Hlavní navigace

Poštovní server trochu jinak...

1. 1. 2006

Sdílet

Merak Mail Server 8: variabilní řešení pro operační systémy Windows i Linux Dnes již není neobvyklé, vlastn...


Merak Mail Server 8: variabilní řešení pro operační systémy Windows i Linux



Dnes již není neobvyklé, vlastní-li rodina více než jedno PC (aby mohl živitel rodiny nerušeně pracovat, bývá nucen zakoupit počítač svým všetečným dětem). Ta jsou zpravidla propojena do domácí sítě a pokud vlastníte i dobré připojení k internetu, nic nebrání pořízení vlastní domény a provozování takových aplikací, jako je poštovní server. Na trhu jich existuje mnoho (MS Exchange, Novell Mercury), Merak Mail Server má však velkou výhodu ve své variabilitě. Můžete jej nasadit ve firmě s tisícem e-mailových schránek, stejně jako doma se dvěma. Merak Mail Server (dále jen MMS) je navíc dostupný kompletně v češtině.
MMS je multiplatformní aplikací, kterou spustíte pod Windows i Linuxem. Nejlevnější verze Lite je omezena počtem e-mailových schránek (12) a obsloužíte s ní jedinou doménu. Standard i Professional umí pracovat s libovolným počtem schránek i domén, u obou je pak k dispozici i webové rozhraní (WebMail). Nejdražší verze Professional navíc obsahuje podporu pro více procesorů, rychlejší správu operační paměti a ODBC. MMS neplní pouze funkci pošťáka. Součástí balíku je antivirová a antispamová podpora, server pro Instant Messaging, listserver, vlastní WWW server a nástroje pro podporu groupwaru. Veškerá nastavení se provádějí v administrátorském rozhraní, které je dostupné v aplikační i webové formě. Lze jej zobrazit ve třech módech: začátečnickém, pokročilém a volitelném. Módy se od sebe liší počtem zobrazených konfiguračních dialogů. Součástí "adminu" je i sada průvodců, kteří provedou začátečníky hlavními konfiguračními procedurami (přidání domény nebo uživatele apod.). Díky existenci webového rozhraní ovládnete MMS snadno i na dálku.
Prvním konfiguračním krokem je nastavení účtu správce systému a definice domény. Jako vzor pro začínající uživatele poslouží připravená demo-doména. Pro příjem pošty můžete využít protokol POP3 nebo IMAP4, díky existenci WebMailu lze vyzvedávat zprávy i přes HTTP. Odchozí poštu lze odesílat přímo nebo pomocí takzvaného "smart hosta", tedy nadřazeného pošťáka, kterému ji předáte k doručení. Veškerá komunikace s webovým rozhraním je tradičné kódována pomocí TLS/SSL. Vestavěný antivir lze spouštět plánovaně v určité dny, jeho součástí je i definice IP filtrů. Nechybí ani možnost filtrace příloh podle typů souborů apod. Antispam obsahuje volně definovatelný baynesiánský filtr, samotnou kontrolu pak zajišťuje známý spamassassin. Vzhledem k existenci webového e-mailového rozhraní najdete v MMS i povedený webový server s vlastním interpreterem PHP. Podporovány jsou i virtuální weby. Nedílnou součástí balíku je podpora groupwaru, která je realizována pomocí ODBC. Kontakty lze zase získat z libovolného LDAP serveru. Tvůrci vytvořili i vlastní IM server postavený na kódu známého Jabberu. Díky zvolené technologii jsou podporovány nejpoužívanější protokoly jako je ICQ, Yahoo, MS Messenger a další.
Nebylo by serveru bez podrobného logování všech informací. Nechybí náhledy do front odchozí a příchozí pošty. V seznamu najdete i graficky znázorněné průtoky dat, uživatelské i celkové. V přehledné tabulce je k dispozici statistika průchodu zpráv, zachycených spamů, virů a mnoha dalších informací. Evidujete se i počet připojení na server a jejich aktuální status. Informační část MMS je skutečně výborně propracovaná. Veškerá data MMS najdete ve zvolené složce vašeho pevného disku a stejně snadno je i zálohujete. Obsah schránek lze také exportovat a importovat, použije se však pouze vlastní formát dat, takže tuto možnost pravděpodobně využijete pouze pro přenos z MMS do MMS.
Merak Mail Server 8 je ve své nejdražší verzi zdatným soupeřem všech velkých poštovních serverů. V nižších verzích pak výborně poslouží v menších firmách nebo domácnostech s vlastní doménou. Jeho výhodou je vnitřní rozmanitost a přístupnost pro začátečníky i pokročilé.

Merak Mail Server 8

čeština
Windows i Linux
přidaná hodnota ve formě WWW serveru nebo listserveru
pády administratorského rozhraní
K recenzi poskytla firma:
ZONER Software, s. r. o., www.zoner.cz
Cena: viz www.icewarp.cz