Hlavní navigace

Podvodníci se chystají na hurikán Gustav

1. 9. 2008

Sdílet

V posledních 24 hodinách bylo registrováno více než 100 domén vztažených nějak k hurikánu Gustav. Řada těchto domén bude brzy zneužita k různým podvodům, podobně jako se to stalo v případě Katriny před 3 lety. Příchod hurikánu kromě jiného otestuje i sítě místních mobilních operátorů.

V posledních 24 hodinách bylo registrováno více než 100 domén vztažených nějak k hurikánu Gustav. Tyto údaje alespoň zveřejnil Internet Storm Center (ISC) patřící pod společnost Sans Institute.
Řada těchto domén bude brzy zneužita k různým podvodům, podobně jako se to stalo v případě Katriny před 3 lety. Jindy jde o prostou spekulaci a doména se následně objeví v nabídce na aukcích typu eBay. Některé z těchto domén se zdají být použity k seriózním účelům, z těch nově registrovaných jich však bude jen menšina. Seznam podezřelých domén je např. zde.
V případě Katriny patřily k nejčastějším způsobům drobných podvodníčků žádosti o charitativní příspěvek. K tomu dojde jistě i u hurikánu Gustav. Byly však již zaznamenány i případy, kdy se tato událost zneužívala k phishingu a krádežím citlivých osobních údajů
Z podvodníků, kteří se před třemi lety přiživili na Katrině, byli odsouzeni zřejmě pouze Steven a Bartholomew Stephensovi, kteří v době zaplavení New Orleansu provozovali web předstírající, že patří Armádě spásy.

Příchod hurikánu Gustav kromě jiného otestuje i sítě místních mobilních operátorů. Provozovatelé ale prohlašují, že k výpadkům služby by dojít nemělo. Pokud by přece jen nastaly nějaké problémy, jako jeden z tipů doporučují používat spíše textové než hlasové služby.

Zdroj: Computerworld.com

Viz také:
Autoři červů využili i aprílové datum
Z fotbalistů Euro 2008 představuje na Internetu největší hrozbu hráč Itálie Gigi Buffon
Namísto videa s Hillary Clintonovou se stáhne trojský kůň

Autor článku