Hlavní navigace

Pomerančová žiletka

1. 9. 2007

Sdílet

Společnost Sony Ericsson se snaží, jak může, aby udržela svou řadu mobilních telefonů Walkman v popředí zájmu ml...


Společnost Sony Ericsson se snaží, jak může, aby udržela svou řadu mobilních telefonů Walkman v popředí zájmu mladších uživatelů. Zaměření na zábavu a volný čas neustále doplňuje stylovým designem se všemi možnými variantami. Po „véčku“ nebo vysouvacím telefonu přichází s ultratenkou variantou W880i, která zaujme milovníky originálního a možná i lehce výstředního vzhledu.
Přístroj vás na první pohled nepochybně zaujme „žiletkovým“ tvarem. Při víceméně standardních rozměrech 103 × 47 mm se může telefon pochlubit tloušťkou pouhých 9 mm, takže jej snadno zasunete do jakékoliv kapsy a ani jej neucítíte. Mobil se prodává ve dvou barevných variantách – s černým předkem a dráždivým oranžovým zadkem, nebo v decentnější kombinaci stříbrného kovu vpředu a černého plasu vzadu. Obě varianty působí velmi stylově a rozhodně s nimi ostudu neuděláte. S hmotností 71 g působí telefon v ruce docela bytelně, čemuž odpovídá rovněž použitý materiál a pevně lícující odnímatelné části. Komfort zvyšuje „soft touch“ povrch na zadní straně, jenž perfektně sedne do ruky, neklouže a nezůstávají na něm viditelné otisky prstů.
Na přední straně se pod kamerkou pro videohovory nachází kvalitní aktivní TFT displej s rozměry 28 × 37 mm a rozlišením 240 × 320 bodů, jehož jemnost je pro takovou velikost více než dostatečná. Displej se tradičně vyznačuje dobrým barevným pojetím i perfektní čitelností, a to i za přímého slunce. Jak je u posledních modelů Sony Ericsson dobrým zvykem, pod displejem naleznete klasický blok funkčních kláves, tentokrát designově řešený ve třech kruzích. Prostřední směrový kruh s univerzálním potvrzovacím tlačítkem má na sobě dostatečně velké výčnělky, a proto je jeho ovládání velmi komfortní. Blok numerických kláves je řešen jako u minule testovaného modelu K550i, tedy tenkými vyčnívajícími kovovými proužky. Tento druh kláves vyžaduje specifičtější ovládání, které může dělat problém například ženám s delšími nehty nebo osobám se silnějšími prsty. Psaní SMS vyžaduje trochu cviku a rozhodně doporučujeme klávesy před koupí telefonu vyzkoušet.

Škála funkčností

Na bocích jsou umístěna tlačítka pro rychlý přístup k Walkmanu, fotoaparátu a regulaci hlasitosti. Kromě toho sem designéři netradičně umístili zásuvku pro nabíječku a sluchátka, což může být v některých situacích nepraktické. Velmi praktický naopak je na boku umístěný slot pro paměťovou kartu typu Memory Stick Micro (M2), kterou tak můžete vyměňovat bez nutnosti vyjmutí baterie. K modelu W880i výrobce standardně přibaluje kartu
o velikosti 1 GB, což využijete zejména pro přehrávání hudby, na což je telefon víceméně stavěný. Tradičně vysoce kvalitní hudební přehrávač Walkman (samozřejmě již ve verzi 2.0) přináší vynikající zážitek z reprodukované hudby. Její kvalitu můžete ovlivňovat pětipásmovým ekvalizérem buď manuálně, nebo pomocí přednastavených hodnot, kde nechybí megabass. Samozřejmostí je pokročilé třídění skladeb podle alb a interpretů nebo aktuální funkce TrackID, jejíž pomocí telefon rozpoznává názvy skladeb z internetu. Kvalitu reprodukce doplňují perfektní špuntová sluchátka s redukcí na klasický 3,5mm jack. Poněkud překvapivá je pouze absence FM rádia.
Mezi další funkce mobilu pochopitelně patří telefonování, které je spojeno s přehledným adresářem kontaktů, do něhož je možné zapsat tisíc jmen. Standardem se stal záložkový systém s množstvím doplňujících informací. Řazení kontaktů ovšem jako obvykle u Sony Ericssonu nebere v potaz českou diakritiku. U nových modelů této značky (a ani W880i není výjimkou) je samozřejmá přítomnost menu činností, kam se zapisují všechny události, rychlé volby i spuštěné Java aplikace, mezi nimiž lze přepínat. Nechybí úplný editor zpráv s podporou slovníku T9, v němž pohodlně editujete SMS, MSM nebo e-maily. Přístup k internetu zajišťuje přehledný internetový prohlížeč NetFront, o e-maily se stará klient, umožňující správu několika účtů přes protokoly POP3 a IMAP. Pro datové přenosy lze využívat nejen standard GPRS třídy 10, mobilní telefon pracuje i v sítích třetí generace 3G. Podpora EDGE však chybí.

Sony Ericsson W880i

GSM (900/1800/1900 MHz)/GPRS, UMTS, TFT displej 240 x 320 bodů, 262144 barev, 2Mpx fotoaparát, 10 MB vnitřní paměti + slot Memory Stick Micro. Bluetooth (A2DP stereo). USB Mass Storage. Výdrž 6,5 h hovoru, 425 h pohotovost, 18 h přehrávání.
Klady: tenká konstrukce, hudební přehrávač, Java multitasking, redukce na jack u sluchátek
Zápory: chybí autofokus a přisvětlení, absence FM rádia, numerická tlačítka.
Cena vč. DPH 10 800 Kč
www.sonyericsson.cz
Hodnocení: 4

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku