Hlavní navigace

Potvrzeno: Příští verze Firefoxu bude 3.5

10. 3. 2009

Sdílet

Společnost Mozilla potvrdila spekulace o tom, že nejbližší nová verze open source prohlížeče Firefox nebude nést označení 3.1, ale 3.5.

Mike Beltzner, ředitel projektu Firefox u Mozilly, informoval, že změna na verzi na 3.5 byla diskutována několik týdnů spolu s vývojáři, kteří byli přesvědčeni, že označení 3.1 nedostatečně vystihuje množství změn a funkcí, které jsou v novém prohlížeči oproti loňskému Firefoxu 3.0 obsažené. K definitivné změně tak došlo před vydáním čtvrté beta verze a poslední Firefox 3.1 bude beta 3, který by měl být pro testování uvolněn tento čtvrtek.

Mezi nejvýznamnější novinky ve Firefoxu 3.5 patří nový JavaScriptový engine TraceMonkey a privátní surfování (tzv. „porno mód“) a velké množství práce spojené s vývojem, grafickými změnami a potřebnými doplňky. Také Mike Shaver, vice prezident Mozilly, je přesvědčený, že označení verze 3.5 bude v tomto případě vhodnější. Současně dodává, že další výhodou přeznačení by mělo být to, že se snáze uchytí, protože lidem, kteří se řídí jen podle označení, by v případě verze 3.1 mohlo připadat, že nejde oproti Firefoxu 3.0 o výraznou změnu a že nestojí za to na nový Firefox aktualizovat.

Firefox 3.5 je zatím v beta fázi, která se oproti původním plánům výrazně protahuje. Konkrétně chystaná beta 4 by měla být distribuována až za více než měsíc - 14. dubna. Důvodem zdržení je podle Mozilly právě řada nových přidaných funkcí, které je potřeba důkladně prozkoušet. Nicméně Shaver upozorňuje, že změna čísla verze neznamená, že by Mozilla do Firefoxu přidala něco víc, než v něm je už nyní a tuto změnu je proto potřeba chápat jako vhodnější označení, nic víc.