Hlavní navigace

Podvodníci zneužívají kompromitovaná hesla na Hotmailu k odesílání falešných e-mailů

21. 10. 2009

Sdílet

Podvodníci se ve větší míře pokoušejí zneužít účty na Hotmailu a dalších webových e-mailech, jejichž přihlašovací údaje byly kompromitovány a částečně unikly na Internet.

Viz také: Kompromitovaná hesla na Hotmailu

Kompromitované účty používají k rozesílání spamu, a to jak plošně, tak i pouze na uživatelovy kontakty (pak se zvyšuje pravděpodobnost, že zprávu nezachytí spamové filtry, a také že jí příjemci-známí budou věřit). Vesměs jde o nabídku nápadně levné elektroniky či počítačů, například MacBook Pro za 700 dolarů. Kdo naletí, samozřejmě neobdrží žádné zboží, ale ještě ke všemu se podvodníci pokusí zneužít zadané údaje o platební kartě, eventuálně i další osobní informace.

Web, na který ukazují podvodně rozeslané e-maily, se nachází v Číně; odtud zřejmě tedy možná budou i útočníci.

Patrik Runald z firmy WebSense uvedl pro americký Computerworld, že kompromitované účty vzbudily tak velký zájem podvodníků, že firma zaregistrovala i velký nárůst příslušného spamu. Google ani Symantec tuto informaci ale nepotvrdily.

 

Poznámka: Provozovatelé webových e-mailů ale přece prohlašovali, že kompromitované účty zablokovali a resetovali jim heslo? (viz tento článek)

 

Byl pro vás článek přínosný?