Hlavní navigace

Používejte při práci na počítači tři, čtyři či více monitorů - 2.díl

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Na dvou monitorech je toho vidět více než na jednom. A co teprve tři, čtyři nebo více monitorů! Pokud i vy přemýšlíte, že byste si takové řešení pořídili, pak si přečtěte, co všechno budete potřebovat a jak nakonfigurovat jak hardware, tak operační systém.

Předcházející díl

 

Klasická počítačová sestava s jedním monitorem – to už dnes příliš netáhne, zvláště když i ty nejobyčejnější grafické karty mají několik výstupů pro připojení různých zobrazovacích zařízení. Nechcete také zkusit, jak se pracuje na počítači s několika monitory?

Jakou máte grafickou kartu?

Než se vydáte shánět další monitory ke svému počítači, je třeba zkontrolovat, kolik monitorů vůbec můžete aktuálně ke svému počítači vůbec připojit. Podívejte se proto na zadní část počítačové skříně a spočítejte, kolik portů pro připojení zobrazovacích zařízení (DVI, HDMI, DisplayPort, VGA) uvidíte.

Pokud ve vašem počítači není nainstalována grafická karta v žádném slotu, ale máte grafickou kartu integrovánu na základní desce, pak s největší pravděpodobností uvidíte dva porty pro zobrazovací zařízení – jde o to, že v současnosti naprostá většina základních desek podporuje zobrazování pouze na dvou monitorech. U grafických karet připojovaných do slotu na základní desce pak budete mít pravděpodobně alespoň tři porty (nepočítáme porty na základní desce).

Tip: Pro připojení vícera monitorů můžete použít porty jak na samostatné grafické kartě připojené do slotu základní desky, tak porty na grafické kartě integrované na základní desce. Nevýhodou tohoto řešení je snížení výkonu a trhání obrazu při přesouvání oken mezi monitory. Pokud i přes tyto nevýhody budete chtít použít toto řešení, pak se musíte přesunout do BIOS Setupu počítače a zde povolit používání grafické karty integrované na základní desce. V BIOS Setupu pak povolte toto nastavení: Configuration > Video > Integrated graphics device > Always enable.

 

Pokud najdete na grafické kartě připojené do slotu základní desky tři či více portů, nemáte ještě vyhráno. Nikde totiž není psáno, že můžete všechny tyto porty používat současně. U starších grafických karet Nvidia nebylo například možné používat současně více než dva monitory, a to i když měly více než dva porty. Nejlepší  způsob, jak zjistit, zda vaše grafická karta podporuje zobrazení na více monitorech, spočívá ve vyhledání názvu grafické karty (Ovládací panely > Správce zařízení > Grafické adaptéry) a v následném vyhledání pomocí internetového vyhledávače Google, kde jako výraz pro vyhledávání zadáte (anglicky) nalezený název grafické karty a počet monitorů, který k ní chcete připojit (například Nvidia GTX 770 four monitors, pokud chcete k dané grafické kartě Nvidia připojit čtyři monitory).

Grafická karta Nvidia GTX 650 Ti, která podporuje zobrazení na čtyřech monitorech, obsahuje dva porty DVI, jeden DisplayPort a port HDMI

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?