Hlavní navigace

Porazí Droid X iPhone 4? Podnikům bude mít určitě co nabídnout

29. 6. 2010

Sdílet

Ačkoliv je nyní veškerá pozornost věnována iPhonu 4 od Applu, na trhu se mu již brzy objeví vážná konkurence, kterou je Motorola Droid X běžící s operačním systémem od Googlu.

K představení nového Droidu došlo v minulém týdnu. Smartphone se může pochlubit 4,3palcovou úhlopříčkou, fotoaparátem s osmi megapixely a především 1GHz procesorem (údajně jde o architekturu ARMv7) poháněným operačním systémem Android 2.1 od Googlu. V USA se telefon do prodeje dostane již 15. července a americký operátor Verizon Wireless stanovil jeho cenu na 200 dolarů.

Podniky jistě přivítají možnost vytvořit Wi-Fi hotspot a sdílet tak internet až s pěti dalšími uživateli. Cena této služby se bude opět odvíjet od obchodních podmínek amerického operátora. Skutečný firemní potenciál však Droid X nabídne až s další verzí operačního systému Android. Tzv. over-the-air aktualizace Android 2.2, kódově pojmenovaná jako Froyo, má být k dispozici koncem léta a Google ji sám nazývá podnikovým updatem.

Hlavními přednostmi Androidu 2.2 má být plnější integrace systému s platformou Microsoft Exchange a poštovním klientem Gmail a také podpora multimediální technologie Flash 10.1 společně s modulem Adobe AIR (Adobe Integrated Runtime). Vývojáři pak dokonce tvrdí, že bude mít Froyo nejrychlejší mobilní prohlížeč na světě, to částečně i díky novému kompilátoru Dalvik, který má rychlost samotného operačního systému zvýšit oproti verzi 2.1 až pětkrát.

S podnikovým potenciálem Droidu X nicméně nesouhlasí známý analytik Jack Gold, podle kterého zlepšení dokonce nepřijde ani s Androidem 2.2. Froyo sice považuje za zlepšení v oblasti bezpečnosti, nicméně pro podniky prý stále bude představovat vyšší riziko než ostatní přední mobilní systémy. Gold však své výtky směřoval spíše k využívání Androidů pro vládní účely - problém vidí v šifrování uložených dat. Pro běžné podnikové uživatele by tak Droid X neměl být větší hrozbou než iPhone 4.

Operační systémy Android od Googlu v poslední době nabírají na síle. Samotná Motorola má ve své nabídce hned 11 smartphonů (včetně Droidu X) využívajících služeb OS Android. Platforma se navíc rozšiřuje i mimo oblast mobilů a netbooků a začíná jí podporovat stále více firem. Kromě smartphonů se tak spolu Google a Apple střetnou i na trhu s tablety, kterému nyní suverénně vévodí právě Apple se svým iPadem. To se však může velmi brzy změnit. Více o výhodách Androidu se dočtete v článku Čtyři důvody, proč by se měl iPad obávat nástupu tabletů s Androidem.