Hlavní navigace

Podvodníci s falešným softwarem se začínají zaměřovat i na firmy

24. 8. 2011

Sdílet

V Česku se množí případy podvodů spojených se získáním legálního softwaru. V nejnovějším případě jsou podnikatelé vystaveni hrozbě, že se smluvně zavážou zaplatit až 24 tisíc korun za software, který je běžně poskytován zdarma. Podvodníci se začínají zaměřovat výhradně na firmy. Dříve přitom byly podvody tohoto typu doménou domácích uživatelů.

Například organizace BSA (Business Software Alliance) varuje před klamavými „fakturami“ rozesílanými společností Office servisní a distribuční s.r.o. Tato firma nabízí za vysokou úplatu software, který je normálně dostupný zdarma, a dále neurčité asistenční služby.

„Nabídka se snaží vyvolat dojem, že jde o relativně nízké licenční poplatky za kancelářský balík Microsoft Office, a to zejména použitím logotypu písma, který je s tímto produktem spojován. Navíc se snaží zaštiťovat logem organizace SIIA a tím dát sdělení punc serióznosti,“ varuje Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA.

Zasílaná listina přitom není fakturou, nýbrž obchodní nabídkou! Zaplacením částky 2940 Kč kupující vstupuje s nekalým prodejcem do smluvního vztahu a souhlasí s nevýhodnými podmínkami prodejce. „Z těch vyplývá, že firma se zavazuje k dalším splátkám v celkové výši 8820 korun a prodloužení smlouvy na 12 měsíců s automatickým prodloužením na další rok. Chvíle nepozornosti tak může kupujícího stát téměř 24 tisíc korun,“ upozorňuje Hlaváč.

Formulář je záměrně rozesílán v době dovolených, kdy si firmy musí vystačit s omezeným počtem pracovníků, a je proto vyšší pravděpodobnost, že dojde omylem k zaplacení a akceptaci nevýhodných obchodních podmínek.

Proti nekalému jednání prodejce vystoupila i společnost Microsoft, která se cítí jednáním firmy značně poškozená. Společnosti Microsoft se totiž od konce minulého týdne ozvala řada firem, které si chtěly pravost podezřelé nabídky ověřit. Klamavá nabídka se totiž snaží vzbudit zdání, že nabídka se týká populárního kancelářského balíku Microsoft Office:

„Zvažujeme proti firmě rozesílající tyto ,faktury‘ právní kroky. Spolupracujeme také s občanským sdružením Společná obrana, abychom spotřebitele před obdobnými obchodními praktikami ochránili,“ uvádí Markéta Kuklová, tisková mluvčí společnosti Microsoft.

Organizovaný zločin a nekalé podnikatelské praktiky se začínají etablovat i v oblasti softwarového pirátství. V minulosti totiž bylo pirátství výhradně doménou jednotlivců, kteří je praktikovali pro vlastní potřebu. Případně se piráti zaměřovali na „prodej“ kradeného softwaru domácnostem.

„S tuzemskými organizovanými piráty jsme se dříve setkávali výjimečně. Nyní řešíme několik případů ročně. Aktivity organizovaných pirátů mohou poškodit stovky i tisícovky uživatelů a škoda se může vyšplhat do desítek milionů korun,“ říká Jan Hlaváč.

Nově se někteří podvodníci či organizovaní piráti zaměřují výhradně na firmy. Obvykle nabízejí kradený komerční software za velmi nízké ceny a snaží se vzbudit zdání, že se jedná o legální software. Novinkou jsou klamavé nabídky, které se snaží z firem vylákat vysoké částky za neurčité služby či za software, který je běžně dostupný zdarma.

Byl pro vás článek přínosný?