Hlavní navigace

Podvod se vydává za zpravodajství CNN o bojích v Gaze

14. 1. 2009

Sdílet

Útočníci s oblibou zneužívají aktuálních událostí. Poslední podvod se tváří jako oznámení CNN o aktuálním průběhu izraelských operací v Gaze. Hlavním cílem útočníků je zachytit pomocí trojského koně komunikaci přes SSL.

Podvodníci rozesílají e-maily obsahující oznámení tvářící se jako informace z kabelového vysílání CNN. E-maily obsahují odkaz na stránku, která vypadá velmi podobně jako CNN.com. Na podvodné stránce se objevuje oznámení, že pro zobrazení informací je třeba aktualizovat Adobe Acrobat Reader na verzi 10, namísto prohlížeče PDF se však stáhne trojský kůň. Je navržen pro krádeže informací předávaných přes protokol SSL, tj. například pro odchycení přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví.

FraudAction Research Lab, výzkumná skupina společnosti RSA, uvádí, že útok byl podle všeho připravován velmi pečlivě, po celé týdny. Aktuálně se ho podvodníci pouze rozhodli „navázat“ na boje v Gaze. Očekává se, že další vlna útoků tohoto typu bude vztažena k inauguraci Baracka Obamy.

Rychlost, s níž se šíří uvedený útok, potvrdila i společnost MX Logic, která během jediné hodiny zaznamenala až 80 000 rozesílaných e-mailů. Nejčastější názvy těchto zpráv jsou: Hamas launching rocket war after Gaza evacuation, Hamas Goads Israel into War a War in Gaza: while Israel and Hamas fight.


CS24

Zdroj: Computerworld.com

 

Autor článku