Hlavní navigace

Podrobný průvodce přeinstalováním Windows - 6.díl

16. 5. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Po přeinstalování Windows budete mít svůj počítač jako nový, nicméně ještě před vlastní akcí nesmíte zapomenout provést několik důležitých operací, abyste nepřišli o svá data a oblíbené aplikace.

Předcházející díl

 

Čistou instalací Windows lze radikálně vyřešit mnohé problémy s operačním systémem Windows. Pokud má však i po čisté instalaci na počítači fungovat vše, na co jste zvyklí, budete se muset na přeinstalování operačního systému důkladně připravit.

Stažení Windows a získání produktového klíče

Před zahájením vlastní čisté instalace Windows budete potřebovat vytvořit instalační médium – disk DVD nebo vyměnitelný disk USB, z něhož budete moci spustit instalační program – samozřejmě pokud jej již nemáte.

Operační systémy Windows 7, 8.1 i Windows 10 si můžete stáhnout přímo ze stránek Microsoftu. Zde si vyberte operační systém, který budete chtít instalovat a poté se řiďte pokyny pro vytvoření disku DVD nebo vyměnitelného disku USB. V současnosti Microsoft bohužel nenabízí stažení první verze Windows 8. Pokud máte na počítači nainstalován operační systém Windows 8 a máte-li tedy produktový klíč pro tuto verzi Windows, pak pamatujte, že vám pomocí něj nepůjdou aktivovat Windows 8.1, a proto by upgrade na Windows 10 mohl být pro vás nejlepší volbou v případě, kdy nemáte k dispozici instalační disk DVD operačního systému Windows 8.

Nálepka s produktovým klíčem Windows 7 nalepená na počítači

V každém případě se nejprve ujistěte, že máte platný produktový klíč pro konkrétní verzi Windows a pro edici, kterou budete na počítač instalovat čistou instalací a následně aktivovat. U počítačů s operačním systémem Windows 7 hledejte produktový klíč na štítku, jenž je vylepen někde na samotném počítači. Pokud se vám nálepku nepodaří najít, pak vždy můžete použít některý z výše zmíněných nástrojů pro zjištění produktového klíče uloženého ve stávající instalaci Windows.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?