Hlavní navigace

Podvodná reklama na Yahoo zotročila počítače pro bitcoin

9. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © Yahoo
Až 2 milióny evropských uživatelů si do svých počítačů stáhlo malware poté, co klikli na reklamu umístěnou na domovské stránce Yahoo.

Některé z infikovaných počítačů se poté bez vědomí jejich majitelů zapojily do těžby virtuální měny bitcoin, čímž mohlo dojít k jejich výraznému zpomalení.

Yahoo sklidilo vlnu kritiky kvůli pomalé reakci na vzniklý problém. Společnost odmítala říci, kolika uživatelů by se problém mohl týkat, a postiženým uživatelům neposkytla žádnou pomoc ani nenabídla nějaké rychlé řešení.

Ve svém pozdějším prohlášení Yahoo uvedlo: „V období od 31. prosince do 3. ledna se na našich evropských stránkách objevila inzerce, která nesplňovala naše publikační pravidla – přesněji řečeno, šířila malware.“ Uživatelům na jiných kontinentech se škodlivá reklama nezobrazila. Stejně tak se problém nijak nedotkl majitelů Maců a mobilních zařízení.

„Budeme i nadále pokračovat v hledání a blokování všech reklam používaných k takovým aktivitám. Naše uživatele budeme brzy informovat o dalších krocích,“ ujistilo Yahoo.

Podle bezpečnostní firmy Light Cyber, která Yahoo na problém koncem prosince upozornila, jeden ze šířených programů zapojoval uživatelské počítače do těžby bitcoinu. V praxi to znamená, že na infikovaných zařízeních docházelo k provádění složitých výpočtů, což znemožnilo jejich běžné používání.

Nizozemská společnost Fox IT odhaduje, že v období, kdy se škodlivá reklama běžně zobrazovala evropským uživatelům, docházelo přibližně k 27 tisícům infekcí za hodinu. Pokud by se tedy reklama zobrazovala ve stejné intenzitě po dobu 3 dnů, znamenalo by to, že infikovány byly téměř 2 milióny počítačů.

Útočníci k instalaci malwaru využili neopravených zranitelností ve starších verzích Javy. Pokud si tedy pravidelně stahujete nejnovější aktualizace, pak se vás problém zřejmě nijak netýká.

 

Byl pro vás článek přínosný?