Hlavní navigace

Potvrzeno: Windows 7 Starter budou méně limitované

30. 5. 2009

Sdílet

Operační systém Windows 7 Starter edition se měl vyznačovat možností mít spuštěné pouze tři aplikace současně. Microsoft se však rozhodl toto výrazné a často kritizované omezení nakonec zrušit.

Edice Starter má být určena hlavně pro netbooky, nicméně omezení spuštění jen tří aplikací současně je pro většinu současných uživatelů již příliš limitující a je proto pravděpodobné, že na většině netbooků by se pak objevovala nějaká vyšší edice Windows 7. Michael Cherry, analytik společnosti Directions on Microsoft potvrdil, že o tomto kroku Microsoftu se spekulovalo již celý uplynulý týden (viz např. článek Microsoft možná zmírní omezení ve Windows 7 Starter, systému pro netbooky) a toto rozhodnutí podle něj dává smysl, protože se zdá, že Windows 7 budou na netboocích pracovat dobře a omezení na tři současně běžící aplikace by lidi pravděpodobně mátlo a edice Starter by byla až příliš znevýhodněna.

Brandon LeBlanc, mluvčí Microsoftu, na firemním blogu k této změně napsal, že je založená na zpětné vazbě, kterou jeho společnost získala od partnerů a zákazníků v souvislosti s dotazy na provoz Windows 7 Starter na netboocích. Nyní tedy i tato edice umožní mít spuštěno prakticky neomezené množství aplikací, což je oproti starším edicím Starter u Windows XP a Visty výrazný rozdíl.

Právě Windows XP Starter a Windows Vista Starter se prodávaly jen v malých množstvích a většinou hlavně jen v rozvíjejících se zemích, právě kvůli omezení na tři spuštěné aplikace. V minulém měsíci byl Microsoft ostře kritizován bloggery Wall Street Journal kvůli umělým omezením, které chce ve Windows 7 Starter opět využívat. Bloggeři amerického Computerworldu pak toto omezení označili za nejhorší marketingové rozhodnutí pro nadcházející operační systém a přejmenovali tak edici starter na „crippleware“.

Další změnou bude, že Windows 7 Starter se na rozdíl od těchto edic u Windows XP a Visty budou prodávat i v USA. Mezi další charakteristické atributy Starteru bude patřit chybějící grafické rozhranní Aero, podpora výstupu na více monitorů nebo možnost přehrávat DVD. Nenajdeme zde ani některé personalizační nástroje, barevná a zvuková schémata nebo aplikaci Windows Media Center. Experti z webu TechARP.com také informovali o tom, že edice Starter bude určena jen pro počítače s displejem o velikosti do 10,2“ a jednojádrovým procesorem, nicméně Microsoft tuto skutečnost zatím nepotvrdil. Cherry však říká, že odstranění hlavního omezení na tři současně spuštěné aplikace výrazně zvyšují šance této edice na trhu a pro řadu uživatelů tak může být v této podobě již plně dostačující.