samozřejmě jen tehdy, pokud váš počítač takový pevný disk má).

Budete-li svá data zálohovat na interní pevný disk, ujistěte se, že se skutečně jedná o samostatný pevný disk ve vašem počítači. Pevné disky je totiž možné rozdělit na diskové oddíly, a tyto diskové oddíly se pak ve Windows chovají jako samostatné disky, ovšem ve skutečnosti se jedná pouze o samostatné součásti jednoho pevného disku. Pokud uložíte svá data na jiný diskový oddíl stejného disku, na kterém jsou nainstalována Windows, pak při čisté instalaci Windows byste o tato data mohli přijít. Pokud si tedy nejste skutečně stoprocentně jisti, že máte v počítači dva samostatné disky, použijte raději pro zálohování svých dat buď externí pevný disk, nebo vyměnitelný disk USB.

Zálohujte své osobní soubory a dokumenty

Nejprve je třeba zálohovat složky, které jsou součástí vašeho uživatelského profilu. Přesně tam se totiž nachází naprostá většina vašich osobních souborů a dokumentů. Přesuňte se proto v operačním systému Windows do složky Users – ve většině případů se bude jednat o složku C:\Users. Zde se nachází složky pro každý uživatelský účet, kromě toho je zde i složka Veřejné. I přesto, že ve Windows máte pouze jednoho uživatele, je možné, že ve složce Users najdete více uživatelských složek – pak zkontrolujte obsah každé takové složky.

Na tomto obrázku vidíte ty nejběžnější složky, které jsou součástí každého uživatelského účtu ve Windows

Nezapomeňte také projít obsah celého pevného disku, na němž máte nainstalovaný operační systém a pečlivě prozkoumejte, zda nemáte nějaké své soubory či dokumenty uloženy v nějakých jiných složkách. Nalezené soubory samozřejmě rovněž zálohujte.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?