Hlavní navigace

Potvrzeno: Bluetooth 3.0 přijde již 21. dubna

12. 4. 2009

Sdílet

Třetí verze krátkodosahového bezdrátového standardu Bluetooth bude oficiální uvedena již 21. dubna tohoto roku. Vývojáři standardu, Bluetooth Special Interest Group (SIG), tak potvrdili četné spekulace předpovídající představení specifikace Bluetooth 3.0.

Od standardu Bluetooth 3.0 se očekává zvýšení krátko-dosahové bezdrátové rychlosti, hovoří se až o 480 Mbitech za sekundu, snížení možnosti přerušení spojení při synchronizaci, a přidání technologie Generic Alternate MAC/PHY (AMP), která údajně přístrojům s Bluetooth 3.0 umožní přenosovou rychlost dat srovnatelnou s Wi-Fi. Díky novému postupu totiž bude možné chvilkově využít protokol 802.11.

Dalšími hlavními znaky nového standardu jsou jeho nízká cena a také spotřeba energie, díky čemuž jej bude možné bez problému použít pro zařízení, jako jsou mobilní telefony, kde velké cenové a energetické náklady představují pro vývojáře velké problémy.

Podle slov skupiny Bluetooth SIG je Bluetooth 3.0 schopen bezdrátově přenést celou hudební knihovnu, kompletní DVD či fotky z dovolené, vše během několika málo vteřin. Novinkou je také systém nazvaný Enhanced Power Control (EPC), který snižuje možnost přerušení spojení, pokud uživatel svůj přístroj odloží do kapsy či aktovky.

Zatím nejsou k dispozici žádné zprávy o připravovaných přístrojích založených na využívání standardu Bluetooth 3.0. Většina Bluetooth pozorovatelů ale očekává, že Bluetooth SIG brzy zveřejní seznam výrobců, kteří s využitím standardu pro své výrobky počítají. Seznam by mohl být uvolněn právě 21. dubna při představení specifikace Bluetooth 3.0.

Nový standard Bluetooth přináší nové možnosti i pro přístroje nazývané jako smartphone. Uživatelé mobilních telefonů standard Bluetooth nyní využívají především pro bezdrátová sluchátka či synchronizaci kalendáře a kontaktních informací. Pro poslech hudby a sledování filmů je však potřeba efektivnějšího řešení pro bezdrátovou synchronizaci. Třetí verze je tak hodně očekávaná i v této oblasti. O dalších oblastech využití nového standardu si přečtěte v článku Nové standardy Bluetooth: Vyšší rychlost, nižší spotřeba.