Hlavní navigace

Pohodlný přístup k utilitám Sysinternals

4. 6. 2008

Sdílet

Pravděpodobně nejoblíbenějším z nástrojů Sysinternals je Process Explorer, který ukazuje, jaké soubory či klíče registru používají právě spuštěné procesy a jaké knihovny DLL jsou právě načítány. Oblíbený je například rovněž Rootkit Revealer...

Microsoft nabízí v beta verzi službu, která uživatelům umožňuje přístup ke knihovně diagnostických a opravných nástrojů Sysinternals přímo z webového prohlížeče. V rámci služby Sysinternal Live už není nutné tyto nástroje stahovat.

Pravděpodobně nejoblíbenějším z nástrojů Sysinternals je Process Explorer, který ukazuje, jaké soubory či klíče registru používají právě spuštěné procesy a jaké knihovny DLL jsou právě načítány. Oblíbený je například rovněž Rootkit Revealer, který zkoumá registr Windows a pokouší se detekovat rootkity. AccessEnum ukazuje, kdo má přístup k registrům, adresářům a soubor v systému a pomáhá tak odstraňovat chyby v přidělování oprávnění. Pro bezpečné mazání důvěrných souborů slouží SDelete. Microsoft sadu asi 70 nástrojů získal asi před dvěma roky akvizicí firmy Winternals Software. Seznam těchto bezpečnostních utilit je k dispozici zde.

Spouštění bez stahování je omezeno na Internet Explorer (nástroje lze spuštět jak z adresního řádku prohlížeče, tak i z příkazového řádku pomocí příkazu \live.sysinternals.com ools ázev_nástroje).
Uživatele dalších prohlížečů mohou navštívit stránku http://live.sysinternals.com/, kde najdou kolekci těchto užitečných a zdarma dostupných utilit.

Zdroj: Computerworld.com

Autor článku